rondreis sumatra lake toba

Rondreis Sumatra: Met deze route zie je Noord-Sumatra in 2 tot 3 weken

Yes! Je hebt besloten om Sumatra te gaan ontdekken. Grote kans dat jij de bezienswaardigheden van Noord-Sumatra al lezend of via foto’s hebt verkend. Nu is het tijd om je reis daadwerkelijk uit te stippelen. Want hoe beleef je een ultieme rondreis in Sumatra? Aangezien Noord-Sumatra wat uitdagingen kent tijdens het reizen door slechte infrastructuur, is het handig om in grote lijnen te weten wat je route gaat zijn. Zo kun je ruim op tijd je tickets boeken en keuzes maken. No worries, want… Wij helpen je in deze blog volop op weg!

Een paar feitjes over Noord-Sumatra…

Het noorden van Sumatra bestaat uit 2 provincies: Noord-Sumatra en Atjeh. Samen hebben ze een oppervlakte van meer dan 125.000 km². Om je een idee te geven: dat is zo’n 3x Nederland. De meest noordelijke trekpleister van de regio is de eilandgroep Weh, en de meest zuidelijke trekpleister is de eilandgroep Banyak. Om alle highlights van Noord-Sumatra rustig te kunnen ontdekken, raden wij minimaal 2,5 week aan. Heb je die tijd niet, dan kun je ook een paar plekken overslaan. Zo hadden wij slechts 15 dagen voor Sumatra en hebben we ervoor gekozen om de Banyak eilanden voor later te bewaren..

Rondreis Sumatra: Zo maak je een ultieme reis van 2 tot 3 weken

Voorgestelde route: Medan – Bukit Lawang – Berastagi – Lake Toba – Bandah Aceh – Pulau Weh

rondreis sumatra noord sumatra route

Medan (1 nacht)

Via Jakarta, Singapore of Maleisië vlieg je gemakkelijk naar de hoofdstad van Sumatra: Medan. Deze stad heeft, los van het vliegveld, niet veel te bieden aan toeristen. Wij brachten de nacht door in een hotel dicht bij het vliegveld om even bij te komen van de lange reis, om de volgende ochtend met een privébusje naar Bukit Lawang door te reizen. Het privébusje regelde we thuis al via onze accommodatie in Bukit Lawang, maar hadden we ook prima in Medan via ons hotel kunnen regelen. Vanuit Medan zou je ook naar Lake Toba of Pulau Weh kunnen reizen. Het is maar net waar jij je vakantie mee wilt starten!

Tip: Ga je met een privébusje naar je volgende bestemming, kies dan een hotel buiten het centrum van Medan zodat je niet door de enorme verkeersdrukte hoeft te reizen. Dat kan al gauw 1,5 uur reistijd schelen!

Hier wil je logeren tijdens je Sumatra rondreis: Prime Plaza Hotel Kualanamu
→ Reisduur & kosten: Medan – Bukit Lawang: 3 – 4 uur per taxi-busje (+/- 700.00 RP per busje) of 4 – 5 uur met het openbaar vervoer (+/- 35.000 RP p.p.)

Noord Sumatra bukit lawangNoord Sumatra Leuser National Parkrondreis sumatra bukit lawang

Bukit Lawang (minimaal 3 nachten)

Bukit Lawang is een heerlijke plek om je reis te starten. Rust, natuur, gezelligheid en je hebt de allergrootste highlight van je Sumatra-reis direct te pakken: een jungle tour om de prachtige Orang-oetang van dichtbij te bewonderen.

Een jungle tour kun je boeken van 1 dag tot zelfs een aantal weken. Wij deden een tour van 2 dagen, met 1 overnachting in de jungle. Wij vonden dit voldoende en hebben alles gezien en ontdekt waar we op hoopte in de jungle. Hoewel je reis naar dit dorpje voornamelijk draait om deze jungle tour, raden we zeker aan om ook wat van de sfeer in Bukit Lawang te proeven. Spendeer er dus minimaal 1 nacht vóór en 1 nacht ná je jungle tour. Pas op: door de relaxte sfeer vliegt een week zo voorbij…

Vanuit Bukit Lawang reisde wij door naar Berastagi met een shared minivan, dat het hotel voor ons geregeld had.

Hier wil je logeren tijdens je Sumatra rondreis: Garden Inn hotel in Bukit Lawang
→ Reisduur & kosten: Bukit Lawang – Berastagi: 4 – 5 uur met shared minivan (170.000 RP p.p.) of 6 – 7 uur per public bus (40.000 RP p.p.)

→ Lees ook: Een Orang-Oetan in het wild zien? Ga naar Bukit Lawang op Sumatra

Noord Sumatra bezienswaardigheden berastagi-2 Noord Sumatra berastagi Noord Sumatra bezienswaardigheden berastagi

Berastagi (minimaal 2 nachten)

Via een schilderachtige route tussen bergen en vulkanen door, kom je in het bergdorpje Berastagi. Zodra je de minivan uitstapt voel je een aangename koelte op je lijf en vullen je longen zich met heerlijk frisse zuurstof. Berastagi is een gezellig dorpje met als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt de vulkaan Sibayak. Slaap je in Keasa Homestay (aanrader!), dan wordt alles voor je geregeld. Van sunrise klim naar de top van de vulkaan tot aanbevelingen van het lekkerste eten en beste kop koffie van het dorp. Elke avond wordt de hoofdstraat van Berastagi gevuld met de geur van allerlei streetfood, dat je kunt kopen op de night-market. Sla deze zeker niet over tijdens je bezoek!

De meesten gebruiken Berastagi slechts als stop-over tussen Bukit Lawang en Lake Toba. Wij vinden dat het dorpje veel meer tijd verdient en raden dus aan om er minimaal 2 nachten te verblijven voordat je de reis voortzet naar Lake Toba.

Tip: Stop onderweg bij de Sipiso-piso watervallen!

Hier wil je logeren tijdens je Sumatra rondreis: Keasa Homestay
→ Reisduur: Berastagi – Parapat: 3 – 4 uur met een privétaxi of shared minivan, Parapat – TukTuk (Samosir): 30 minuten met de ferry.

rondreis sumatra lake tobaNoord Sumatra apen Leuser National Parkrondreis sumatra route lake toba

Lake Toba (minimaal 3 nachten)

Met de ferry vanuit Parapat word je naar het toeristisch hart van Samosir eiland gevaren: TukTuk. De meeste toeristen kiezen ervoor om hier te verblijven. Het dorpje heeft een ruime keuze aan accommodaties en eetgelegenheden. Het is leuk om het eiland per scooter te verkennen. Trek hier minimaal 2 dagen voor uit aangezien je niet alles in 1 dag wil proppen. Scooter rijden in de brandende zon kan vermoeiend zijn! Verder is dit de perfecte plek om even uit te rusten, te zonnebaden en je te vermaken in het meer.

Vanuit Lake Toba kun je ervoor kiezen om verder naar het zuiden door te reizen over land, (Banyak eilanden, West-Sumatra of Zuid-Sumatra) of om terug te reizen naar Medan en vanuit daar een vliegtuig te nemen naar een volgende bestemming. Wij kozen voor het laatste en vlogen naar het noordelijkste puntje van Sumatra: Banda Atjeh in de staat Atjeh.

Hier wil je logeren tijdens je Sumatra rondreis: Toba Village Inn bij Lake Toba

TukTuk – Parapat: 30 minuten met de ferry
Vanuit Parapat kun je een taxi nemen naar Medan airport. Er staan altijd een paar taxi’s te wachten, maar het is fijn als je dit van tevoren al hebt geregeld in TukTuk zodat je direct door kunt reizen zonder te wachten en onderhandelen.

Parapat – Medan Airport: +/- 2 uur over de tolweg per privétaxi (duurder, maar een stuk sneller dan het alternatief; 4 uur over de landwegen)

Lake Toba Sumatralake toba rondreis sumatra route Noord Sumatra bezienswaardigheden lake toba

Banda Atjeh (minimaal 1 nacht)

Deze strikt gelovige plek, waar Sharia wordt nageleefd, is helaas wereldwijd bekend door het afschuwelijke drama van de Tsunami in 2004. Van de effecten van de tsunami is nu nog maar weinig te zien. Het stadje is compleet herbouwd en alles is nieuw. De belangrijkste trekpleister van Banda Atjeh is de immense Baiturrahman moskee. Deze moskee heeft als een van de weinige gebouwen in de stad de Tsunami overleefd; voor veel inwoners een teken van Allah. Deze gebeurtenis heeft bijgedragen aan het sterke geloof in de Islam, wat je hier over terugziet. Deins daar niet voor terug! De mensen zijn ontzettend vriendelijk, open en nieuwsgierig. Zorg wel dat je je gepast kleed (schouders en knieën bedekt) en gedraagt.

Wij vonden 1 nacht voldoende voor Banda Atjeh, maar het is geen straf om er wat langer rond te hangen als je de tijd wil nemen om meer te weten te komen over de tsunami en de manier van leven. Wij konden niet wachten om naar onze eerste tropische bestemming op Sumatra te reizen: Pulau Weh

Hier wil je logeren tijdens je Sumatra rondreis: Mulia Homestay
→ Reisduur & kosten: Medan – Banda Atjeh: 1,5 uur vliegen (wij betaalde +/- 100 euro p.p.)

rondreis sumatra pulau wehNoord Sumatra pulau wehrondreis sumatra route pulau weh

Pulau Weh (minimaal 4 nachten)

Met de ferry vanuit Banda Atjeh sta je in 50 minuten op de pier van het eiland Weh. Er is ook een klein vliegveld op Pulah Weh, maar die was op dat moment gesloten.

Wat een paradijs! Pulau Weh is dé plek op Sumatra om te duiken en snorkelen. De onderwaterwereld is prachtig en heel toegankelijk. Houd je niet van duiken of snorkelen? Dan kun je jezelf prima vermaken met zwemmen, zonnebaden, lekker eten en wat rondtouren op een scooter. Living the island life! Wij hebben ons hier 5 dagen prima vermaakt en wilde eigenlijk nog helemaal niet weg…

Vanuit Pulau Weh zijn wij teruggevlogen naar Medan, om vervolgens vanuit daar door te vliegen naar het eiland Java. Natuurlijk kun je ook je reis voortzetten naar andere delen van Sumatra, andere eilanden van indonesie of zelfs Singapore of Maleisië.

Hier wil je logeren tijdens je Sumatra rondreis: Freddie’s in Pulau Weh
→ Reisduur: Banda Atjeh – Pulau Weh: 50 minuten met de ferry
Ontdek hét bounty eiland van Sumatra: Pulau Weh

Je eigen rondreis naar Sumatra boeken? Zo doe je dat!

Een eigen rondreis door Sumatra plannen? Check deze handige websites:

→ Vind hier vliegticket-deals naar naar Jakarta of vlieg naar Kuala Lumpur
→ Vlieg vanaf Jakarta of Kuala Lumpur door naar Noord-Sumatra, vind hier je vliegtickets naar Kuala Namu International Airport (dit is het vliegveld op Sumatra)
→ Vanaf Kuala Namu International Airport is het ongeveer 40 kilometer naar Medan en vanaf daar kun je jouw rondreis starten

Overnachten tijdens je Sumatra rondreis

Leuke accommodaties zijn:

Via een reisorganisatie je Sumatra rondreis boeken?

Wil je liever niet je hele eigen rondreis door Sumatra uitstippelen? Er zijn ook reisorganisaties die mooie routes en rondreizen aanbieden, kijk daarvoor eens bij:

→ Van Verre: Zij bieden verschillende rondreizen aan in Sumatra met verschillend reisduren
→ Riksja Travel: Via Riksja kun je je met behulp van een reisorganisatie je eigen trip samenstellen

Meer lezen over Sumatra?

Lees ook: