Sipisopiso waterval, Sumatra Indonesië

Sumatra, Indonesië: 8 x wat te doen op dit avontuurlijke eiland

Sumatra in Indonesië is één van de grootste eilanden van het land en perfect voor avonturiers! Trek de jungle in op zoek naar Orang Oetans, beklim op eigen houtje een vulkaan en tour langs rijstvelden op het eiland Samosir. Wij hebben een aantal hoogtepunten in Noord-Sumatra voor je op een rijtje gezet.

Dit wil je doen op Sumatra, Indonesië

De beste vliegticketdeals naar Sumatra
→ Overnachtingstips op Sumatra: Ida Guesthouse en Kaesa Homestay

1. Bukit Lawang

Vanaf het vliegveld in Medan kun je direct doorreizen naar Bukit Lawang. Dit dorpje ligt aan de rand van de jungle, dat is ook gelijk de reden waarom je naar dit plaatsje afreist. Het is namelijk een van de weinige plekken in de wereld waar Orang Oetans nog in het wild leven. Naast een jungle trek (daarover later meer) valt er meer te beleven in Bukit Lawang.

→ Lees ook: Ga naar Bukit Lawang op Sumatra en spot Orang-Oetans

2. Wat doen in en rondom Bukit Lawang

Bukit Lawang ligt aan de Sungai Bohorok Rivier en dit is een populaire plek om verkoeling te zoeken, ook in het weekend zijn hier veel locals te vinden. Er hangt een gemoedelijke, gezellige sfeer. Rondom de rivier zijn verschillende souvenirwinkels en leuke restaurantjes te vinden. Ook leuk om te doen, is een village tour. Een local vertelt je meer over de omgeving, de cultuur en de rijstvelden en je bezoekt onder andere een eco farm. Een goede manier om in de cultuur te duiken!

Rivier Bukit Lawang

3. Op zoek naar Orang Oetans

Dé reden waarom je Bukit Lawang bezoekt: een jungle trekking op zoek naar Orang Oetans. Je kunt zowel een dagtocht maken als een nacht of langer in de jungle slapen. Hoe langer je de tijd hebt, hoe dieper je de jungle in gaat. Dit maakt de kans op het spotten van Orang Oetans natuurlijk groter. Naast Orang Oetans leven er onder andere ook Gibbons, Makaken, Thomas Leaf Monkeys, slangen en varanen in het gebied. Deze bijzondere ervaring wil je niet missen! Na de jungle trekking kun je tubend over de rivier terug naar het dorpje.

→ Lees ook: Een Orang-Oetan in het wild zien? Ga naar Bukit Lawang op Sumatra

Jungle trekking jungle trekking Sumatra Indonesië

→ Tip: verblijf in Ida Guesthouse. Dit ligt in het ‘centrum’ van Bukit Lawang, de eigenaar is erg vriendelijk en helpt je graag met het regelen van de jungle trekking.

4. Berastagi

Van Bukit Lawang reis je in ongeveer 4 uren naar Berastagi. Hoewel je op internet veel verhalen leest dat het een ongezellige stad is, heeft het ons positief verrast. We zijn zelfs langer gebleven dan aanvankelijk de bedoeling was. Mogelijk kwam dit ook door ons ontzettend fijne verblijf Kaesa Homestay (aanrader!).

Berastagi is vooral bekend door de twee vulkanen die dichtbij de stad liggen: de Sibayak en de Sinabung vulkaan. De laatste vulkaan is in 2018 nog uitgebarsten en daarom kun je deze vulkaan tegenwoordig niet meer beklimmen.

→ Hotel tip: Kaesa Homestay

Sinabung

5. De Sibayak vulkaan beklimmen

De Sibayak vulkaan kun je nog wel beklimmen en dat kun je zelfs zonder gids doen. Laat je echter wel héél goed informeren over de route en ga dit niet doen als je alleen bent, doe dit altijd met twee of meer personen. Boven aan de top kan het namelijk uit het niets erg mistig worden. Daardoor kun je gedesoriënteerd raken en de verkeerde kant oplopen. Mocht het dus mistig worden, blijf dan waar je bent en wacht tot de mist voorbij getrokken is!

Vanuit Berastagi is het ongeveer drie uren hiken. Het is een pittige klim, maar de omgeving en het uitzicht is het meer dan waard. Nadat je de vulkaan hebt bezocht, kun je aan de andere kant van de vulkaan hot springs bezoeken. Vanaf hier gaat er ook een lokale bus weer terug naar Berastagi.

→ Lees ook: Vulkanen Indonesie: Dit zijn de mooiste vulkanen in Indonesië om te beklimmen

Sibayak vulkaan beklimmen

6. Wat doen in Berastagi zelf

Ook in de stad Berastagi kun je een aantal dingen zien en doen. Zo kun je naar Gundaling Hill wandelen en genieten van het uitzicht over de stad en de vulkanen. Bij het Struggle Monument, het middelpunt van de stad, is een fruitmarkt in de buurt. Hier vind je ongetwijfeld een aantal onbekende fruitsoorten, die je zeker eens moet proberen. Iedere avond wordt de straat bij het monument omgetoverd tot night market met allemaal eettentjes, perfect om een goedkope Indonesische maaltijd te scoren.

→ Ook een leuk uitje: de Taman Alam Lumbini. Dit is een boeddhistische gouden tempel op ongeveer een kwartier rijden van de stad.

Berastagi, Gunaling hill uitzichtFruit market Berastagi

7. Van Berastagi naar Lake Toba

Reis je door naar Lake Toba, dan raad ik je aan om dit met een taxi te doen. Op die manier kun je onderweg nog een stop maken bij een dorpje met Batak huizen, waar ook nu nog steeds mensen wonen. In deze typische huizen leven al snel zes gezinnen en de huizen zijn enkel gebouwd met hout, riet en touw. Bijzonder om een kijkje te nemen! Ook kun je een stop maken bij de Sipisopiso waterval. Deze waterval is maar liefst 120 meter hoog en vanaf het uitzichtpunt heb je geweldig zicht op de waterval én Lake Toba, waar de waterval op uitmondt.

Batak huizen SumatraSipisopiso waterval, Sumatra Indonesië

8. Lake Toba

Lake Toba is het grootste kratermeer ter wereld. Midden in het meer ligt het eiland Samosir. Met de boot kun je naar dit eiland afreizen en dan kom je uit in het plaatsje Tuktuk. Dit dorpje met laid-back sfeer is vooral fijn om bij te komen na de avontuurlijke dagen in Bukit Lawang en Berastagi (je hebt vast spierpijn van het beklimmen van de vulkaan!).

Huur een scooter en verken op eigen houtje Samosir. Je kunt er zwemmen in het Tobameer, verder in de Batak cultuur duiken, de graftombe van de koning bezoeken, een dansvoorstelling bijwonen en langs vele uitzichtpunten rijden. Na een paar dagen bijkomen in Tuktuk is het tijd om terug te gaan naar het vliegveld in Medan!

Lake Toba Sumatra

Hoe lang wil je verblijven op Sumatra, Indonesië?

Neem ongeveer 10-14 dagen de tijd om deze bestemmingen te bezoeken. De beste manier om van a naar b te reizen, is met een taxi. Uiteraard is dit een duurdere optie dan het openbaar vervoer, maar als je met de bus reist, ben je op Sumatra erg lang onderweg. Ook moet je vaak meerdere keren overstappen.

Wil je langer op Sumatra doorbrengen, voeg dan bijvoorbeeld Pulau Weh aan dit lijstje toe. Dit is een eiland ten noorden van Sumatra. De reistijd is echter lang. Houdt er ook rekening mee dat Sumatra Islamitisch is. In een bikini rondlopen is bijvoorbeeld dan niet toegestaan.

Hier wil je sowieso logeren op Sumatra, Indonesië

Ga jij Sumatra aan je Indonesië plannen toevoegen?


→ Bekijk hier alle artikelen over Indonesië