Prambanan tempel yogyakarta

Waarom je naast de Borobudur ook de Prambanan Tempel wilt bezoeken in Yogyakarta

Wanneer je aan het rondreizen bent op Java zijn er een aantal highlights die je absoluut niet wilt missen. Denk aan de Bromo vulkaan, IJen vulkaan, maar ook aan de Borobudur en Prambanan tempel die beide in de omgeving van Yogyakarta liggen. Waarom beide zo tof en bijzonder zijn, dat lees je hieronder:

Prambanan Tempel

Borobudur drukte tempel yogyakarta Borobudur tempel yogyakarta details Borobudur tempel yogyakarta

Borobudur tempel bezoeken yogyakarta java details_ Borobudur tempel yogyakarta java etage Borobudur tempel yogyakarta java details hindoe beelden Borobudur tempel yogyakarta java details boeddha beelden

De bekendste tempel in de omgeving van Yogyakarta: Borobudur

De Borobudur is het bekendste tempelcomplex van Indonesië en veel reizigers bezoeken dit tempelcomplex als ze Yogyakarta aan doen. Aangezien het tempelcomplex zo bekend is komen er veel toeristen op af. En met veel bedoelen we echt veel (check straks het filmpje hieronder maar). Dit zijn niet alleen backpackers, maar juist voornamelijk toeristen uit Indonesië zelf. Met als gevolg dat je als ‘westerse’ toerist nogal eens op de foto moet met locals. Ondanks de drukte reizen nog steeds veel backpackers af naar deze magische plek. Niet gek ook, want de Borobudur en de stoepa’s op de top waarin boeddha’s verscholen zitten zijn super fotogeniek.

Hoe duur is het om naar de Borobudur tempel te gaan?

Helaas is een bezoekje aan deze tempel niet goedkoop. Een ticket voor de Borobudur kost namelijk als toerist Rp 350,000, dat is omgerekend ongeveer 22 euro. Je kan er ook voor kiezen om met zonsopgang te gaan. Dan is het ticket Rp 450.000. Een kaartje voor een Indonesiërs is overigens stukken goedkoper, nog geen 2 euro, en dat verklaart misschien ook meteen waarom het er zo druk is met locals. Als je zelf naar de Borobudur gaat moet je even goed rekening houden met de entree, want de ingangen voor reizigers en locals zijn gescheiden van elkaar.

Met een gids Borobudur tempel bezoeken?

Het kan trouwens wel de moeite waard zijn om met een gids te tempel te verkennen of je er anders goed over in te lezen. Het is namelijk best interessant om meer te weten te komen over de verschillende etages van de tempel en wat de stoepa’s precies betekenen. Als je goed kijkt zul je namelijk zien dat de onderste etages vierkant zijn en de bovenste rond. Alle negen etages samen vertegenwoordigen de boeddhistische kosmos en de grote stoepa bovenop staat symbool voor het Nirwana.

Check de video van toen wij de Borobudur en Prambanan gingen bezoeken

Bezoek in de omgeving van Yogyakarta de Prambanan tempel

Niet ver van de Borobudur tempel ligt een alternatief; de Prambanan tempel. Inmiddels is dit tempelcomplex ook al goed bekend en zie je dat steeds meer mensen het gecombineerd bezoeken met de Borobudur. De Prambanan tempel is misschien minder indrukwekkend qua grootte en hoogte maar is ook zeker de moeite waard. Vooral tijdens zonsondergang! De bouwstijl van Prambanan is anders maar ook zeer verfijnt en mooi.  Prambanan ligt eigenlijk maar 18 km ten oosten van Yogyakarta, maar overdag kan je hier door de drukte in het verkeer toch nog best veel tijd aan kwijt zijn.

De hindoeïstische Prambanan tempel

In tegenstelling tot de Borobudur, wat een boeddhistische tempel is, is de Prambanan hindoeïstisch. Dit kan je zien aan de bouwstijl, maar je ziet het ook aan de opbouw. Het complex heeft eigenlijk 3 hoofdtempels die alle drie te bezoeken zijn. Deze drie tempels zijn geweid aan Shiva (de hoogste in het midden) en aan Brahma en Vishnoe. Voor elke tempel is een kleinere tempel geplaatst die als bescherming dient. Daarnaast liggen er nog veel stukken om het complex heen. Ooit hebben er veel meer tempels gestaan, de schattingen lopen op tot bijna 300 stoepa’s. Veel van deze staan helaas niet meer overeind, maar je ziet nog wel veel brokstukken liggen. Rond 1900 is begonnen met de restauratie van het tempelcomplex. Vooral het middelste gedeelte met de drie grote tempels is gerenoveerd. De tempels worden pas herbouwd als 75% van de brokstukken is gevonden. Hierdoor zijn de tempels grotendeels opgebouwd van originele materialen. Alleen heeft een aardbeving in 2006 ervoor gezorgd dat een aantal stukken weer opnieuw zijn ingestort. Inmiddels is die schade aan het complex gelukkig weer hersteld.

Ga je Prambanan bezoeken als je in Yogyakarta bent? Plan je trip rond zonsondergang!

Wij waren aan het eind van de middag en tijdens de zonsondergang bij de Prambanan tempel wat een erg mooi beeld gaf, in tegenstelling tot bij de Borobudur hoef je hiervoor niet extra te betalen. Het ticket voor de Prambanan tempel kost wel evenveel als de Borobodur tempel en is dus Rp 350.000.

Prambanan tempel bezoeken yogyakarta

Prambanan tempel yogyakarta locals Prambanan tempel yogyakarta details

Prambanan tempel bezoeken yogyakarta zonsondergang-2

Prambanan tempel yogyakarta java zonsondergang_

Wil je zowel Borobudur als Prambanan bezoeken vanuit Yogyakarta?

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om zowel de Prambanan tempel en de Borobudur te bezoeken. Hiervoor is een combiticket te koop dat twee dagen geldig is. Deze kost 560.000 Rp. 35 euro.