Gunung Bromo vulkanen indonesie

Vulkanen Indonesie: Dit zijn de mooiste vulkanen in Indonesië om te beklimmen

Indonesië ligt met haar eilandgroepen recht op de zogenoemde ‘The Ring of Fire’. Dit is een gebied in de Pacifische Oceaan dat bekend staat om de vele vulkanische uitbarstingen en aardbevingen die er plaatsvinden. The Ring of Fire is daarmee de thuisbasis van ongeveer 75% van alle actieve en slaperige vulkanen op aarde. Zo’n 150 daarvan bevinden zich op Indonesië! Een vulkaan-ontdekking is dus eigenlijk wel een must tijdens je reis door Indonesië. Benieuwd wat de mooiste vulkanen zijn om te beklimmen of zien op Indonesië? Wij hebben de toppers op een rij gezet!

Bewonder de mooiste vulkanen van Indonesië

Houd je van lange hikes, fenomenale uitzichten, een flinke dosis avontuur en ben je gefascineerd door vulkanen? Dan zit je in Indonesië gebakken! Er is hier namelijk voldoende keuze voor een geweldige – en veilige – vulkaan-beklimming. Of je nu van lange trekkingen houdt of liever alleen naar een uitzicht punt loopt. Je vindt het allemaal op de Indonesische eilanden! Onze favorieten? Die delen we met liefde hieronder!

vulkanen indonesie beklimmen

Vulkanen in Indonesië met een gemakkelijke, lichte beklimming

Gunung Bromo op Java

Deze vulkaan op het eiland Java is een van de meest bezochte vulkanen in Indonesië vanwege zijn gemakkelijke beklimming en adembenemende uitzichten. Het is een goede optie voor degenen die niet zo fit zijn, maar nog steeds willen genieten van de vulkanische landschappen. Je beklimt deze vulkaan dus niet, maar kijkt er vanaf een afstandje naar. De meesten bezoeken de vulkaan tijdens zonsopkomst. Vanuit Malang of een andere toeristische plek word je met een jeep naar de top gereden en vanuit daar loop je een paar meter naar het uitkijkpunt. We moeten toegeven: er is weinig uitdagends aan deze tocht. Maar het uitzicht in combinatie met de zonsopkomst is adembenemend mooi en mag je eigenlijk niet overslaan tijdens je reis naar Indonesië. Side note: je moet wel een beetje geluk hebben met het weer…! Meer info over Bromo vind je trouwens in deze blog.

→ Meer lezen:  Ontdek alles over het beklimmen van de Bromo én IJen vulkaan
→ Tijd van de tocht: 1 tot 3 uur (afhankelijk van waar je start)
→ Fysieke inspanning: licht
→  Gids verplicht? Nee

Gunung Bromo vulkanen indonesie vulkanen indonesie Gunung Bromo mooiste vulkanen indonesie Gunung Bromo

Vulkanen in Indonesië met een uitdagende beklimming

Gunung IJen op Java

Als je Bromo bezoekt, bestaat er een dikke kans dat je deze combineert met een tripje naar de IJen vulkaan. Niet per se om de hoek (5 uur vanaf Bromo), maar wel op de weg naar het buureiland Bali. Het bijzondere aan IJen? De blauwe vlam die soms ‘s nachts te zien is op de top. De vlam is het resultaat van het verbranden van kwikdampen die uit de vulkaan komen. Deze vulkaan beklim je dus ‘s nachts, zodat je, als je geluk hebt, het blauwe licht kunt bewonderen.

Verder staat Gunung Ijen ook bekend om zijn zwavelmijnen. Mijnwerkers klimmen naar de top van de vulkaan om zwavel te delven en deze naar beneden te dragen in emmers die aan hun rug zijn bevestigd. Het is een zware en gevaarlijke taak, omdat de mijnwerkers moeten werken in giftige dampen en ongunstige omstandigheden. Als toerist krijg je mondkapjes die je beschermen tegen deze dampen.

→ Meer lezen:  Ontdek alles over het beklimmen van de Bromo én IJen vulkaan
→ Tijd van de tocht: 4 tot 8 uur
→ Fysieke inspanning: medium
→ Gids verplicht? Nee, maar wel sterk aan te raden. Zeker in het donker.

vulkanen indonesie Gunung IJen vulkaan

Gunung Sibayak op Sumatra

De Sibayak vulkaan ligt op het eiland Sumatra, in de buurt van het dorpje Berastagi. De beklimming is perfect voor mensen met een medium fitness level. Niet te zwaar, maar wel genoeg uitdaging en avontuur. Het mooiste is om de vulkaan te beklimmen vóór zonsopkomst, zodat je van een geweldig uitzicht kunt genieten op de top. Dit betekent wel dat je in het donker omhoog moet klimmen, dus zorg voor een hoofdlampje en goede stevige schoenen! Vanaf de top kun je de actieve vulkaan Gunung Sinabung goed zien, de meest actieve vulkaan op Sumatera. Tijdens de afdaling kun je de krater inlopen om de zwavelgaten te bekijken en na de tocht kun je ervoor kiezen om te relaxen in de hot-springs aan de voet van de vulkaan.

→ Meer lezen: Ontdek alles over het maken van een rondreis op Sumatra
→ Tijd van de tocht: 4 tot 6 uur
→ Fysieke inspanning: medium
→ Gids verplicht: Nee, maar wel sterk aan te raden. Zeker in het donker.

vulkanen indonesi Gunung Sibayak vulkanen indonesie Gunung Sibayak vulkaan vulkaan Gunung Sibayak indonesie

Gunung Agung op Bali

De heilige vulkaan van Bali, Gunung Agung. Deze vulkaan is de hoogste in Indonesië, is actief en biedt spectaculaire uitzichten vanaf de top. Gunung Agung staat bekend om zijn grote spirituele betekenis voor de Balinese bevolking en wordt gezien als de zetel van de goden. Rondom de vulkaan vind je daarom veel tempels en als daar ceremonies zijn, kun je Gunung Agung niet beklimmen. Check dat dus altijd even!

Je kunt ervoor kiezen om de korte route van 4 uur te lopen, of de langere route van 8 uur. Ook deze routes loop je ‘s nachts zodat je met zonsopkomst op de top bent. Het is een zware tocht met steile beklimmingen, dus niet geschikt voor mensen met een laag fitness level. Het uitzicht is de barre tocht meer dan waard. Als je geluk hebt, kun je zelfs Gunung Rinjani zien liggen op het eiland Lombok!

→ Tijd van de tocht: 4 tot 8 uur
→ Fysieke inspanning: zwaar
→ Gids verplicht? Ja

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door AfriZaL_wm (@afrizal_wm)

Gunung Merapi op Java

De Merapi vulkaan ligt op het eiland Java en kun je alleen beklimmen tussen de maanden maart en oktober, wanneer de vulkaan rustig is. Deze vulkaan wordt gezien als de meest gevaarlijke van Indonesië! Vanaf het basiskamp is het 4 tot 5 uur klimmen naar de top, en ook deze klim doe je ‘s nachts zodat je minder last hebt van de brandende zon en de zwaveldampen, en je van de zonsopkomst kunt genieten na de zware klim.

→ Lees ook: Ontdek alles over het beklimmen van de Gunung Merapi vulkaan
→ Tijd van de tocht:  7 tot 9 uur
→ Fysieke inspanning: medium
→ Gids verplicht? Nee, maar wel sterk aan te raden

vulkanen indonesie merapi vulkaan

Vulkanen in Indonesië waar je een meerdaagse beklimming kunt doen

Gunung Rinjani op Lombok

Deze vulkaan op het eiland Lombok is de tweede hoogste in Indonesië en biedt adembenemende uitzichten vanaf de top. De beklimming duurt meestal twee of drie dagen en is fysiek veeleisend, maar meer dan waard! De eerste dag klim je richting base camp; een tentenkamp aan de voet van de Rinjani. Zodra je hier aankomt, zul je versteld staan van het prachtige uitzicht. Na een gezamenlijk diner duik je de tent in om wat uurtjes slaap te pakken, voordat je rond middernacht de barre tocht richting de top van de vulkaan aangaat. Het is ijskoud en je zakt ver weg in het losse zand, dus zorg voor goede schoenen, warme kleding en wandelstokken voor extra steun. Deze klim was een van onze mooiste ervaringen op Indonesië! Collega-blogger Rosalie is het daarmee eens en schreef deze blog over haar ervaring met de Rinjani

→ Meer lezen? Ontdek alles over het doen van een trekking op Mount Rinjani
→ Tijd van de tocht: 2 a 3 dagen
→ Fysieke inspanning: zwaar
→ Gids verplicht? Nee, maar wel sterk aan te raden

mooiste vulkanen indonesie Gunung Rinjani vulkaan rinjani vulkanen indonesie kamperen RInjani vulkanen indonesie vulkanen indonesie Gunung Rinjani

Al zin gekregen om een van deze vulkanen te zien in Indonesië?

Tip: Vergeet niet om altijd goed voorbereid te zijn voordat je een vulkaan beklimt. Zorg ervoor dat je de juiste uitrusting hebt, zoals stevige wandelschoenen, een hoofdlampje, voldoende water en voedsel, eventueel wandelstokken en een ervaren gids die je kan begeleiden. Veiligheid is altijd van groot belang tijdens het beklimmen van een vulkaan. Zeker aangezien je de meeste vulkanen in het donker beklimt, is het sterk af te raden om alleen op avontuur uit te gaan. Onderschat het niet!


→ Bekijk hier alle artikelen over Indonesië