sumatra Orang-Oetan Bukit Lawang_

Een Orang-Oetan in het wild zien? Ga naar Bukit Lawang op Sumatra

Op maar weinig plekken in de wereld leven nog Orang-Oetans in het wild. Indrukwekkende mensapen die met hun lange armen, intrigerende ogen en roodachtig, bruine haar wel wat liefs over zich hebben. De gebieden waar je ze nog tegenkomt zijn (helaas!) op één hand te tellen: Op Sumatra en op Kalimantan in Indonesië zijn Orang-Oetans in het wild te zien en op Borneo in Maleisië kun je ze spotten. Dat ze met uitsterven bedreigd worden heeft twee oorzaken: Bushmeat en houtkap. Door oliepalmplantages en bosbranden blijft er steeds minder leefgebied over voor de mensapen en er zijn stropers die op de apen jagen vanwege hun vlees. Onvoorstelbaar. Helemaal wild zijn Orang-Oetans die je als reiziger tegenkomt soms ook niet meer, op steeds meer plekken raken de Orang-Oetans gewend aan het zien van mensen. Om oog in oog met een Orang-Oetan te staan reisden wij met een betrouwbare gids af naar de jungle van Bukit Lawang op Sumatra. Dit ligt bij het Nationaal Park Gunung Leuser en samen met een aantal andere plekken is Bukit Lawang een van de beste plekken om deze bijzondere apen nog te zien op Sumatra.

Een Orang Oetan zien in Bukit Lawang

Orang-Oetan in het wild bukit lawang-2 sumatra Orang-Oetan Bukit Lawang_

Waar vind je Bukit Lawang?

Op Sumatra komen Orang-Oetans onder andere voor in Bukit Lawang. Dit ligt 3 a 4 uur rijden van Medan, de grote stad waar je vanuit Bali of Java naar toe kan vliegen. Medan is zelf vooral een drukke stad, waar je maar beter niet te lang kan blijven. Wacht dus niet te lang en regel een ritje naar de jungle. De afstand van Medan naar Bukit Lawang is gelukkig niet eens heel ver; rond de 110 kilometer, alleen het nadeel is dat de wegen erg slecht zijn. Er zitten veel kuilen in de weg en rond Medan is er ook veel verkeer, waardoor je nog weleens in de file kan staan en een stuk langer over die 110 kilometer doet dan je in Nederland zou doen. Als je dan uiteindelijk in Bukit Lawang bent aangekomen komt de jungle-vibes je direct tegemoet. Hier is het groener dan groen en vullen je oren zich met geluiden van exotische dieren.

bukit lawang wandeling sumatra Orang-Oetan in het wild in bukit lawang

Bukit Lawang Sumatra Bukit Lawang jungle tocht Orang Oetan-2

De beste tijd om Orang-Oetans in het wild tegen te komen?

Vroeg in de ochtend is een goed moment om op zoek te gaan naar de Orang Oetans. Niet alleen, maar met een betrouwbare gids. Wij vertrokken om half 7 vanaf het hotel, later kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld rond 9 uur. Het voordeel van vroeg vertrekken is dat je als een van de eerste in de jungle bent én dat het dan nog niet zo heet is waardoor je tocht minder zwaar is. Qua maand, kun je het beste naar Bukit Lawang afreizen tussen januari en augustus. Na augustus begint namelijk het regenseizoen. Wij waren zelf in november in Bukit Lawang, tijdens onze reis door Indonesië heeft het wel flink geregend, maar we hebben gelukkig wel de dieren in de jungle zonder regen kunnen zien.

Ga met een betrouwbare gids op zoek naar Orang-Oetans in de wilde jungle van Bukit Lawang

Wij gingen met een gids vanaf Ecolodge Bukit Lawang diep in de jungle op zoek naar de indrukwekkende mensapen. De gidsen weten goed welke geluiden de Orang-Oetans maken en weten ze daarom een stuk sneller te spotten dan jij of ik. Check wel echt goed de organisatie waarmee je gaat, want helaas zijn er steeds meer gidsen die niet verantwoord omgaan met deze bijzondere dieren. Het is bijvoorbeeld absoluut niet de bedoeling dat je ze voert of te dichtbij komt!

Orang-oetans zijn solitaire dieren en leven dus alleen. Hierdoor is het ook niet heel gemakkelijk om ze te zien. Baby’s blijven natuurlijk wel bij de moeders en wij hadden het geluk twee keer een baby met een moeder te zien. Meters hoog in de bomen zat ze ineens te knabbelen op wat eten terwijl de baby zijn moeder stevig omklemde. Machtig mooi om te zien.

Van onze gids horen we dat een orang-oetan veel gelijkenissen met de mens heeft. Zo kunnen ze jaloers zijn, schaamte hebben en kunnen ze mensen of andere dieren herkennen. Orang betekent mens, Oetan betekent bos, jungle of natuur. Bos-mens is dus de letterlijke vertaling. Gek om te bedenken dat zo’n dier, die helaas met uitsterven bedreigd wordt, zoveel gelijkenissen met ons heeft. Hierboven kun je een aantal foto’s van onze reis bekijken, wil je meer zien van onze reis? Check dan hier het complete filmpje

 

Bukit Lawang Sumatra dorpje Bukit lawang ecolodge sumatra bukit lawang ecolodge in sumatra

Een toffe plek om te overnachten in Bukit Lwang

Wij sliepen in de Ecolodge Bukit Lawang. De lodge is alleen te bereiken met een wiebelige touwbrug die boven een wild stromende rivier is gebouwd. Op de touwbrug mogen maar 8 mensen tegelijk en hij schommelt lekker heen en weer als je erover heen loopt. Een betere entree tot de jungle kun je je bijna niet wensen. Eenmaal aan de overkant besef je je opnieuw dat je echt in de jungle bent beland. De huisjes waarin je overnacht zijn volop omgeven door groen. De meest exotische planten groeien hier uit de grond en niet alleen in de tuin. Ook in je douche! Net zoals op veel andere plekken in Indonesië, hebben ook de hotelkamers hier een buitendouche bestaat je plafond uit een bladeren-dak. Ook is er een fantastisch mooi restaurant gebouwd van gigantische bamboepalen bij Ecolodge Bukit Lawang. Een perfect plekje om wakker te worden en ‘s avonds te dineren. Boek hier je nacht bij Ecolodge Bukit Lawang

Bukit Lawang Orang Oetans

sumatra Orang-Oetan Bukit Lawang_-2 Orang-Oetan Bukit Lawang baby Orang-Oetan in het wild Bukit Lawang Orang-Oetan Bukit Lawang

Wil je ook Orang-Oetans in het wild zien in Bukit Lawang op Sumatra? Let hier op:

Is het ook jouw droom om Orang-Oetans in hun natuurlijke leefomgeving te zien? Zo plan je jouw trip:

 • Vlieg naar Indonesië (wij vlogen via Jakarta op Java naar Medan op Sumatra)
 • Regel vanuit Medan vervoer naar Bukit Lawang of een ander gebied op Sumatra waar je deze dieren kunt zien, dit kan met een taxi of met de lokale bus. Voordeel van een taxi: Je bent waarschijnlijk sneller en je kan in de airco zitten. De lokale bus is wat goedkoper.
 • Boek een nacht bij Ecolodge Bukit Lawang of kies een andere toffe plek uit om te overnachten
 • Hou er rekening mee dat je niet helemaal bij je guesthouse afgezet kan worden vanwege de touwbrug waarover je alleen kan lopen (pak dus verstandig in als je hier op reis gaat)
 • Neem een creditcard mee en voldoende cash geld
 • Pak een een regenjas in voor je trekking, (extra) droge kleding, DEET en voldoende drinkwater
 • Regel een gids: Doe wel goed onderzoek naar gidsen, je moet verplicht met een gids de jungle in en vraag na bij andere reizigers of in je lodge wie een goede en betrouwbare gids is. Niet elke gids gaat helaas even verantwoord om met de jungle en de apen. Maak dus bewust een keuze en doe echt research!
 • Neem een goede zoom-camera mee, de foto’s hierboven zijn met een flinke zoomlens gemaakt omdat je (natuurlijk!) op voldoende afstand moet blijven van de dieren.
 • In totaal schijnen er nog zo’n 14.000 Orang-Oetans te leven op Sumatra, dit klinkt veel maar helaas worden deze bijzondere dieren met uitsterven bedreigd zoals we hierboven ook al hebben uitgelegd. Ga dus altijd heel bewust om met de natuur als je op zoek gaat in de jungle en voer ze ook zeker niet!

Is er nog meer te doen in Bukit Lawang naast het spotten van de Orang-Oetans?

Als je helemaal naar Bukit Lawang bent afgereisd zijn er nog een paar dingen die tof zijn om te doen:

 • Neem een kijkje in het dorp, praat met locals, bekijk hoe het dagelijks leven hier gaat
 • Ga tuben op de rivier, met een opgeblazen band bekijk je de jungle terwijl je de rivier afstroomt
 • Bezoek de vleermuisgrot tijdens een wandeling door de jungle (dit kan vaak zonder gids)
 • Kijk je ogen uit op de markt en shop hier je souvenirs