turtle tour zuid afrika baby schildpadden

5 activiteiten die je nog niet kent in Zuid-Afrika, maar wel wilt doen!

Lees je een must do lijstje voor Zuid-Afrika, dan staat Boulders Beach dichtbij Kaapstad of de Big Five spotten in Kruger Park er zeker op. Wij ontdekten echter tijdens een reis met Shoestring dat er in dit gigantische land nog zo veel meer toffe activiteiten te vinden zijn! Wij hebben er 5 op een rij gezet die nog niet zo bekend zijn, maar die je zeker ooit wilt doen!

Deze 5 activiteiten wil je ooit doen in Zuid-Afrika

Hluhluwe zuid afrika kameleon mini

turtle tour zuid afrika baby schildpadden

1. Turtle Tour op het strand in St. Lucia

Op het strand van St. Lucia kun je van november tot en met maart ’s avonds laat iets heel bijzonders mee maken. In deze periode leggen verschillende soorten schildpadden (Logger Heads en Leather Backs) hier namelijk hun eitjes en kun je nesten zien uitkomen. Met een beetje geluk kun je tientallen jonge schildpadjes uit het zand zien kruipen!

Het strand waar je ’s avonds met een ranger en safari-auto naartoe zal gaan, is het beschermde iSimangaliso Wetland Park. Vanuit St. Lucia rijdt je naar Cape Vidal. Afhankelijk van de getijen zal je vanuit St. Lucia vertrekken en zul je vervolgens zo’n 23 kilometer over het strand rijden. Toen wij in St. Lucia waren, vertrokken we rond 19:00u vanaf ons hotel en lagen we zo’n 6,5 uur later (om half 2) in ons bed. Met een geheugen vol mooi herinneringen, want wat is het waanzinnig en onbeschrijfelijk om van die kleine mini schildpadjes uit een holletje te zien kruipen. Elke keer wanneer je denkt dat het nest leeg is, kruipt er wel weer een nieuw broertje of zusje naar boven. Met het maken van foto’s moet je trouwens wel uitkijken, want ze komen maar wat graag op het licht van je camera of telefoon af. Zorg dus altijd dat jouw flits of mobiel-licht vanuit de richting van de zee komt, zodat ze daarop af blijven gaan.

Op de heen en terugweg van het strand naar het plaatsje St. Lucia hoef je je trouwens ook niet te vervelen. Opnieuw moet moeder natuur je wel gezind zijn, maar als dat zo is kun je zomaar een hyena, buffalo’s, antilope’s én luipaarden zien! Wij hadden het geluk aan onze kant, want ze zijn alle vier vlak voorbij onze auto gekropen. Vooral het zien van een luipaard is een machtige ervaring, in ons geval lag hij heerlijk relaxend langs de weg te slapen. Op een gegeven moment begon het te regenen en besloot de luipaard toch een stukje verder te lopen, waardoor hij vlak voor onze auto overstak.

Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat er gigantisch veel auto’s over het strand rijden, want slechts twee safari-auto’s hebben toestemming. Hier passen zo’n 10 mensen in, dus zorg dat je wel een reservering vooraf maakt als je helemaal naar St. Lucia reist. Ook wordt tijdens de tour meer uitgelegd over het leven van schildpadden en dat hun grootste dreiging tegenwoordig plastic is. Opnieuw besef je je dan weer dan het weggooien en gebruiken van plastic zo’n negatief effect op onze aardbol heeft. Zodra je van die kleine schildpadjes naar de zee hebt zien rennen, snap je opnieuw niet waarom wij mensen onze aardbol soms zo vervuilen.

Black water tubing storms river zuida afrika-2

2. Black Water Tubing op de Tsitsikamma River

In de buurt van Plettenberg, dat ligt aan de Garden Route, vind je het plaatsje Storms River. Zoals de naam al doet vermoeden stroomt hier een rivier langs en dit is de Tsitsikamma River. Deze rivier, die zijn bruine kleurt dankt aan de tannines die erin zitten, is de ideale situatie om te gaan tuben. Dit is zelfs de enige plek in Zuid-Afrika waar je aan Black Water Tubing kunt doen.

Met opgeblazen zwembanden en een wetsuit drijf je over de rivier en onderweg kun je toffe jumps maken, in sommige gevallen zelfs van 8 meter hoog! Ben je niet zo’n daredevil dan hoef je dat uiteraard niet te doen of je kiest gewoon voor die van één meter. Het is een toffe en heel nieuwe ervaring om zo Zuid-Afrika te ervaren. Bovendien heeft het plaatsje Storms River ook wat gezelligs. Het ligt middenin een groene jungle en bij het Tube ‘n Axe hostel (dat bij het Black Water Tubing hoort) hangt een chill backpackers-vibe. ’s Avonds wordt er een kampvuur gemaakt en de meeste tours doe je samen met andere reizigers uit het hostel, dus je leert elkaar gauw kennen.

Je kan voor een half day tour gaan of voor een volle dag Black Water Tubing. Met name de volle dag is tof, omdat je dan via de Narrow Gorge uiteindelijk aankomt bij de Storms River Mouth. Dit is de plek waar de Tsitsikamma rivier eindigt in zee. Kies je voor de halve dag, verwacht dan geen wild water stroming waar je in zal gaan tuben, maar een relaxt tochtje op je band. Onderweg zul je wel verschillende jumps kunnen maken, maar op andere plekken zul je moeten lopen als het waterniveau in de rivier niet al te hoog is. Ga je voor de full day, dan zul je iets wildere stukken tegenkomen en iets meer uithoudingsvermogen moeten hebben. Is de tour eenmaal afgelopen? Dan wordt je natuurlijk op z’n Zuid-Afrikaans getrakteerd op een goeie Braai!

Creation Wines Zuid Afrika activiteiten-5

Creation Wines Zuid Afrika activiteiten-4

3. Wine tasting én 7 gangen lunch bij Creation Wines voor nog geen 30 euro

Dat Zuid-Afrika goede wijnen produceert is algemeen bekend, maar als je een wijn proeverij wilt van the next level dan zul je naar Creation Wines moeten gaan. Deze wijngaard vind je in de Walker Bay Wine Region en is in 2002 opgestart door Jean-Claude en Carolyn Martin. Dat ze dit met succes hebben gedaan, blijkt wel als je het gezellig, volle restaurant ziet maar helemaal als je de verschillende witte en rode wijnen proeft. Van een frisse Sauvignon tot de smaakvolle Reserve Pinot Noir, als je van wijn houdt zul je hier echt 100% kunnen genieten.

De wijnproeverij vindt plaats in het restaurant van Creation Wines. Deze ligt verstopt tussen glooiende heuvels, tientallen druiven struiken en wordt omringd door een tuin waarin allerlei indrukwekkende beelden zijn te vinden. Wat grappig is, is dat dit stukje paradijs zich bevindt op de Hemel-en-Aarde heuvel. Een toepasselijkere naam kon je niet bedenken want hemels zijn de wijnen en het eten dat je hier vindt zeker.

Je kan natuurlijk enkel voor een wijnproeverij gaan of een fles inslaan, maar het is leuker om voor de “Experience The Story of Creation” te gaan. Voor nog geen 30 euro (omgerekend 395 rand) kun je dan genieten van een 7 gangen-lunch met 8 bijpassende wijnen. Bij elke wijn zul je een korte uitleg krijgen, zo werd ons onder andere verteld dat het glas waarin je een wijn schenkt al kan zorgen voor een heel andere smaakbeleving. Trek voor deze proeverij trouwens wel even de tijd uit, want je zit al gauw 1,5 tot 2 uur lang aan tafel te genieten! Zit je liever wat minder lang? Ze schijnen ook een goddelijke chocolade + wijn proeverij te organiseren!

Hluhluwe zuid afrika birdwatching

4. Game drive in het oudste reservaat van Afrika: Hluhluwe

Wist je dat het oudste park van Afrika helemaal niet Kruger is? Dit is misschien wel het grootste reservaat van Zuid-Afrika, maar het Hluhluwe-Imfolozi Park is het oudste uitgeroepen reservaat. Het is 96.000 hectare groot en je vindt er dan ook een overdood aan wildernis en dieren. Wij zijn vanaf de Memorial Gate het park in gegaan met een safari-ranger. Wij zagen verschillende buffalo’s, neushoorns en giraffes. Maar dit park staat erom bekend dat je er nog veel meer wildlife kunt spotten. Bovendien is het hier een stuk rustiger dan in andere welbekende parken en het bergachtige landschap zorgt voor machtige uitzichten. Wij zijn vanuit St. Lucia naar Hluhluwe gereden (probeer die naam trouwens eens voor de grap uit te spreken, grote kans dat je het helemaal verkeerd doet. Onze gids zij iets dat leek op “wliwli”). Wanneer je deze route rijdt, zul je door een gebied rijden waar de tijd echt lijkt stil te staan en waar niet auto’s maar geiten of koeien de weg domineren.

activiteiten cango caves oudtshoorn

5. Op een adventure tour in de Cango Caves

Wil je Zuid-Afrika ondergronds eens bekijken, dan moet je naar de Cango Caves. Deze grotten bestaan uit een stelsel en vind je in de buurt van Oudtshoorn dat in de provincie de West-Kaap ligt. Je moet er een paar kilometer (29 km) buiten het centrum voor zijn, want de grotten liggen in de Zwarte Bergen in de Kleine Karoo. Eenmaal daar kun je op verschillende manieren het stelsel ontdekken.

Wij zijn met de Heritage Tour mee gegaan die een uurtje duurt. Tijdens deze tour leer je meer over het ontstaan van de grotten en hoe ze ooit zijn ontdekt. Wat blijkt, een boer raakte ooit een van zijn beesten kwijt en ontdekten toen per ongeluk de Cango Caves toen hij op zoek ging naar zijn dier. Er zijn verschillende ruimtes die je bezoekt en zodra de lampen worden aangedaan, blijkt de ene ruimte nog groter dan de ander.

Een meer uitdagende en spannende tour is de Adventure Tour. Bij de entree van de Cango Caves zul je een grote zwarte box zien staan met gaten aan verschillende kanten. Door middel van deze box kunnen de gidsen van de grotten meten of jij geschikt bent voor de tour of dat je niet zult passen. Op sommige plekken is de route namelijk slechts 30 centimeter breed en zul je je echt door de stenen heen moeten wurmen. Een hele vette ervaring, maar wel een die niet aan te raden is voor reizigers, die last hebben van claustrofobie. Deze tour duurt 90 minuten en je zal veel dieper de grot in gaan waardoor je dieperliggende kamers ook zult bezoeken. De plek waar de grot op haar smalst is, heet heel liefkozend The Tunnel Of Love. Deze is op het begin 74 centimeter en op het eind slechts 30! Je krijgt dus even een goeie omhelzing van Cango daar.

De laatste tour door de grotten is rond 16u, dus zorg dat je op tijd bent als je de Cango Caves wilt bezoeken. Je kan jouw bezoek aan de grotten verder goed combineren met zip lining of het ontdekken van Oudtshoorn. Je vindt hier bijvoorbeeld een heel leuk restaurantje dat bijna Frans aanvoelt, deze heet Mamash en vind je op de Baron Van Reede Street 35.

Wil je een van deze activiteiten doen?

Wij zijn met Shoestring op individuele rondreis naar Zuid-Afrika geweest en via hen zijn ook al deze activiteiten te boeken. Je kan ze bijvoorbeeld laten opnemen in een van hun complete individuele rondreizen door Zuid-Afrika.

Check meer van deze activiteiten in onderstaande video

Wil je naar Zuid-Afrika?

Wij zijn op uitnodiging van Shoestring naar Zuid-Afrika geweest. Hun individuele rondreizen door Zuid-Afrika vind je hier. Zoek je vluchten naar Zuid-Afrika? Kijk dan eens bij Emirates.

→ Bekijk hier al onze artikelen over Zuid-Afrika