Mentawai surf

Mentawai Islands: Alles over de verborgen eilanden in de Indische Oceaan

Waar in Noord-Sumatra Pulau Weh hét bounty-eiland is om te bezoeken, mag je in West-Sumatra de bijzondere Mentawai Islands niet overslaan. Tenminste, als je een beetje avontuurlijk bent ingesteld! Het eiland is nog niet erg populair bij buitenlandse toeristen, puur omdat het vaak te ver van de reisroute af ligt als je een rondreis maakt door Sumatra. Je moet er namelijk wel wat voor overhebben om deze verborgen juweel te bezoeken! Maar het is het helemaal waard, want het is zeker een van de mooiste eilanden van Indonesië. Benieuwd geworden? We vertellen je hieronder alles over de Mentawai eilanden!

Ontdek alles over de Mentawai eilanden

→ Surflessen nemen? Check surf resort Driftwood Mentawai
→ Hotel tips: Arthur Homestay of Bagus Local Homestay

Mentawai surf mentawai islands sumatra metawai eiland

Dit is waarom je naar de Mentawai islands wilt

De Mentawai eilanden liggen op zo’n 100 km verwijderd van de West-kust van Sumatra, ter hoogte van de stad Padang. De eilandgroep bestaat uit zo’n 70 eilanden vol jungle, bounty-stranden en exotische flora en fauna. Het merendeel daarvan is onbewoond, want slechts op 4 van de eilandjes leven mensen. Het hoofdeiland? Dat is Siberut! Waar Pulau Weh bekend staat om haar kalmte en prachtige onderwaterwereld, staat Pulau Mentawai bekend om haar wildernis, jungle en golven waar je U tegen zegt.

Mentawai surf & duiken

Niet voor niets staat het eiland op de bucket-list van vele surfers en natuurliefhebbers van over de hele wereld. De zee en het eiland zelf zijn fantastisch en het hele jaar door kun je hier imposante golven trotseren. Wil je leren surfen? Ga dan naar Mentawai Surf Camp: www.mentawai-surfcamp.com of surf resort Driftwood Mentawai. Hier leren ze je maar wat graag alles dat je wilt weten over surfen en trainen ze jouw skills! Ben je liever niet op het water, maar verken je liever welke tropische vissen in zee leven? Onder water is bij de Mentawai eilanden ook veel moois te zien, als je gek bent op duiken moet je dat dan ook echt doen als je hier bent. Of neem je eigen snorkelset mee als je hier op reis gaat, want zelfs bij de gewoonste strandjes is het onderwaterleven prachtig.

Mentawai stam

Het meest bijzondere aan het eiland is toch wel haar bevolking. Pulau Mentawai is namelijk de thuisbasis van de inheemse Mentawai-bevolking die al decennia lang op de eilanden woont. De Mentawai-bevolking heeft haar authenticiteit en eeuwenoude tradities behouden en is nauw verbonden met natuur en spiritualiteit. Niet alleen hun manier van leven is bijzonder, maar ook de versieringen van tattoo’s op hun lichaam is bijzonder om te zien. Je kunt tegenwoordig onder begeleiding de stam op een verantwoorde manier bezoeken en zo echt kennismaken met hun bijzondere manier van leven. Een bijzondere ervaring om nooit te vergeten en echt een aanrader om te doen als je hier bent! Een goede organisatie om dit mee te doen is bijvoorbeeld een eco-organisatie, zoals Mentawai Ecotourism.

Verken de jungle

Op de Mentawai eilanden vind je prachtige natuur, als je gek bent op hiken en mooie flora en fauna ben je hier aan het juiste adres. Je kan op verschillende plekken op de eilanden informeren naar jungle trekkings. Neem hier trouwens wel goeie schoenen en genoeg DEET anti-insectenspray voor mee, want de jungle kan wel eens moeilijk begaanbare paden hebben en muggen zitten er soms ook veel.

Hop tussen de verschillende Mentawai eilanden

Tot de Mentawai Islands behoren verschillende eilanden, waarvan er 4 bewoond zijn. Van Noord naar Zuid behoren tot de Mentawai eilanden de eilandjes Siberut, Sipora, Pagai Utara (ook wel Noord-Pagai genoemd), Pagai Selatan (ook wel Zuid-Pagai), Sanding en Mega. Wil je zoveel mogelijk zien? Ga dan zeker eilandhoppen als je hier bent en ontdek zowel onbewoonde als bewoonde eilandjes. Om tussen de verschillende eilanden te hoppen kun je bootjes pakken. Er zijn snellere speedboats, maar ook langzamere bootjes te vinden die vaak wat goedkoper zijn. Je kan dit het beste ter plekke regelen!

metawai eilandenmentawai islandapen Mentawai

Hoe kom je op Pulau Mentawai?

Om naar de Mentawai-eilanden te reizen, reis je eerst naar de stad Padang (vliegtickets vind je hier). Vanuit daar stap je op de Fast Ferry naar de Mentawai-eilanden. Deze Fast Ferry vertrekt vroeg in de ochtend (let op: niet elke dag!) dus het is verstandig om de nacht van tevoren in Padang te overnachten. De oversteek duurt zo’n 3 tot 4 uur en je zult aanmeren in de havenstad Tua Pejat, op het eiland Siberut. Vanuit daar kun je een lokale bootdienst zoeken die je naar een van de andere eilanden kan varen. Wil je liever wat minder tijd op de boot doorbrengen? Er zijn verschillende accommodaties op Pulau Mentawai die een speedboot-dienst aanbieden. Zij brengen je binnen 3 uur van de haven in Padang naar je geboekte accommodatie. Vraag even na bij jouw accommodatie of ze dit aanbieden!

→ Vliegtickets naar Padang: Check vluchten via Skyscanner

Mentawai Hotels

Ondanks dat Mentawai nog vrij onontdekt is, heeft het een prima pallet aan accommodaties. Op de eilanden Siberut en Pulau Masokut vind je de meeste toeristenresorts. Kom je vooral om te surfen? Ga dan voor het all-inclusive surf resort Driftwood Mentawai. Deze accommodatie heeft een privéstrand, een waterpark en ligt dicht bij de beste surfspots ter wereld. Om de hoek van Driftwood ligt een vergelijkbare accommodatie: Beng Beng Surfcamp.

Ben je geen surfer? Kies dan voor een homestay of guesthouse. Aanraders zijn Arthur Homestay, Bagus Local Homestay en Crows Nest.

Wil je de Mentawai cultuur écht ervaren? Slaap dan een nachtje bij één van de gastvrije Mentawai-gezinnen thuis. Dit kun je het beste regelen bij een lokale reisagent op het eiland (houd wel even rekening met super basic faciliteiten) of via organisaties als Better Places.

Meteen je overnachtingen boeken:

surf metawaistranden Mentawai eilanden sumatraMentawai eilanden sumatrametawai islands

Waarom Pulau Mentawai toevoegen aan je Sumatra reis?

  • Ben je een surfer? Dan heb je eigenlijk geen andere reden nodig om naar de Mentawai eilanden te gaan! Voor zowel beginnende als professionele surfers is Pulau Mentawai een heus paradijs.
  • Het eiland heeft naast geweldige surfbreaks een enorme diversiteit in flora en fauna. Het bestaat uit kilometers dichte jungle waar je dagen doorheen kunt trekken. Ben je een avonturier in hart en nier? Dan kun je hier gerust een maand vertoeven zonder je te vervelen.
  • Pulau Mentawai staat steeds meer bekend om haar eco-toerisme. Je kunt via verschillende organisaties meewerken aan mooie natuur- en cultuur projecten.
  • Wij westerlingen zijn de connectie met natuur en spiritualiteit grotendeels kwijtgeraakt. Even back to basic en op leer bij de authentieke Mentawai-stammen is een life-changing ervaring en zal je veel wijsheid brengen

→ Meer lezen over Sumatra? Lees ook: Rondreis Sumatra: Met deze route zie je Noord-Sumatra in 2 tot 3 weken

Tips voor een fijn verblijf:

  • We raden aan om minimaal 5 dagen op het eiland te verblijven als het onderdeel is van je backpackersreis. Zo kun je een dagje surfen, kennismaken met de Mentawai-cultuur, een jungle-trekking maken en heb je nog genoeg tijd om bij te relaxen op een van de bounty-stranden.
  • Boek van tevoren je accommodatie, zodat zij je kunnen helpen met het organiseren van je reis en je bijvoorbeeld kunnen oppikken bij de ferry met hun lokale speedboot. Leuke accommodaties zijn bijvoorbeeld: Bagus Local Homestay of Crows Nest.
  • Plan goed! We weten allemaal dat het transport in Indonesië niet is zoals in Nederland. Calculeer je reistijden ruim en houd rekening met vertraging.
  • Aangezien je toch naar Padang reist, kun je daar maar beter van genieten! De stad staat bekend om haar streetfood.. niet vervelend toch?
  • Ohja, neem ook zeker voldoende geld mee! Aan pinautomaten is een gebrek hier, dus pin voldoende geld op andere plekken voor je hier naartoe gaat.
  • Kan je niet zonder internet? Verzeker jezelf van een Indonesische simkaart voor je naar Mentawai gaat, het internet is hier niet top of helemaal niet aanwezig en met een simkaartje kun je toch online blijven.

Via een reisorganisatie je Sumatra reis boeken?

Wil je niet alles zelf regelen? Boek dan je trip via een reisorganisatie, zoals:

→ Van Verre: Zij bieden verschillende rondreizen aan in Sumatra met verschillend reisduren
→ Riksja Travel: Via Riksja kun je je met behulp van een reisorganisatie je eigen trip samenstellen

Meer lezen over Sumatra?

Lees ook: