Wat te doen op Nusa Penida Rumah Pohon boomhut

Wat te doen op Nusa Penida? 10 bezienswaardigheden die je absoluut wilt zien

Onder Bali vind je drie eilandjes die zo tof zijn, dat we een van de meest fotogenieke plekjes op een van die eilanden op ons boek Backpack Bestemmingen hebben gezet. We hebben het over de Nusa eilanden: Nusa Penida, Nusa Ceningan en Nusa Lembongan. Je vindt er onwijs fotogenieke viewpoints, toffe strandjes, leuke hotspots en je kan er met de scooter hele toffe tochten maken. Wij zijn uiteindelijk 3 nachten op Nusa Penida geweest en 3 nachten op Nusa Lembongan gebleven van waaruit we ook Nusa Ceningan hebben bezocht. Er is genoeg te doen dus en wij vonden het ook chill dat het op de Nusa’s wat rustiger was dan op Bali. Grote kans dat dit gaat veranderen in de loop van de jaren, want de eilandjes groeien dankzij social media enorm in populariteit. Erg lastig is het ook niet om er te komen. Je kan gemakkelijk vanaf Sanur, dat ligt op Bali, naar Nusa Penida (of Lembongan) varen en wat je er vervolgens moet doen? Dat lees je hieronder! We delen in dit artikel namelijk 10 van onze favoriete plekjes en bezienswaardigheden op Nusa Penida:

Benieuwd wat te doen op Nusa Penida?

Benieuwd wat je allemaal kunt doen op Nusa Penida? Hieronder vind je een aantal van onze favoriete to do’s en bezienswaardigheden!

10 x doen op Nusa Penida

Wat te doen op Nusa Penida Kelingking Beach bezienswaardigheden

1. Kelingking Beach

Wij vonden Kelingking Beach zo’n bijzondere plek, dat we besloten om dit strand te fotograferen en deze foto vervolgens te gebruiken voor de cover van het boek Backpack Bestemmingen dat in oktober 2018 is uitgekomen. Het is oprecht een van de tofste en indrukwekkendste viewpoints die wij hebben gezien tijdens onze reizen. Bij Kelingking Beach lijken de rotsen de vorm van een soort gigantische dinosaurus-kop te hebben terwijl de blauwe zee er keihard tegenaan slaat. Zodra je de vorm van de rotsen ziet, snap je ook meteen dat de baai hier niet voor niets T-Rex Bay wordt genoemd. Verwacht bij Kelingking Beach trouwens geen relaxte zee of zandstrand te vinden waarin je rustig kan zwemmen. Het strand beneden schijnt onwijs mooi te zijn, maar omdat wij de wandeling naar het strand zo gevaarlijk vonden zijn wij er niet eens naartoe gegaan maar bovendien is de zee daar veels te wild om in te zwemmen. Ook al kun je er niet zwemmen, wij vonden Kelingking Beach zeker de moeite waard. Hier is de natuur zo ruig en het uitzicht is waanzinnig om te zien. Sowieso zijn de rotsformaties al vanaf boven, vanaf het viewpoint, fantastisch om te zien en als je eenmaal uitgekeken bent dan kun je bij een van de restaurantjes super lekkere frisse kokosnoten kopen. Wij zijn trouwens zelf met de scooter naar Kelingking Beach gereden, maar ook hier moet je een beetje voor uit kijken. De wegen op Nusa Penida zijn namelijk nog niet erg goed en op veel plekken zitten gaten in de weg, waardoor veel scooter-rijders die niet goed uitkijken ongelukken maken.

Pas alsjeblieft heel goed op als je naar Kelingking Beach gaat op Nusa Penida!

Je moet niet alleen opletten tijdens de scootertocht naar Kelingking Beach. Ga alsjeblieft ook niet naar Kelingking op je slippertjes en alleen in je bikini, maar doe goede schoenen met grip aan en kleding die vies mag worden. De tocht die je vanaf het viewpoint naar beneden kan maken is namelijk ontzettend pittig en gevaarlijk. Met dunne bambootakjes is het pad afgezet, waardoor je slechts centimeters van de afgrond verwijderd bent. Op sommige plekken was het hekje zelfs al naar beneden gestort toen wij er waren. Ook zijn de ontstane traptredes niet heel evenredig, de ene keer moet je een gigantische stap maken terwijl je de andere keer voorzichtig vooruit moet schuifelen. Dan komt er nog eens bij dat je soms tegenliggers tegenkomt waardoor je even moet stoppen met lopen of voorzicht aan de kant moet gaan. Ook zorgt het droge zand ervoor dat je gauw vies wordt en als het heeft geregend kan het pad juist enorm glibberig zijn door al het zand. Wij hebben uiteindelijk het laatste stuk van de wandeling ook niet gedaan, waarbij je vanaf de rotsen naar zee kunt lopen. Dit komt omdat het daar nog steiler werd en we van veel tegenliggers hoorde dat het echt nog moeilijker werd. Ook zagen we genoeg mensen met schrammen en een Nederlandse jongen vertelde ons zelfs dat hij een meisje uit de zee heeft moeten redden. De wilde golven hadden haar uit het niets de zee in gesleurd terwijl ze rustig haar benen en armen stond af te spoelen. Lang verhaal kort: Het is echt een fantastisch mooi plekje, maar ook ontzettend avontuurlijk en het is echt niet voor iedereen te doen om hier naar beneden te lopen. Kijk dus alsjeblieft heel goed uit! Het zal namelijk niet de eerste keer zijn dat hier ongelukken gebeuren.

Wat te doen op Nusa Penida Rumah Pohon boomhut

2. Nusa Penida Treehouse (Rumah Pohon)

Dit is misschien wel de coolste Airbnb van het hele eiland: Nusa Penida Treehouse, ook wel bekend als  Rumah Pohon. Dit is een boomhut waarin je kan slapen met een fantastisch uitzicht op zee… maar dan wel mits je op tijd reserveert! Elke keer dat wij hebben gekeken op Airbnb was deze toffe boomhut namelijk volgeboekt (als je trouwens via deze link je aanmeld bij Airbnb krijg je korting op je overnachting, tussen de 20 & 30 euro). Maarja, lukt het je net als ons niet om een slaapplek te bemachtigen? No worries, ook dan kun je naar deze toffe spot en gewoon even genieten van het awesome uitzicht en de verschillende boomhutten op dit terrein! Je moet wel een kaartje kopen bij de parkeerplaats om naar Rumah Pohon te kunnen, maar je kan dan gewoon overal rondlopen en rondkijken. De boomhut zag er toen wij er waren ook niet heel beslapen uit, dus we konden gewoon even naar boven klimmen en op het balkonnetje zitten. Wij vonden het de paar euro sowieso waard en check ook even de foto’s hierboven, dan zie je meteen zelf hoe mooi het daar is!

Wat te doen op nusa penida bezienswaardigheden thousand island viewpoint

3. Thousand Island Viewpoint (Pulau Seribu)

Nog zo’n mooi viewpoint dat je niet wilt missen: Thousand Island Viewpoint oftewel Pulau Seribu. De zee, de rotsen, het heeft gewoon wat magisch dit uitzicht. Je vindt dit punt trouwens op hetzelfde terrein als de Nusa Penida Treehouse (Rumah Pohon). Je slaat dus twee vliegen in één klap als je hier naartoe gaat en een kaartje koopt. Bij het Thousand Island Viewpoint kun je overigens niet echt 1000 eilandjes tellen, maar je ziet wel super toffe rotsformaties en daartussen stroomt super woest het fel blauwe zeewater. Wij vonden het fantastisch om naar te kijken en links kun je ook goed Atuh Beach zien liggen.

Mooiste eilanden Indonesie nusa penida

4. “You Should Be Here” en manta’s kijken vanaf de kliffen bij Manta Point

Het was even zoeken voordat we dit bord tegenkwamen dat we eerder al op Instagram hadden gespot, maar toen we het uiteindelijk vonden bleek het een van de meest mooie plekken te zijn waar we zijn geweest op Nusa Penida. Je moet er wel wat voor doen om hier te komen. Met de scooter zijn wij namelijk een heel stuk naar het zuiden van Nusa Penida gereden, via kleine kronkel weggetjes. Je moet ook echt goed uitkijken als je hierheen gaat en zeker niet onverschillig rondrijden alsof de wegen zo goed zijn als de slechtste wegen in Nederland. Maargoed, als je dan eenmaal de wegen hebt getrotseerd en bij de Hindoeïstische tempel Pura Sekar Kuning aankomt kun je naar de rotsen lopen en op de ene plek kom je dan dit toffe bord tegen en aan de andere kant van de tempel vind je Manta Point. Vanaf de toppen van de kliffen kun je bij Manta Point in zee manta’s in de golven zien zwemmen. Vanaf meters hoog zie je zwarte stipjes in zee die soms hun vleugels lijken uit te slaan. Heel tof om te zien! Even goed naar beneden kijken dus, maar kijk natuurlijk wel goed uit en kom niet te dicht bij de afgrond.

nusa penida bezienswaardigheden broken beach

5. Broken Beach

Broken Beach is nog zo’n toffe rotsformatie die je vindt op Nusa Penida. In de rotsen is een soort gat geslagen waardoor er een natuurlijke brug is ontstaan waar je overheen kunt lopen. De zee is hier onwijs blauw van kleur en zoals je hierboven kan zien is het een super fotogenieke bezienswaardigheid. Echt zwemmen en chillen kun je er overigens niet, maar even rondwandelen en foto’s maken kun je hier daarentegen als de beste. Bereid je trouwens wel voor op een barre tocht als je naar Broken Beach gaat, want niet alleen het strand is gebroken er is ook een Broken Road die je moet pakken als je naar dit strand wilt. Heel wat locals grappen dan ook: “Oooh you go to Broken Beach? Then you have to take the Broken Road!”. De weg is slecht onderhouden en als je er overheen rijdt is dat super hobbelig. Je bent daardoor ook best lang onderweg om naar dit deel van Nusa Penida te rijden, maar gelukkig ligt Broken Beach wel op minder dan 5 minuten lopen van Angel’s Billabong waardoor je die twee bezienswaardigheden perfect kunt combineren.

wat te doen op nusa penida bezienswaardigheden angels billabong

6. Angel’s Billabong

Dezelfde hobbelige weg die naar Broken Beach loopt moet je ook nemen om bij Angel’s Billabong te komen, vanaf de plek waar je je scooter of je chauffeur zijn auto kan parkeren kun je vervolgens via een pad naar Angel’s Billabong lopen. Wat je daar vervolgens ziet is een soort natuurlijke infinity pool, omgeven door ruige rotsen met een spectaculair uitzicht op zee. Opnieuw een super fotogeniek plekje. Het is een lagune waarin je soms kan zwemmen, maar toen wij er waren mocht dit niet omdat het gevaarlijk was vanwege het getij. Neem dus voor de zekerheid je zwemkleding mee, maar kijk wel echt heel goed uit en kijk goed wat anderen doen of hoe de zee is voor je erin springt. Net als Broken Beach vind je deze bezienswaardigheid in het westen van Nusa Penida.

Wat te doen op nusa penida snorkelen boot

7. Snorkelen bij Nusa Penida

Het is een bizarre en bijna onwerkelijke ervaring, maar bij Nusa Penida kun je bij Manta Bay en Manta Point snorkelen met gigantische manta roggen! Terwijl je in de ruige zee aan het snorkelen bent, kun je ineens zo’n reusachtig beest op je af zien komen zwemmen. Helaas hebben wij dit zelf niet kunnen doen op Nusa Penida omdat de zee te heftig was toen we voor het eerst op Nusa Penida waren en de tweede keer konden we het niet doen omdat het iets te ver van onze route af lag, maar als je er foto’s van ziet en fan bent van snorkelen dan is dit echt een bucketlistding! Wij hebben zelf wel gesnorkeld bij Gamat Bay. Dat is ook waanzinnig mooi en je kan er super veel vissen zien en prachtig koraal. Benieuwd hoe het snorkelen was bij Gamat Bay? We maakte daar deze video over samen met TMG:


Nusa Penida bezienswaardigheden wat doen Blue stairs

8.  Peguyangan Waterfall en de Blue Stairs op Nusa Penida

De wandeling naar beneden, naar de Peguyangan Waterfall is op zich prima, maar eenmaal terug naar boven… Omg! Bereid je alsjeblieft voor op heel veel zweet, hitte, een flink bonkend hard en intense ademhaling. Al die traptredes terug omhoog, terwijl zo’n sarong om je heupen hangt, is echt onwijs zwaar helemaal als je net als ons op een heet moment op de dag gaat. Maar of het het waard is? Yes! Net zoals de rest van alle plekjes in deze lijst zijn ook de Blue Stairs bij de Peguyangan Waterfall heel tof! De waterval beneden is wel een bijzonder verschijnsel, het lijkt op een bepaalde manier aangelegd met water vanaf boven (waar zijn anders die grote buizen voor langs de blauwe trap?) terwijl de zee toch echt super dichtbij is. Toen wij er waren werd beneden ook een soort offer gedaan, wat erg bijzonder was om te zien.

Wat doen op Nusa Penida bali bowls hotspots

9. Penida Espresso voor ontbijt of lunch

Op Nusa Penida zijn lang niet zoveel hotspots als op Bali, maar er zijn een paar plekjes waar je wilt zijn geweest. Een van die leuke tentjes is Penida Espresso. Ze hebben op hun menu een hele lading lekkere smoothie bowls staan en daarnaast zijn de smoothies en de cappuccino’s hier ook een dikke aanrader. Zeker even bij stoppen dus voor je ontbijt of voor je lunch! Wij hadden trouwens ook expres een Airbnb gezocht die hier dichtbij lag, want dan zaten we niet alleen dichtbij Penida Espresso maar ook dichtbij Penida Colada en Penida Minang.

wat te doen op Nusa Penida restaurants

10. Penida Colada & Penida Minang voor lunch of diner

Twee andere hotspots die je niet wilt missen op Nusa Penida zijn Penida Colada en Penida Minang. Deze twee restaurantjes liggen direct naast elkaar. Wij hebben als eerst een keer bij Penida Minang gegeten, als je net als ons houdt van Rendang moet je dat hier zeker bestellen. En bewaar Penida Colada dan voor de tweede avond, want zodra je hier hebt gegeten wil je elk moment van de dag bij Penida Colada aanschuiven. Ze hebben er super goddelijke bowls, zo is de dragon fruit bowl nog steeds een van onze favorieten. Het avondeten is hier trouwens ook echt een aanrader en wat stiekem ook best fijn is: Ze hebben hele goeie wifi bij beide tentjes!

Wat te doen op Nusa Penida hotel airbnb tentacle

Een paar laatste tips voor als je deze 10 bezienswaardigheden op Nusa Penida wilt bezoeken

Wil je naar Nusa Penida toe tijdens je Indonesië trip? Denk dan even hieraan:

  • Hier lees je precies hoe je van Bali naar Nusa Penida kunt met de boot, de snelste boten gaan vanaf Sanur en je hebt verschillende maatschappijen waarmee je kunt gaan
  • Wij sliepen zelf op Nusa Penida bij de Airbnb Tentacle Bali on Penida (als je je hier aanmeld bij Airbnb krijg je korting), ze hebben super fijne en nette hutjes en als je wilt kunnen ze (mits je niet een te grote koffer hebt) je ophalen bij de haven met de scooter. Laat dit wel even vooraf weten. Toen wij hier sliepen kregen we trouwens ook een Banana Pancake ontbijtje en je kon altijd gratis koffie en thee pakken bij de receptie. Heel chill!
  • Het is heel tof om Nusa Penida met een eigen scooter te ontdekken. Maar… Huur alleen een scooter op Nusa Penida als je er goed mee kan rijden, de wegen zijn namelijk redelijk slecht en er gebeuren meer dan eens ongelukken.
  • Om de weg te vinden kun je het beste Google Maps gebruiken en daar een offline kaart op downloaden. Er zijn namelijk niet heel veel bordjes op Nusa Penida die duidelijk de weg wijzen, dus het is fijn als je op je smartphone kan zien waar je heen moet. Een andere mogelijke handige app is Maps.me. Ook kun je natuurlijk soms de weg vragen aan mensen die op Penida wonen, maar die kunnen niet allemaal engels dus hou daar even rekening mee.
  • Denk je dat je niet goed kunt rijden op de slechte wegen op Penida? Regel dan een tour met een chauffeur, de wegen op Penida zijn redeljk gevaarlijk waardoor er best vaak ongelukken voorkomen. Wij hebben gelukkig nergens last van gehad, maar we reden dan ook niet erg hard op veel stukken en hebben echt heel erg goed uitgekeken. Wij zaten met z’n tweeën op één scooter, deze scooter hebben we bij onze Airbnb gehuurd maar we konden ook daar een chauffeur met auto regelen. Dat was wel wat duurder dan een scooter huren en je spreekt vooraf af welke highlights je gaat bezoeken.
  • Neem voldoende geld mee naar Nusa Penida, toen wij er waren bleken sommige ATM’s leeg te zijn

Wil je naar Bali?

Gespot voor jou:

Naar Bali met IndonesieOnline.nl Vergelijk vliegtickets naar Bali Leuk hotel in Canggu: Canggu Beach Inn Lees meer: Wonderfulindonesie.nl

→ Bekijk hier al onze Indonesië artikelen