Pilanesberg Zuid Afrika

Pilanesberg: Spot hier de Big Five van Zuid-Afrika

Ga je op safari in Zuid-Afrika, dan is er één ding dat je vast en zeker graag wilt: De Big Five spotten! Oke, en het liefst ook nog een aantal andere dieren, zoals zebra’s, giraffen, bontebokken en nijlpaarden. In het noorden van Zuid-Afrika vind je genoeg plekken waar dit perfect kan. Er zijn een aantal prachtige natuurgebieden op een kleine afstand rijden vanaf Johannesburg en daaronder valt ook Pilanesberg waar wij sliepen bij de Ivory Tree Lodge. Dit gebied is een stuk overzichtelijker en goedkoper dan Kruger Park en ook nog eens veel dichterbij, binnen 2,5 a 3 uur rijd je hier namelijk al naartoe vanuit Jo’burg. Hoog tijd om jullie dus eens kennis te laten maken met dit national park!

Pilanesberg

→ Hotel tip: Ivory Tree Lodge

Pilanesberg National Park

Wat Pilanesberg National Park extra bijzonder maakt, is dat het in een vulkanisch gebied ligt, in een krater van een eeuwen oude vulkaan. De vulkaan die hier ooit stond, barste namelijk miljoenen jaren geleden al uit. Erg veel zie je dus niet meer van deze vulkaan, maar feit is wel dat Pilanesberg een groen en vruchtbaar gebied is en dat er nog veel mineralen aanwezig zijn. Pilanesberg is tegenwoordig zo’n 550 vierkante kilometer groot, genoeg terrein om te verkennen dus, en er leven zo’n 7.000 dieren. Sinds 1979 is dit een nationaal park.

Wanneer je door Pilanesberg rijdt, zul je een landschap zien dat uit groene en goudgele vlaktes bestaat. Daar kun je met gemak giraffen en zebra’s spotten en met geluk een relaxende leeuw of luipaard. Tussen de vele bomen kun je olifanten zich zien verschuilen en in het grote meer, het Mankwe Dam, kun je nijlpaarden spotten. Roestige rode wegen slingeren door dit gebied en vanuit je safari-auto kun je de Big Five en meer aan je voorbij zien schieten.

pilanesberg zuid afrika zebra big five Pilanesberg zuid afrika neushoorn PIlanesberg ivory tree lodge wildlife safaribig five Pilanesberg olifant zuid afrikaPilanesberg Zuid Afrika leeuwPIlanesberg big five safari ivory tree lodge

Wat voor dieren kun je zien in Pilanesberg:

Tijdens onze safaris in Pilanesberg hebben we vier van de Big Five gespot: Leeuwen, Luipaarden, Neushoorns en Olifanten. Buffels zijn er ook, maar helaas hebben die zichzelf niet laten zien. Wanneer je een van de Big Five spot tijdens een safari, zorgt dat vaak voor leuke momenten. Op een van onze safari-dagen reden we net vanuit onze lodge het park binnen, in de hoop die dag olifanten te zien want die miste nog op ons Big Five lijstje. Voor we goed en wel op weg waren, hoorden we ineens allerlei gebrul vanachter een boom. We gilden naar onze gids dat hij moest stoppen omdat we dachten dat het een olifant was en ja hoor, na een stukje achteruit te rijden, stond daar ineens zo’n machtig beest voor onze neus. Heel tof om te zien! Wat ook bijzonder was, was dat we op onze laatste dag werden verrast door een luipaard en haar jong. Trotst keken ze vanaf een rots uit over het hele park. Met het blote oog enigszins te zien, maar met een camera en zoomlens perfect te spotten. De setting leek precies op die van de film de lion king, alleen dan zonder leeuwen maar met luipaarden. Toch is niet alleen de Big Five een reden om naar Pilanesberg te gaan, je ziet hier namelijk ook heel veel giraffen, zebra’s, bontebokken, neushoorns, wildebeesten, zwijnen, slangen en apen.

PIlanesberg big five safari luipaard ivory treePIlanesberg Zuid Afrika giraffen PIlanesberg big five ivory tree lodge PIlanesberg Zuid Afrika baby voetstappenPIlanesberg Zuid Afrika giraffen-3

PIlanesberg Zuid Afrika-2 PIlanesberg Zuid Afrika-3PIlanesberg ivory tree lodge zonsopgang safari

Wat zijn goede momenten om op safari te gaan?

De beste momenten om op safari te gaan zijn vlak na zonsopgang en vlak voor zonsondergang. Wij stonden elke dag dat we in Pilanesberg waren om 05:00 op en trokken dan tot 08:00 of 09:00 uur het park door. Ook vlak voor zonsondergang, dus als je rond 16:00 vertrekt, heb je kans veel dieren te zien. Vaak hebben lodges wel safaris gepland staan rond deze tijden, maar je kan ook zelf in Pilanesberg rondrijden. Lukt het je niet om dieren te spotten? Rijd dan achter een van de auto’s van een lodges aan of vraag aan voorbij rijdende auto’s of zij iets hebben gezien. Ook is het slim om naar plekken waar water is te rijden, vaak zijn dieren hier aan het drinken of schuilen voor de zon.

Pilanesberg Zuid Afrika tour ivory tree lodge Pilanesberg Zuid Afrika zelf rijden

Overnacht in Pilanesberg bij Ivory Tree Lodge

Een van de mooiste lodges in Pilanesberg is Ivory Tree Lodge. Hier slaap je in schitterende bungalows, kun je heerlijk uit eten en zorgen de gidsen voor hele toffe maar ook gezellige safaris. Zo nam onze ranger Biggie ons vier keer mee op een heel tof avontuur en zorgde hij er voor dat we niet alleen olifanten en neushoorns zagen, maar ook leeuwen en luipaarden. ‘s Avonds hadden we altijd met hem en de rest van onze gezellige groep een gezamenlijk diner, waarbij de gesprekken vooral gingen over de safari van die dag maar waar ook genoeg grappen werden gemaakt onderling.

Self-Drive Safari: Je kan ook zelf door Pilanesberg rijden

Als je zelf een auto hebt gehuurd in Zuid-Afrika, dan kun je er ook voor kiezen om zelf door Pilanesberg te rijden. In principe heb je hier geen 4 x 4 voor nodig en kun je met een gewone auto zelf op pad, er zijn ongeveer 200 kilometer aan wegen in het park te vinden. Wat echter wel een nadeel is als je zelf gaat, is dat gidsen erg goed zijn in het spotten van dieren en dat jij ze zelf misschien zomaar voorbij rijdt. Al hebben wij ook meer dan eens giraffen, zebra’s, olifanten en bontebokken over de weg zien lopen. Leeuwen en luipaarden waren daarentegen vaak moeilijker te spotten. Ook zorgt een gids ervoor dat je veilig bent als er dieren dichtbij de auto komen, grote kans dat jij misschien niet weet wat je moet doen als een olifant ineens zijn slurf door je open raam wilt steken. Anderzijds is zelf rijden wel stukken avontuurlijker en lijken de dieren gewend om op afstand van auto’s te blijven.

Ivory-Tree-Lodge-PilanesbergPIlanesberg Zuid Afrika ivory tree lodge

Pluspunt ten opzichte van Kruger, Pilanesberg is Malariavrij

Tot slot nog een laatste pluspunt. In vergelijking met Kruger National Park is Pilanesberg namelijk Malariavrij. Hierdoor hoef je geen vervelende malariatabletten te slikken als je hier naartoe gaat. Een flesje DEET is wel aan te raden, want muggenbulten heb je liever sowieso niet.

→ Bekijk hier al onze artikelen over Zuid-Afrika