Padar island tips

Dit is waarom je naar Padar Island wilt!

Ze staan bekend om de ontzagwekkende en ietwat gevaarlijke komodovaranen, maar verhullen ook bloedmooie stranden in allerlei kleuren en uitzichten waar je u tegen zegt. Ik heb het natuurlijk over de Komodo Eilanden, of te wel Komodo National Park. En er is één eiland binnen het nationaal park (naast Komodo eiland zelf) waar je een keer geweest moet zijn: Padar Island. Hier vind je niet alleen heerlijke stranden, maar ook een van de mooiste uitzichten ter wereld (of in ieder geval in Azië). Benieuwd geworden? We vertellen je alles wat je moet weten voordat je gaat; dit is waarom je naar Padar island wilt.

Ontdek alles over Padar Island

Padar island tips

Padar island hike

Hike naar de top van Padar Island voor een ongeëvenaard uitzicht

Komodovaranen ga je op Padar niet tegenkomen, want die zijn op dit specifieke stukje van het nationale park helaas uitgestorven. Maar wat je hier wel vindt is een van de mooiste panorama’s van heel Indonesië. De beklimming is redelijk heftig, dus neem de tijd, maar weet ook dat elke zweetdruppel het dubbel en dwars waard zal zijn. Vanaf de top zal je al snel zien waarom. Je hebt uitzicht op maar liefst drie schitterende, turquoise baaien met elk een strand met zand in een andere kleur: hagelwit, donkergrijs, en een tikkeltje roze. Het haast zwarte zand is een overblijfsel van het vulkanische verleden van het eiland en de roze tint wordt veroorzaakt door kleine stukjes koraal, verweven met het zand.

Mijn tip: Geniet van het landschap tijdens je beklimming en neem een paar pauzes, daal weer rustig af en neem daarna meteen een verfrissende duik in de zee. Hoe kom je bij Padar Island? Simpel: vanaf een van de stranden, die je per boot zal moeten bereiken. Daarna kun je een steile maar korte beklimming (30 minuten) maken naar een van de bergtoppen. Trek dus liever geen teenslippers aan maar stevige wandelschoenen of sneakers. En die sneakers kan je het beste even boven je hoofd vasthouden als je uit het bootje stapt, want een aanlegsteiger hoef je (nog) niet te verwachten.

Padar island uitzicht

Geen komodovaranen? Geen probleem

Komodovaranen ga je op Padar niet tegenkomen, maar dat betekent niet dat er op het eiland helemaal niemand meer woont. Het tegendeel is waar. Zo zwemmen er in het water rond Padar meerdere soorten haaien, mantaroggen en af en toe ook dolfijnen. Ook schildpadden, valken en geckos kun je met een beetje geluk hier en daar spotten. Als je wil gaan snorkelen of duiken om de onderwaterwereld in de buurt van Padar te ontdekken, kun je het beste van te voren al een gids regelen.

Padar island viewpoint

Padar island indonesie

Gaat Komodo National Park dicht?

Het gerucht gaat al een tijdje dat Komodo National Park vaker dicht gaat zijn. Indonesische parkautoriteiten hebben aangekondigd dat ze het park in 2020 tijdelijk wilden sluiten om de varanen te beschermen, maar het ziet er nu naar uit dat Padar gelukkig toegankelijk blijft. Ook Komodo zelf, het belangrijkste eiland waar de varanen nog wel rondlopen, blijft waarschijnlijk open. Maar hier staat een niet zo scherp prijsje tegenover: het toegangsbewijs kan oplopen naar ongeveer 1000 dollar. Er is nog veel onduidelijkheid, dus check het laatste nieuws voordat je gaat! Lees hier meer over de Komodo Eilanden

komodo-eilanden-in-indonesie-rincaeiland3

Hoe regel je een boot naar Padar Island?

Er is maar een manier om bij Padar Island te komen, en dat is dezelfde manier die voor elk eiland van Komodo National Park geldt: je moet een (speed)bootje regelen vanuit Labuan Bajo (lees hier alles over wat te doen op Labuan Bajo), Labuan Bajo is een plaats op het eiland Flores. Dat klinkt misschien als een uitdaging, maar dat valt reuze mee. Je zal zeker niet de enige zijn die de Komodo Eilanden wil bezoeken en er zijn genoeg touroperators om uit te kiezen. Labuan Bajo zelf is trouwens makkelijk te bereiken met een korte vlucht vanuit (bijvoorbeeld) Bali. Hier lees je trouwens over wat je nog meer kunt doen op Flores, Indonesië.

Zo kom je op Padar island, stappenplan:

→ Bekijk hier al onze Indonesië artikelen