zuid afrika tafelberg beklimmen

Met de kabelbaan naar de bekendste berg van Zuid-Afrika: Tafelberg

Zodra je in Kaapstad aankomt is er één ding dat meteen opvalt: de duizend meter hoge Tafelberg. De ene keer gehuld in een dikke laag mist, de andere keer gehuld in blauwe lucht. Wanneer het een heldere dag is, zit er maar één ding op: Zo snel mogelijk naar boven. Je weet namelijk maar nooit wanneer de Tafelberg gedekt wordt door een wolkendeken, het zogenoemde tafelkleedje. Dus pak je moment zodra je kan.

Tafelberg

zuid afrika tafelberg beklimmen

tafelberg zuid afrika kabelbaan uitzicht tafelberg zuid afrika

De Tafelberg beklimmen of met de kabelbaan naar de top?

Er zijn twee manieren waarop je op de Tafelberg kunt komen. Je kan de Tafelberg beklimmen of met de kabelbaan naar boven. Welke optie het beste bij jou past hangt maar net af van hoeveel tijd je hebt, hoe je conditie is en wat je budget is.

Met de kabelbaan naar Tafelberg

De makkelijkste manier om op de Tafelberg te komen is uiteraard de kabelbaan. Het enige nadeel hiervan is dat je soms lang in de rij moet staan. Er zijn maar twee cabines die via de kabelbaan op en neer gaan, waardoor het soms even duurt voordat een nieuwe lading mensen naar boven kan. Wij hebben een half uurtje tot 3 kwartier moeten wachten. Op een zonnige dag is het dan ook slim om juist vroeg in de ochtend of juist laat in de middag de kabelbaan te pakken. Het voordeel van de kabelbaan is dat het geen inspanning kost en je binnen no time boven bent als je eenmaal in de lift zit. Wat ook tof is aan de lift, is dat het een ronddraaiende vloer heeft. Hierdoor zie je tijdens je tocht naar boven al heel veel van het uitzicht. Om bij het station van de lift te komen kun je de hop-on-hop-off bus pakken, een taxi of zelf met de auto gaan. Bewaar trouwens je kaartje goed als je een retour ticket voor de kabelbaan hebt, want zonder kaartje mag je niet zomaar mee naar beneden. Je kan je bezoek aan de Tafelberg ook al vooraf regelen, hiervoor kun je terecht bij Shoestring. Zij plannen dan een excursie naar de Tafelberg voor je in en ze kunnen ook toffe tours naar Cape Peninsula organiseren waarbij je onder andere Boulders Beach, Cape Point en Kirstenbosch bezoekt.

De Tafelberg beklimmen

De meest betaalbare optie is natuurlijk het beklimmen van de Tafelberg. Ook hoef je hiervoor niet per se vroeg op te staan of laat in de middag te gaan, al is het wel slim om het heetst van de dag te vermijden. Ook is een goede conditie een pre. Het ligt aan de route hoe goed je conditie moet zijn, de ene route is zwaarder dan de ander, maar feit is dat je een beetje fit moet zijn. Zorg ook dat je jezelf goed beschermt, doe voldoende zonnebrandcreme op, draag goede schoenen, neem het liefst een pet of hoed mee en zorg voor voldoende water voor onderweg. De makkelijkste manier om de Tafelberg te beklimmen is via de route die loopt via Platteklip Gorge (duurt ongeveer 4 uur omhoog). Ook heb je tijdens deze klim al een heel mooi uitzicht over de stad, met elke stap die je omhoog zet verandert het uitzicht. Eenmaal boven kun je alsnog besluiten om met de kabelbaan naar beneden te gaan, hiervoor kun je een enkel ticket kopen en de echte daredevils kunnen naar beneden abseilen! Wil je nog een toffe hike in Kaapstad maken, ga dan naar de top van Lion’s Head!

tafelberg klippassie tafelberg verrekijker

Wandelen over Tafelberg

Er is een hoogste punt op de Tafelberg te vinden, Maclear’s Beacon (de hoogte is 1085 meter), maar wanneer je boven aankomt is het eerste dat je opvalt dat de Tafelberg vooral uit een platte bovenkant bestaat. Eenmaal boven kun je dan ook een mooie wandeling over het plateau maken en Kaapstad gemakkelijk van verschillende kanten bekijken. Vooral het viewpoint richting Lion’s Head is waanzinnig. Je ziet op een heldere dag dan ook Robbeneiland liggen en het welbekende witte stadion van Kaapstad springt ook meteen in het oog. Heb je echt zin in een hike, dan kun je voor een van de complete wandelroutes kiezen. Tijdens zo’n wandeling is de kans groot dat je een klippassie tegenkomt. Deze deden ons vooral aan een grote knaagdier denken, een giga cavia met wat ruwer haar, maar dit beestje schijnt meer verwant te zijn aan olifanten dan zulke huisdieren.

Check meer van de Tafelberg in onderstaande video!

Wil je naar Zuid-Afrika?

Wij zijn op uitnodiging van Shoestring naar Zuid-Afrika geweest. Hun individuele rondreizen door Zuid-Afrika vind je hier. Zoek je vluchten naar Zuid-Afrika? Kijk dan eens bij Emirates.

→ Bekijk hier al onze artikelen over Zuid-Afrika