komodo-eilanden-indonesie

Komodo Eilanden: Ontdek het ongetemde Indonesië

Ongeveer een eeuw geleden wist niemand nog zeker of ze echt bestonden: de Komodovaranen, oftewel Komodo Dragons. Tegenwoordig zal niemand het ontkennen. Deze gevaarlijke Indonesische draken van soms 3 meter lang zijn levensecht en wonen op de Komodo Eilanden. De komodovaranen zijn trouwens niet de enige reden waarom je het Komodo National Park op je bucketlist moet zetten. Je vindt er ook bloedmooie uitzichten en fabelachtige stranden. Bovendien kun je nog veel meer andere dieren spotten, waaronder herten, makaken, waterbuffels, vleermuizen, reuzenmanta’s en herten.

Komodo Eilanden

→ Handig: Vliegtickets naar Indonesië
→ Rondreis naar Komodo met: Riksja Travel of Sawadee
Onze favoriete hotels in Indonesië

Rinca Eiland: De beste plek om Komodovaranen te zien

Komodo National Park heeft niet voor niets de bijnaam “Jurassic Park of Indonesia.” Vooral op Rinca Eiland (Pulau Rinca) wordt duidelijk waarom. Vanaf de hoge heuvels zie je glooiende groene velden met palmbomen en ruige rotsen in de omringende blauwe baaien. De komodovaranen, overigens de grootste hagedissen ter wereld, maken dat plaatje natuurlijk compleet.

Op Rinca heb je de grootste kans om een Komodovaraan in het wild te spotten. Je kunt samen met een ranger een wandeling maken langs de vele nesten. Als je een beetje geluk hebt liggen er bij de de nesten een of meerdere komodovaranen. Blijf wel op gepaste afstand, want de beet van een Komodovaraan is levensgevaarlijk.

komodo-eilanden-in-indonesie-rincaeiland3 komodo-eilanden-rinca-eiland rinca-eiland-komodo-eilanden

Padar Eiland: Het Mooiste Uitzicht van Indonesië

Op Padar Eiland (Pulau Padar) is de komodovaraan helaas uitgestorven, maar je vindt hier wel het allermooiste uitzicht van heel Indonesië. Vanaf het strand van Padar maak je een steile beklimming naar een van de bergtoppen. Trek dus stevige sneakers aan en laat je teenslippers links liggen. De beklimming is best pittig, maar de zweetdruppels dubbel en dwars waard. Vanaf de top heb je een adembenemend uitzicht op meerdere baaien. Mijn tip: Geniet van het landschap, daal rustig af en neem daarna meteen een koele duik in de zee.

komodo-eilanden-padar1 padar-komodo-eilanden-indonesie padar-komodo-eilanden-2 komodo-eiland-padar

Pink Beach: Zwemmen in snorkelen in een paradijs

In het Komodo National Park is er een overvloed aan perfecte witte stranden, maar Pink Beach (Pantai Merah) is er een uit duizenden. Het zand van Pink Beach bevat microscopische diertjes genaamd Foraminifera. Deze diertjes produceren een rood pigment, wat het strand een beetje roze laat lijken. Naast de roze tint staat het strand bekend om zijn uiterst kleurrijke koraalriffen en vissen. Snorkelen kun je dus het beste doen bij Pink Beach. Het is een geweldige ervaring om je even onder te dompelen in een sprookjesachtige onderwaterwereld.

komodo-eilanden-pink-beach pink-beach-komodo

Kalong Eiland: Een spektakel met duizenden vleermuizen

‘s Avonds gaat het avontuur gewoon verder. Ga terug aan boord en vaar richting Kalong Eiland (Pulau Kalong), letterlijk “Vleermuis Eiland.” Bij zonsondergang stijgt er plotseling een enorm aantal vleermuizen op uit het mangrovebos. De nachtdieren worden tijdens de schemering wakker om bij de andere eilanden te gaan jagen. Het resultaat is een spectaculair schouwspel van duizenden overstekende vleermuizen.

kalong-eiland-komodo-eilanden kalong-eiland-komodo-eilanden-indonesie

Praktische tips voor als je naar de Komodo Eilanden wilt

Lijkt een reisje naar de Komodo Eilanden je wel wat? Hieronder een aantal praktische tips die je helpen je reis te plannen:

Wanneer kun je het beste de Komodo Eilanden bezoeken?

De Komodo Eilanden kun je bijna het hele jaar bezoeken. Alleen een bezoek in de maanden januari en februari wordt afgeraden in verband met het moessonseizoen. Houd er wel rekening mee dat de paartijd van Komodovaranen plaatsvindt in juni en juli. Tijdens deze maanden hebben de varanen het erg “druk” en is het moeilijker om de dieren te spotten.

Hoe kom je bij de Komodo Eilanden en wat zijn de kosten?

Vanaf Bali of Jakarta is het geen probleem om naar Komodo Airport te vliegen. Daar arriveer je in het stadje Labuan Bajo op Flores Eiland. Ticketprijzen verschillen sterk per seizoen; een vlucht vanuit Denpasar (Bali) kost tussen de 58 en 120 Euro. Vliegtickets vind je hier. Vanuit Labuan Bajo kun je met een boot naar de verschillende Komodo eilanden varen. Een volle dag op een gedeelde boot (inclusief maaltijden en snacks) kost rond de €100. Reken daarnaast op ongeveer €20 aan toegangsprijzen binnen het nationaal park.

→ Bekijk hier al onze Indonesië artikelen