Lombok vakantie tips

Op vakantie naar Lombok? Dit wil je zien!

Lombok is met Java, Bali, Sulawesi en Sumatra een van de populairste eilanden van Indonesië. Lombok ligt ten oosten van het eiland Bali en is met name bekend vanwege haar Gili eilanden: Trawangan, Meno en Air. De gili eilanden zijn typische bounty eilanden en vind je in het noorden aan de westkust van Lombok. Andere populaire plaatsen in Lombok zijn Senggigi, surfparadijs Kuta en natuurlijk de Rinjani vulkaan. Verder verschilt Lombok nog wel van Bali qua religie, zo is Bali boeddhistisch en kent Lombok een islamitische cultuur. Op sommige plekken zul je hier meer van merken dan op andere, dus het kan zijn dat het iets is om rekening mee te houden.

Gili nanggu indonesie lombok

Gili eilanden

5 plekken waar je zeker heen wilt tijdens je Lombok vakantie

1. Gili eilanden

De Gili eilanden zijn zowel vanaf Bali als Lombok goed bereikbaar en kunnen tijdens een rondreis door Indonesië eigenlijk niet worden overgeslagen. Wanneer je aan de Gili eilanden denkt, moet je denken aan witte zandstranden, een helder blauwe zee, gezellige barretjes en genoeg tours waarbij je kennis leert maken met de levendige onderwaterwereld. Een van de meest onbekende Gili eilanden is Gili Nanggu. Deze ligt in het zuiden van Lombok en hoort dus niet bij de drie bekendere Gili’s: Gili Meno, Gili Air en Gili Trawangan. Deze gili eilanden vind je namelijk in het noorden.

2. Kuta Lombok

Wie van surfen houdt moet naar Kuta lombok gaan. Hier vind je een uitgestrekt strand waar de wind hard kan waaien waardoor er mooie golven ontstaan. En nee, we hebben het hier niet over Kuta op Bali dichtbij Denpasar. Op Lombok heb je in het zuiden namelijk ook een plaatsje dat Kuta heet en naar horen zeggen zijn de golven bij Kuta Lombok beter dan in Bali. Zeker naartoe gaan dus! Houd je liever van relaxen? Dan kun je hier ook terecht. Geniet van het zonnetje en neem je dorst weg met een verse kokosnoot of ananas die aan het strand worden verkocht.

3. Rinjani vulkaan

Wie van avontuur houdt maakt vanaf kustplaatst Sengigi of vanaf de Gili’s een tocht richting de Gunung Rinjani vulkaan. Een pittig avontuur waarbij je weer en wind zeer waarschijnlijk moet trotseren, maar met als beloning een spectaculair uitzicht. Bij het uitkijkpunt zul je namelijk de met water gevuld krater kunnen zien genaamd Segara Anak. Lees meer over een trekking op mount Rinjani

4. Tetebatu

Dit is een klein dorpje dat je dichtbij de Rinjani vindt. Je kan hier mooie wandelingen maken langs allerlei rijtsvelden en kleinere dorpjes. Als je zoiets wilt doen is het aan te raden om een gids te huren. Zij weten namelijk de beste spots te vinden en kunnen je meer vertellen over het gebied. Zo zijn er op sommige plekken ook watervallen te vinden.

5. Sengigi

Sengigi is een gezellig klein kustplaatsje met misschien iets te veel hotels en restaurants dan dat er toeristen komen. Je kunt hier goed souvenirs shoppen zoals zilver, beelden, bewerkt hout en parels. Ook vind je er een fijn strand en een aantal plekken om te snorkelen. Ook is het leuk om hier een scooter te huren, want je kan hier langs de kust mooie tochten maken.

Lombok vakantie tips

Hoe kom je op Lombok?

De meeste mensen vliegen eerst op Denpasar op Bali. Vanuit Bali kun je vervolgens de boot nemen naar Lombok. Dit is een slow boat of een snelle boot. Voor de slow boat betaal je overduidelijk een stuk minder, maar je bent ook veel langer onderweg. Voor de snelle boot moet je meer Indonesische Rupiah neerleggen. Vaak kun je tickets naar Lombok gewoon al boeken vanuit de plek waar je dan bent. In Ubud kun je bijvoorbeeld een bus + boot combi kopen en je wordt dan gewoon bij je hotel in Ubud opgehaald en helemaal naar de gewenste plek op Lombok gebracht. Boten vertrekken op Bali bij Padangbai, er gaan in principe meerdere boten per dag.

Wat is tof om nog meer te doen in Indonesië na je vakantie op Lombok?

– Reis van Lombok door naar Flores

Wist je dat je vanuit Lombok super goed door kunt reizen naar Flores? Dit is de beste plek om een boottocht naar Flores te maken en als je dit doet vaar je in 3 of in 4 dagen richting de Komodo eilanden toe. Vaak zit je met een groep andere reizigers (meestal backpackers) op zo’n boot, waardoor je een aantal gezellige dagen tegemoet gaat. Benieuwd hoe tof Komodo is? Lees hier meer over de Komodo Eilanden

– Reis naar de Nusa Eilanden

Als je de Gili’s tof vindt, dan ga je de Nusa eilanden die net onder Bali liggen ook heel gaaf vinden. Lees hier meer over Nusa Penida en ontdek hier alles over Nusa Lembongan.

Meer lezen over leuke plekken zoals Lombok in Indonesië?

Lees ook:

Klein paradijs in Indonesië: Gili Nanggu Vulkaan-fanaten mogen dit niet missen: Bromo & Ijen Backpacken in Indonesië – Tips & tricks Gili eilanden (Gili’s) Wat te doen op Nusa Penida?

Hier vind je al onze Indonesië artikelen →