Backpacken flores Tips
Noor Sluis

Backpacken op Flores? Met deze praktische tips plan je de ultieme reis!

Een paar eilandjes naast het welbekende Bali en Lombok ligt het nog redelijk ongerepte Flores. Naar mijn mening een heus Indonesisch pareltje waar je zeker moet gaan backpacken als je in Indonesië bent. In deze blog kon je al lezen welke 6 onvergetelijke dingen je zeker moet doen op Flores, het eiland van de bloemen. Maar in dit artikel wil ik je juist allerlei praktische tips geven zodat je je backpackavontuur makkelijk kan plannen.

Backpacken op Flores kan een uitdaging zijn…

Naast een goed gevulde bucketlist, zijn wat praktische tips voor dit heerlijke eiland namelijk geen overbodige luxe. Het eiland is nog niet mega bekend onder de hordes toeristen die je wel op Bali vindt en daardoor komt het eigenlijk op het volgende neer: Zoek het allemaal zelf maar lekker uit als je hier wilt backpacken. Geen trein, geen taxi’s en het begrip van de Engelse taal is er ook niet zoals op Bali. Om je een handje op weg te helpen zet ik daarom hieronder wat praktische tips voor je op een rijtje.

Bereikbaarheid

backpacken flores plannen tips

Bereikbaarheid

Flores is prima te bereiken en zelfs op meerdere manieren. Vanaf bijvoorbeeld Bali (Denpasar) en Jakarta gaan er elke dag directe vluchten naar Labuan Bajo, het grootste “stadje” op Flores met een mini vliegveldje. De vertrek- en aankomsthal hebben meer weg van een klein stationnetje ergens in de provincie dan van een vliegveld en ook de landingsbaan is klein.

Iets avontuurlijker: Met de boot naar Flores!

Ook met de boot is Flores te bereiken. In dit geval is de boot niet alleen een transportmiddel maar ook een avontuur op zich. Vanaf Lombok vaar je vaak in 3 dagen naar Labuan Bajo. Je slaapt 2 nachtjes op een (behoorlijk primitieve) boot. Op het dek. Onder de sterrenhemel. Je wordt wakker van de langzaam opkomende zon, brengt een bezoekje aan Komodo Island en ziet nog veel meer onbewoonde eilandjes. Overdag vaar je tijdens deze tocht echt langs de meest idyllische plekken van onze aardbol. Let wel goed op bij welke organisatie je deze tour boekt en in welke tijd van het jaar (tijdens het regenseizoen zou ik deze tocht zeker niet aanraden). Het water tussen Lombok en Flores kan namelijk ruig zijn en niet elke touroperator houdt zich aan de veiligheidsvoorschriften. Laat je van te voren dus goed informeren en vraag andere backpackers om hun ervaring!

→ Lees ook: Dit wil je doen in Labuan Bajo, je uitvalsbasis op Flores

Backpack-route

Flores backpacken tips

Reisroute voor als je gaat backpacken op Flores

Grote kans dat je eerste stop in Flores Labuan Bajo is, het meest westelijk gelegen plaatsje van Flores. Het ligt dus erg voor de hand om van west naar oost te reizen en onderweg de mooiste plekken van het eiland te bezoeken. Aan het eind van je roadtrip is terugreizen naar Labuan Bajo, Bali of Jakarta ook geen probleem. De oostelijk gelegen plaatsjes Ende en Maumere hebben namelijk ook een vliegveld, zowaar nog kleiner dan dat van Labuan Bajo. Vanaf hier vlieg je, al dan niet met een overstap in Labuan Bajo, terug naar Bali of Jakarta. Lees hier meer over een backpack-route en wat te doen op Flores

Overnachten

flores backpacken tips om reis te plannen

Overnachten: Hostels of guesthouses

In Labuan Bajo zijn een handjevol hostels en hotels te vinden, maar op de rest van het eiland overnacht je vaak in een guesthouse. De meeste zijn redelijk simpel, maar wel inclusief de geweldige Indonesische gastvrijheid en de bananen pannenkoeken als ontbijt!

In Labuan Bajo is het Ciao Hostel een hele grote aanrader, met prachtig uitzicht over de baai en veel backpack gezelligheid. Op het dak van het hostel vind je een slaapzaal waar je half in de buitenlucht slaapt. Maar voor de mensen die al jeuk krijgen bij de gedachte aan muggen en andere beestjes zijn er ook “normale” kamers.

Verder zijn er op Booking.com behoorlijk wat guesthouses te vinden. Maar ergens in een plaatsje arriveren zonder iets geboekt te hebben en wel zien waar je beland kan ik ook zeker aanraden!

Vervoer

Backpacken flores Tips

Vervoer

Flores is GROOT! Op Bali en Lombok is de scooter je beste vriend, hier iets minder. Naast het feit dat het gewoon heel lang duurt om op de scooter van A naar B te reizen, is het qua veiligheid ook niet optimaal om met dit vervoersmiddel het eiland over te crossen.

De auto is een betere optie. Er worden veel auto’s met chauffeur aangeboden die je een paar dagen lang over het eiland rijden. Vaak kan je zelf je hele route samenstellen en zelfs onderweg nog aanpassen als je besluit om toch nog een kijkje te willen nemen bij die ene mooie vulkaan die je onderweg uit het raampje van je auto ziet. Of een van de andere mooie uitzichten die je tegenkomt tijdens je roadtrip over het eiland.

→ Bekijk hier al onze Indonesië artikelen

 

Dit artikel is geschreven door Noor Sluis