Yogyakarta, giant hands viewpoint

Yogyakarta: dompel je onder in de lokale cultuur & bewonder de mooiste tempels

Het culturele hart van Java: Yogyakarta. Het is een bruisende stad met volop leuke restaurants, kunstwinkeltjes, knusse straatjes met streetart en veel bezienswaardigheden. De voornaamste reden dat toeristen de stad bezoeken is vanwege de Borobudur tempel, maar er valt ook in het centrum van Yogyakarta van alles te beleven. Dit zijn de leukste dingen om te zien en doen!

Alles voor je reis naar Yogyakarta

Vind de beste vliegtickets naar Java
→ Toffe plek om te overnachten: ViaVia Guesthouse

Yogyakarta

Dit wil je doen in Yogyakarta

1. Slenter over de Jalan Malioboro

Jalan Malioboro is de bekendste winkelstraat van Yogyakarta. De straat is vernoemd naar de oude woonplaats van de zevende sultan van Yogyakarta, Sultan Hamengkubuwono VII. Zijn woonplaats heette “Boulevard Malioboro.” Jalan Malioboro ligt midden in het centrum en is een levendige straat met talloze winkels en kraampjes waar je super mooie batikstoffen, traditionele kleding, handwerk en souvenirs koopt. Het beginpunt van de straat wordt gemarkeerd door het Tugu Yogyakarta-monument en aan het einde van de straat is het Koninklijk Paleis van Yogyakarta, ook bekend als Kraton Ngayogyakarta Hadiningrat. In de avond is de straat een must-visit omdat er dan veel kraampjes zijn waar je lokaal eten kunt scoren en er volop straatartiesten zijn die er een showtje weggeven.

Jalan Malioboro, yogyakarta

2. Bezoek Borobudur en de Prambanan Tempel

De reden waarom veel toeristen Yogyakarta bezoeken: Borobudur. Dit is het grootste boeddhistische bouwwerk ter wereld en ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van de stad. Een bezoek aan deze tempel wordt vaak gecombineerd met het bewonderen van de Prambanan tempel. Dit is het grootste tempelcomplex van Indonesië en deed mij denken aan de Angkor Wat in Cambodja. Het eeuwenoude Prambanan tempelcomplex vond ik persoonlijk nog veel indrukwekkender dan Borobudur. Een must see als je in Yogyakarta bent!

Ben je van plan Borobudur te bezoeken? Houd er dan rekening mee dat je mogelijk alleen om de tempel heen kunt lopen. De tempel is sinds covid lange tijd gesloten geweest, tegenwoordig wordt het aantal bezoekers per dag op de tempel beperkt om het complex te beschermen tegen beschadiging.

→ Meer lezen? Waarom je naast de Borobudur ook de Prambanan tempel wilt bezoeken in Yogyakarta

Borobudur Borobudur, Yogyakarta Prambanan Tempel

3. Bekijk de zonsopkomst bij Setumbu Hill

Als je bovenstaande tempels met een georganiseerde tour bezoekt, dan ga je vaak als eerst naar de Setumbu Hill voor de zonsopkomst. Je wordt al vroeg in de ochtend bij je hotel opgehaald. Het is dan een dik uur rijden naar dit uitzichtpunt. Je kijkt uit over een prachtig berglandschap en vanuit de mist duikt ook de Borobudur tempel in de verte op. Een magisch gezicht!

Setumbu Hill zonsopkomst

4. Ga cultuur snuiven in de stad zelf

In het centrum van Yogyakarta vind je verschillende bezienswaardigheden. Bezoek bijvoorbeeld het paleis van de Sultan, het waterkasteel Taman Sari of de ondergrondse moskee.

Taman Sari is een voormalig badcomplex en heeft een prachtige mix van Nederlandse en Javaanse architectuur. Ook vind je in de omgeving muurschilderingen, souvenirwinkels, cafés en kunstenaars. De ondergrondse moskee, ook bekend als Sumur Gumuling, is heel mooi. Het midden van de moskee bestaat uit vier trappen die een piramide vormen en een enorm open plafond waar daglicht naar binnen komt.

Taman Sari en Sumur Gumuling zijn geopend van 09.00 uur tot 15.00 uur en de toegangsprijs is 15.000 IDR (1 USD) per persoon. Het is slim om zo vroeg mogelijk te komen om de drukte te vermijden.

WaterkasteelWaterkasteel, Yogyakarta

5. Batik kunst

In Yogyakarta vind je veel Batik kunst. Dit is een oude, speciale druktechniek waarbij stoffen worden versierd met met de hand aangebrachte was en kleurstoffen. In Yogyakarta zijn er verschillende plekken waar je batik kunst kunt bekijken. Er zijn batikwinkels en galeries langs Jalan Malioboro en in de omliggende gebieden. Ook leuk is een bezoekje aan het meest bekende batikdorp Kampung Batik Kauman, in de buurt van het Kraton-paleis. Hier zie je kunstenaars aan het werk. In het Sonobudoyo Museum vind je een ook uitgebreide collectie batikstoffen. Hier leer je onder andere meer over de verschillende regionale stijlen en motieven.

6. Streetart tour

Je kunt ook op zoek gaan naar de street art die je verspreid in de stad zult zien, waarbij je in de wijk Prawirotaman de meeste street art zult tegenkomen. Ook de wijk Mantrijeron heeft veel muurschilderingen. Prachtig om te zien.

Street art Yogyakarta

7. Toer naar verschillende uitzichtpunten

Huur een scooter en ga zelf een dagje toeren door de bergen naar mooie uitzichtpunten. Bij veel uitzichtpunten zijn er speciale kunstwerken gebouwd waarmee je op de foto kunt. Je betaalt vaak een klein bedrag om toegang te krijgen tot het park. De mooiste viewpoints? Die vind je bij Puncak Becici en de Giant Hands.

Yogyakarta, giant hands viewpoint

8. Ga een dagje naar het strand

Hoewel je er misschien niet zo snel aan zult denken als je een stad bezoekt, kun je ook vanuit Yogyakarta gemakkelijk een strand bezoeken. Parangtritis beach is het bekendste strand en is vanuit de stad met een bus te bereiken.

→ Ook tof: Beklim de Bromo vulkaan en IJen vulkaan, een must voor vulkaanfanaten!

Eten in Yogyakarta

Aan leuke eettentjes geen gebrek in Yogyakarta! Wil je lokaal eten? Dan moet je bij Warung Lawas zijn. Als je westers wilt eten, dan kun je overheerlijk eten bij Mediterranea. Naast lekkere Mediterrane gerechten, beschikt Mediterranea ook over een bakkerij. Het is een populair restaurant, dus reserveer vooraf een plekje om teleurstelling te voorkomen. Tijdens een kop koffie je laptop openklappen? Lunaria coffee is een hip koffietentje met coworking space.

Lunaria coffee

Verblijven in Yogyakarta

Yogyakarta is een gemoedelijke stad waar je je makkelijk een paar dagen kunt vermaken. Het is dan ook aan te raden er minimaal drie dagen te verblijven. Prawirotaman is een hippe wijk met veel restaurants en koffiebarretjes, een van de leukste plekken om te overnachten. Verblijf bijvoorbeeld in ViaVia Guesthouse. Het guesthouse is van ViaVia Jogja, een organisatie die duurzaam toerisme en culturele uitwisseling stimuleert. Zo organiseren ze vaak kookworkshops, batiklessen en muziekavondjes. In het restaurant bij het guesthouse kun je heel lekker biologisch eten. De kamers zijn eenvoudig maar gezellig ingericht en je kunt kiezen voor een bed in een slaapzaal of een privékamer. In de tuin kun je even ontsnappen aan de stad of een praatje maken met andere reizigers.

→ Meteen boeken: ViaVia Guesthouse

Zo kom je er

Yogyakarta beschikt over een internationale luchthaven. Je kunt dus vanuit Nederland naar Yogyakarta vliegen. Ben je al aan het rondreizen op Java? Dan kun je ook met de trein van bijvoorbeeld Jakarta of Malang naar Yogyakarta afreizen. De treinrit duurt in beide gevallen ongeveer 8 uur.

Yogyakarta is een stad vol cultuur en het is een bestemming die je niet mag missen tijdens je reis door Indonesië. Een onvergetelijke ervaring voor elke reiziger! Wil jij er al een keertje naartoe? Laat het hieronder weten!


→ Bekijk hier alle artikelen over Indonesië