Mount Rinjani trekking

Gaaf én ruig, zo plan je jouw Rinjani trekking op Lombok

Als je een vulkaan wilt beklimmen en je bent in Indonesië dan ga je toch al snel naar Mount Bromo op Java of naar Mount Agung op Bali. Die staan er namelijk bekend om, je maakt je beklimming bij zonsopgang, met of zonder ezel. Deze laatste vulkaan zou ik trouwens op dit moment even overslaan gezien de recente uitbarsting. Beter reis je gelijk door naar Lombok want hier staat Gunung Rinjani! Hieronder lees je alles over een trekking naar Mount Rinjani!

Mount Rinjani trekking op Lombok

Mount Rinjani trekking

Zo vind je een goede trekking naar Mount Rinjani

Als je vanaf Bali of de Gili´s aankomt in Sengiggi op Lombok dan kun je de straat op om de beste deal te krijgen voor je klim naar de top van de vulkaan Rinjani. Indien je niet in een van de super de luxe resorts verblijft in Sengiggi dan is het beter om hier ook weer snel weg te gaan, zoveel vind je namelijk niet in Sengiggi. Het is een rustig kustplaatsje. Ga na je aankomst in Sengiggi dus gauw langs de verschillende tour operators, spreek meerdere mensen aan, onderhandel en bereid je voor op je tocht. Zo kun je het best een goede en betaalbare trekking vinden. Ook zul je een paar keuzes moeten maken:

Een twee, drie of vierdaagse trekking naar Rinjani

Als je in gesprek bent met locals die een tocht naar Rinjani organiseren (of wanneer je het boekt via een site als Bookatrekking.com), dan kun je vaak kiezen tussen een twee-, drie- of vierdaagse trekking. Bij de tweedaagse trekking loop je omhoog tot “the edge” waar je kampeert met prachtig uitzicht en vervolgens wandel je op de 2e dag weer naar beneden. Bij de driedaagse trekking ga je vanaf “the edge” ook naar beneden naar het kratermeer. Hier kun je een lekker frisse duik nemen mocht je daar zin in hebben. De vierdaagse trekking is echt een pittige tocht en moet niet onderschat worden. Ook de twee en driedaagse niet trouwens. Bij de vierdaagse trekking ga je namelijk na het bezoek van het kratermeer nog helemaal naar de top van de vulkaan. Tenminste, als jij dat haalt… Veel mensen haken dit laatste stukje af omdat het echt afzien is. Omdat je toch wel aardig hoog zit is het natuurlijk koud en de meeste toeristen zijn hier helemaal niet voor gekleed. De route van de trekking kan ook andersom zijn, dat ligt er een beetje aan bij wie je jouw tocht naar Rinjani boekt.

Luxe of back to basics tijdens jouw Rinjani trekking?

Zodra je besloten hebt welke trekking je wilt doen, hoeveel tijd je hebt en hoe zwaar je het jezelf wilt maken, dan kun je verder. Grote kans dat je ook nog de optie krijgt om de “luxe” van je trekking te bepalen. Ga je voor Basic. Ja, dan slaap je op een dun matje, in een dunne slaapzak, krijg je eenvoudig eten en is het eigenlijk allemaal prima geregeld maar niet zo luxe. Denk je van, ik wil toch iets meer comfort? Dan kun je een iets luxere variant van de trekking kiezen. Dan worden er ook stoeltjes meegesjouwd (door de porters) waar je dan op kan zitten tijdens het eten, je eten is ook iets uitgebreider al zal de rest waarschijnlijk niet veel verschillen van de Basic variant. Welke je ook kiest, het eten is prima geregeld, de gids en porters doen altijd hun best en je slaapt waarschijnlijk hoe dan ook slecht (dit door de kou die je onderschat hebt). Onze gouden tip is dus ook: Neem goede kleding en schoenen mee!

dragers mount rinjani trekking start mount rinjani trekkingMount Rinjani trekking

Wat moet je echt meenemen als je de Rinjani trekking gaat doen?

Als je de Lonely Planet goed leest dan wordt er wel een beetje gewaarschuwd voor deze trekking. Hij is ruig, pittig, bar en tegelijkertijd ontzettend gaaf. Het is echt een trekking waar je voorbereidt heen moet gaan. Doe dus goede schoenen aan (geen slippers zoals de porters), neem genoeg water mee, neem warme kleding mee (niet alleen je zomerse outfits!) en zorg dat je een ietwat betrouwbare gids hebt geregeld. Achteraf zul je zien dat sommige stukken best link zijn namelijk. En daarnaast moet je echt wel fit zijn wil je de Mount Rinjani trekking voltooien! Maar als je er eenmaal staat, of je nou op de top staat of op de helft, het is het helemaal waard. Als het niet te bewolkt is heb je namelijk prachtige uitzichten en kun je zelfs de Gili eilanden zien liggen. Waanzinnig!

Ultieme tip: Na je Rinjani Trekking relaxen op de Gili’s

En die Gili Eilanden zijn een goede optie om na je zware trekking heen te gaan om te relaxen. Kom je daar net vandaan? Verken dan de rest van Lombok en neem bijvoorbeeld de bus naar Kuta waar je heerlijk tot rust kan komen op een van de verlaten strandjes. Want een ding is zeker, je wilt hier wel even van bijkomen als je Mount Rinjani trekking hebt voltooid.

→ Bekijk hier al onze Indonesië artikelen