Lions head kaapstad

Lion’s Head, het tofste uitzichtpunt in Kaapstad!

Wie niet vies is van een kleine hike en houdt van toffe uitzichtpunten, moet in Kaapstad naar de top van Lion’s Head klimmen dat je tussen Signal Hill en de Tafelberg vindt. Het is een stukje Kaapstad waar geen huizen staan, je ondanks de centrale ligging toch een in-the-middle-of-nowhere-gevoel kunt ervaren en waar je ook een van de mooiste uitzichten op de Tafelberg vindt. Lion’s Head ligt op bijna 700 meter boven zeeniveau en kreeg ooit de naam Leeuwenkop vanwege haar bijzondere vorm. Benieuwd hoe dit stukje Kaapstad eruit ziet, hoe je er moet komen en wil je wat praktische tips voordat je aan je hike begint? Lees dan gauw verder!

Lion’s Head

Lions Head kaapstad

Waar begint het pad van Kaapstad naar de top van Lion’s Head?

We gaan er even vanuit dat je een eigen (huur)auto hebt in Kaapstad als je naar Lion’s Head wilt. Als je vanuit je ho(s)tel vertrekt, moet je als eerst zorgen dat je op de M62 komt. Vanaf daar kun je dan op een gegeven moment de afslag nemen naar Signal Hill Road (let op dat je niet naar Kloof Road gaat). Deze weg neem je voor een gedeelte al mee naar boven en je kunt dan eventueel eerst door rijden naar Signal Hill (hebben wij gedaan) om daar even rond te kijken of foto’s te maken. Vervolgens kun je dan op de terug weg naar beneden je auto parkeren en vanaf daar je hike naar de top van Lion’s Head beginnen. Er is niet echt een naam voor deze parkeerplaats, maar je zult het meteen zien als je er langs rijdt en het is op ongeveer 500 a 750 meter nadat je de afslag van de M62 naar Signal Hill Road hebt genomen.

Met de bus naar Lion’s Head in Kaapstad?

Je kan, als het goed is, ook met de bus naar Lion’s Head en daarvoor moet je uitstappen bij bushalte “Kloof Nek”. Hier stoppen als het goed is de buslijnen 107 en 110. Wij hebben dit niet zelf geprobeerd en alleen van horen zeggen, dus check dit even voor de zekerheid bij je ho(s)tel in Kaapstad als je de bus wilt pakken naar Lion’s Head.

Lions Head Kaapstad Signal Hill

Hoelang duurt de klim naar de top van Lion’s Head?

Het ligt er natuurlijk aan hoe vaak je stopt om even te genieten van het uitzicht, iets te drinken, om op andere mensen te wachten of om foto’s te maken. Maar… Je kan waarschijnlijk tussen de 45 minuten en 90 minuten omhoog klimmen. Reken dus ook ongeveer hetzelfde voor de terugtocht en tijd voor als je boven even wilt genieten van het uitzicht. Je bent al gauw 3 a 4 uur bezig als je naar Lion’s Head gaat.

Lion’s head in een filmpje bekijken?

In onderstaand filmpje zijn een paar shots van Lion’s Head & Signal Hill te zien, maar bekijk ook de rest van onze roadtrip door Zuid-Afrika:

Is de hike naar de top van Lion’s Head zwaar of gevaarlijk?

De hike bestaat voor het eerste gedeelte gewoon uit een breed pad, maar op een gegeven moment zal je wel echt moeten gaan klimmen en klauteren. Ook zul je een paar keer langs een ijzeren trap komen, die stijl en recht omhoog gaat. Iemand die een tot twee keer per week sport, zal de klim niet echt zwaar vinden. Je moet dan hoogstens even wennen, enerzijds aan de temperatuur en anderzijds omdat je dus wel echt omhoog moet klimmen en wij als Nederlanders zijn natuurlijk alleen een plat land gewend. Ook zijn er stukken waar ijzeren kettingen aan de rotsen zijn vast gemaakt, zodat je niet valt en waar je je eventueel aan vast kunt houden. Er zijn geen rekjes of iets dergelijks die je val kunnen breken, dus af en toe opletten is wel echt nodig. Schrik ook niet van bordjes waarop staat dat de klim naar boven op eigen risico is.

Wat is handig om mee te nemen als je naar Lion’s Head wilt?

Neem sowieso een camera mee, het is echt onwijs mooi boven, maar zorg ook dat je een grote fles of twee kleinere flesjes water mee neemt. Je kunt niks kopen boven en dorst zul je zeker krijgen. Verder kan een zonnebril handig zijn als het een zonnige dag is en smeer je natuurlijk goed in met zonnebrandcreme. Goede schoenen zijn tot slot ook geen overbodige luxe. Wij zouden het niet aanraden om met slippers naar boven te gaan, maar juist met goede wandelschoenen of sandalen zoals van Teva’s. Oh, en kijk ook niet gek op als die schoenen na de hike wat rood gekleurd zijn. Het zand en de rotsen kunnen flink afgeven! Ga je trouwens tijdens zonsondergang naar boven? Neem dan ook iets warms mee voor de terugtocht. Als de zon eenmaal weg is, kan de klim naar beneden aardig koud zijn en breng dan ook een zaklamp mee voor de donkere stukken.

De beste tijd om naar de top van Lion’s Head te hiken?

Wij begonnen onze hike een paar uur voor zonsondergang, dan is het niet zo warm en je weet dat je boven nog voldoende tijd hebt om naar Kaapstad te kijken. Maar het schijnt ook dat Lion’s Head populair is in de nacht, veel mensen maken bij volle maan de hike naar de top. Als je dat zou willen doen, hou dan wel even rekening met het feit dat je ook langs wat stukken komt waar je met een trap stijl omhoog moet en soms echt moet klauteren. Er zijn niet, zoals in Nederland dat wel vaak het geval is, hekjes die je tegenhouden om naar beneden te vallen. Ook de vroege ochtend is trouwens een goed moment om naar Lion’s Head te klimmen, want ook dan is de temperatuur nog aangenaam. Afkoelen kun je na je klim dan bij een strand als Clifton Beach of Camps Bay Beach dat dicht in de buurt is te vinden.

Lions head zonsondergang kaapstad

Vanaf welke plek kun je eigenlijk goed zien dat Lion’s Head te vorm van een leeuwenkop heeft?

Het schijnt dat je vanaf Robbeneiland, het mooiste uitzicht hebt op Lion’s Head. Vanaf daar kun je pas echt goed zien dat deze berg op een leeuwenkop lijkt.

→ Bekijk hier al onze artikelen over Zuid-Afrika