Cullinan zuid-afrika

8 redenen waarom Cullinan op je Zuid-Afrika planning thuis hoort

Cullinan vind je op ongeveer 1,5 uur rijden vanaf Johannesburg, iets verder in het noord-oosten van Zuid-Afrika. Het is een klein stadje dat voornamelijk bekend is vanwege de gigantische diamantmijn die je er vindt. Tot op de dag van vandaag worden hier nog steeds gigantisch veel diamanten gevonden, op dit moment op zo’n 750 meter diepte onder de grond. Een bizar idee dat zo’n 1000 mensen hier nog steeds dagelijks aan de slag zijn om de meest gewilde steen op aarde op te graven. Diamanten kopen kun je in Cullinan als de beste, maar eigenlijk is het onterecht dat Cullinan enkel hierom bekend staat. Je kan je in dit knusse en authentieke stadje namelijk met gemak een paar dagen vermaken met allerlei verschillende dingen. Deze 8 redenen bewijzen dat je Cullinan zeker op je Zuid-Afrika planning moet toevoegen!

Ontdek Cullinan in Zuid-Afrika

→ Handig: Vliegtickets naar Zuid-Afrika
→ Hotel-tip: Premiere Hotel in Cullinan

1. Ziplinen

Wanneer je denkt dat Cullinan alleen een schattig diamantmijn-dorpje is, heb je het mis. Vlak buiten het centrum vind je namelijk Adventure Zone Cullinan. Zij organiseren overdag én bij volle maan ziplining tours. Over verschillende kloven zijn vier ziplines gespannen. De een nog sneller en langer dan de ander. De sloomste heet heel toepasselijk de Granny, terwijl een andere Horse Shoe wordt genoemd omdat je over een rivier glijdt. Voor je daadwerkelijk van een van de ziplines gaat, krijg je duidelijk uitgelegd hoe je je moet vasthouden en dan kan het vliegen beginnen. De mooiste zipline vond ik die over de kloof waarin ook een rivier stroomt, de Horse Shoe. Machtig mooi om te zien en tegelijkertijd voel je je zo vrij als een vogel.

Cullinan zuid-afrika

Cullinan zuid afrika quadbiking

2. Quad biken tussen de zebra’s, struisvogels en impala’s

Ook in de omgeving van Cullinan is genoeg wildlife te vinden. De beste manier om de natuur te ontdekken? Niet per safari-jeep, maar met je eigen quad! Een gids van Adventure Zone Cullinan neemt je mee op avontuur door wijdse velden en over zanderige wegen. Onderweg kom je onder andere zebra’s, struisvogels en impala’s tegen. Terwijl je duim het af en toe bijna begeeft van het gas geven, rij je in een lekker tempo door het landschap. Je bent uiteindelijk zo’n 3 uur onderweg met je quad en op het eind is er nog een parcours waarover je nog even flink kunt crossen.

3. Romantisch overnachten bij Cullinan Premier Hotel

In het centrum van Cullinan vind je een van de oudste hotels uit de omgeving, het Cullinan Premier Hotel. Zelfs als je foto’s van vroeger bekijkt, gemaakt van de diamantmijn en de omgeving, dan zie je het Cullinan Premier Hotel al gauw terug. Het hotel heeft namelijk een opvallende bouwstijl, waarbij twee gebouwen lijken te zijn verbonden door balkons. Het hotel is niet helemaal meer intact qua bouwstijl, al hebben de eigenaren hun best gedaan om je van binnen even mee terug de tijd in te nemen. De kamers zijn ingericht met karakteristieke meubels en er is in het hotel een wijnkelder te vinden, waar je de meest romantische etentjes kunt hebben. Ook de grote ontbijtzaal is gevuld met hebberige makende vintage spullen en als je verder doorloopt kom je ook nog bij een bar uit, waar op de muren allerlei schilderingen zijn gemaakt. Boek hier het hotel

Cullinan griekse limonade as greek as it gets

4. Je vindt in Cullinan misschien wel het beste Griekse restaurant van Zuid-Afrika

Uit eten kun je in Cullinan ook als de beste, onze favoriet was zeker weten het Griekse restaurant “As Greek As It Gets”. Je verwacht het misschien niet in zo’n klein dorpje als Cullinan, maar je vindt hier echt het meest goddelijke Griekse eten. Bestel een tafel vol mezzes en probeer ook zeker de homemade limonade en huiswijn uit. De eigenaar woont al bijna 30 jaar in Zuid-Afrika, maar zijn Griekse kookkunsten is hij nog zeker niet verleerd.

Cullinan mijn zuid afrika

Cullinan mijn zuid afrika the hole

Cullinan mijn zuid afrika 5 uur

5. Ervaar zelf hoe diamanten gemijnd worden tijdens een Cullinan Mine Tour

Een unieke ervaring, is het bezoeken van de Cullinan Mine. Je kan een tocht bovengronds maken, maar het is net wat avontuurlijker om voor de ondergrondse tour te gaan. Je krijgt dan ook boven uitleg over het mijnen van diamanten, maar op een gegeven moment mag je ook met één van de liften naar zo’n 750 meter onder de grond. Het is een bijzonder inkijkje in het leven van mijnwerkers en je gaat hierna zeker anders kijken naar die prachtige glimmende steentjes. Wist je trouwens dat in Cullinan de grootste ongeslepen diamant op aarde is gevonden? Vandaar dat de naam “Cullinan Diamant” je ook bekend voor kan komen. Die grootste diamant kan je overigens niet meer in Cullinan zelf bewonderen, want deze is verwerkt in de Britse kroonjuwelen. De Cullinan Diamant is namelijk verwerkt in de scepter en kroon, je kan deze bekijken in de Tower of London. Oh en let ook zeker even op het bord bij de entree van de mijnwerkers waarop staat “Ring blast times: Monday to saturday at 05H00 AM”. Als je in je bed ligt in het Cullinan Premier Hotel hoor je die explosies namelijk ook én voel je je bed eventjes trillen!

Cullinan Zebra-2

Cullinan Zebra

6. Op de koffie met een Zebra

Dichtbij Cullinan vind je ook het landhuis van de Zuid-Afrikaanse Lila. Zij heeft daar onder andere twee zebra’s opgevangen die al vroeg hun ouders verloren en weinig kans hadden om te overleven. Lila nam ze mee naar het huis en het land van haar familie. Daar leven de zebra’s tegenwoordig niet alleen buiten, maar gaan ze ook meer dan eens mee naar binnen! In Cullinan kun je dus even op de koffie bij een zebra, net zoals je in Kenia kunt ontbijten met Giraffen bij Giraffe Manor. Een bizarre ervaring!

Cullinan hole zuid afrika_

7. Met een luchtballon The Big Hole ontdekken

The Big Hole vind je bij de Cullinan mijn en is ooit ontstaan door een vulkaanuitbarsting. Hierdoor zijn er mede zoveel diamanten in deze omgeving te vinden. Als je gewoon bij The Big Hole krater staat is het maar moeilijk om te beseffen hoe groot het gat is. Het heeft namelijk een diameter van zo’n 500 meter. Een veel toffere manier om The Big Hole te bekijken is met een luchtballon. Wij hebben dit zelf helaas niet kunnen doen, maar wanneer je boven Cullinan een ballonvlucht maakt zal de ballon ook even iets afdalen in de krater vertelde onze gids. Er zijn trouwens ook plannen om een bungjee-jump station te maken bij The Big Hole, maar die plannen zijn net goedgekeurd dus mocht je dit graag willen doen, moet je nog heel even wachten met hier naartoe gaan!

Cullinan antique shops zuid afrika_-5

Cullinan antique shops zuid afrika_

8. Je vindt er antiek en vintage in overvloed

Wanneer je net als ons gek bent op vintage spullen moet je op Oak Avenue in Cullinan ook naar het winkeltje “Rust In White” gaan. Hier vind je antiek en vintage in overvloed. Buiten zijn vooral emaille producten te vinden, maar binnen is er voor ieder wat wils. Je vindt deze antiek shop naast het Griekse restaurant As Greek As It Gets.

Bekijk onze travel video van deze reis!

→ Bekijk hier al onze artikelen over Zuid-Afrika