Pilanesberg Zuid Afrika zelf rijden

5 vreemde dingen die je tegenkomt als je gaat roadtrippen in Zuid-Afrika

Voor ons rechts rijdende Nederlanders is aan de linkerkant van de weg rijden en als bestuurder links zitten in de auto vaak al een hele opgave. Grote kans dat je meer dan eens je ruitenwissers aanzet, terwijl je gewoon je richtingaanwijzer wilde gebruiken. Ook kom je net als in Frankrijk soms tolwegen tegen in Zuid-Afrika en is het altijd handig om wat cash geld op zak te hebben. Maar niet alleen dat links rijden en de tolwegen zijn iets vreemds dat je zal ervaren als je gaat roadtrippen in Zuid-Afrika. Grote kans dat je een van deze vijf andere dingen ook tegenkomt:

1. Mensen langs de snelweg

Lifters met geld in hun hand, wandelaars, schoolkinderen, boeren, wat je wel niet tegen komt tijdens een ritje in Zuid-Afrika is soms onvoorstelbaar. Vergelijk het met onze A2 en dat jij daarnaast aan het lopen bent. Ook al ben je in Zuid-Afrika, het voelt alsnog gek om mensen zo langs de snelweg te zien staan. Helemaal omdat auto’s niet altijd op hun eigen rijbaan rijden, maar zie daarvoor punt twee…

2. Het is heel normaal om de vluchtstrook te gebruiken als je wordt ingehaald

Zie je in je achteruitkijkspiegel dat je wordt ingehaald, dan is het in Zuid-Afrika heel normaal als je helemaal of voor de helft op de vluchtstrook gaat rijden. Zodra de inhalende auto voorbij is, zal die z’n twee alarmlichten even aanzetten om jou te bedanken en jij kan weer rustig naar de normale baan. Als je rijden in Nederland gewend bent, voelt dit de eerste paar keren zo raar om te doen, maar hoe langer je roadtrip duurt in Zuid-Afrika hoe normaler het wordt. Blijf alleen wel uitkijken voor de mensen die vaak langs de weg lopen!

3. Over inhalen gesproken… Blijf altijd uitkijken voor tegenliggers!

Het zal niet de eerste keer zijn dat je op een twee of drie-baans weg rijdt en dat er via jouw weghelft wordt ingehaald. Ook als jij degene bent die twee banen tot z’n beschikking heeft! Het is bij ons meer dan eens voorgekomen dat er juist dan vanaf de andere kant werd ingehaald. En nee, niet alleen auto’s maar ook vrachtwagens kunnen plots tegen de richting in rijden als er geen tussenberm is. Let dus altijd goed op de weg, ook al ben jij degene die het recht heeft om in te halen.

4. Boeren met koeien en geiten gebruiken het land langs de snelweg als boerenland

Terwijl je rustig over de snelweg toeft, kan het zomaar ineens voorkomen dat je een stel geiten of koeien langs of over de weg ziet lopen. Vanuit Durban zijn wij bijvoorbeeld naar St. Lucia en Hluhluwe gereden en dan hoef je niet verbaasd op te kijken als je ineens moet remmen voor een dier. Voor ons is het zo vreemd dat boeren denken dat dit de perfecte plek is voor hun beesten om te grazen, maar in Zuid-Afrika lijkt het de normaalste zak van de wereld. Ohja en over dieren gesproken, als je naar een safari park gaat dan kunnen die koeien en geiten natuurlijk ineens giraffen, impala’s of zebra’s zijn.

5. Tanken is een hele ervaring in ZA, zo krijgt je auto vaak ook een wasbeurt

Wanneer je gaat tanken in Zuid-Afrika is het niet gebruikelijk om zelf uit te stappen, er zijn over het algemeen medewerkers die het tanken voor jou doen. De eerste keer is het vaak ook even zoeken hoe je de klep van je tank kan opendoen. Normaal gesproken doe je dat met je eigen sleutel, maar aan de rechterkant van de stoel van de chauffeur zit een hendel waarmee je hem ook kunt openmaken. Terwijl jouw tank vervolgens vol loopt, wordt jouw auto voorzien van een wasbeurt. Best fijn, want door de grote hoeveelheid vliegjes en stof is de kans groot dat je ruiten super snel vies worden. Voor het betalen hoef je trouwens ook niet uit te stappen, want ze komen gewoon met de pinautomaat naar je raam.

Wat voor vreemde dingen heb jij wel eens meegemaakt op de weg?

Heb jij zelf wel eens iets vreemds mee gemaakt op de weg? Laat het hieronder in een reactie weten!

→ Bekijk hier al onze artikelen over Zuid-Afrika