Lesotho gebergte bergen pass

Dit is waarom je Lesotho aan je Zuid-Afrika reisroute moet toevoegen

Als je in Zuid-Afrika bent dan moet je eigenlijk gewoon tijd vrij maken voor Lesotho. Lesotho is verstopt in en omringd door Zuid-Afrika en wordt daarom ook vaak vergeten door reizigers. Met maar weinig inwoners, overweldigende bergen, traditionele stammen en uitgestrekte vlaktes, is dit eentje die je juist niet mag missen!

Alles over reizen naar Lesotho & Zuid-Afrika

→ Boek een tour via het Amphitheatre Backpackers Lodge of via de Sani Lodge
Huur een auto om zo Lesotho te verkennen

Lesotho gebergte bergen passLesotho afrika

Op reis in Lesotho & Zuid-Afrika

Lesotho wordt ook wel het “Koninkrijk in de Hemel” genoemd. Het land biedt een mix van adembenemende landschappen van bergen en schilderachtige dorpjes, een rijke cultuur, avontuur en een heel gastvrije bevolking.

Je kunt naar het land toevliegen door te vliegen op de internationale luchthaven Moshoeshoe I in Maseru, de hoofdstad van Lesotho. Vanuit daar kun je een auto huren om het land verder te verkennen. Je kan ook vanuit Zuid-Afrika het land binnen rijden. Dit doe je door via Bloemfontein naar de hoofdstad Maseru te rijden. Ook kun je vanuit Durban reizen via de Drakensbergen. Dit gebergte verbindt beide landen met elkaar.

Liever niet op je eigen houtje op pad? Doe net als wij en ga mee op tour!

Vanuit Durban in Zuid-Afrika via Drakensberg naar Lesotho

Wij besloten Lesotho ook te bezoeken tijdens onze reis door Zuid-Afrika en reden vanuit Durban naar de Drakensbergen die Zuid-Afrika en Lesotho met elkaar verbinden. Op de weg van Durban naar Johannesburg ligt het Amphitheatre Backpackers Lodge waar je alvast een prachtig zicht hebt op de bergen. Vanuit hier zijn verschillende tours naar Lesotho te boeken. Wees er wel snel bij want er kunnen meestal maar een beperkt aantal mensen mee.

Tijdens een tour ga je via de Monantsa Pass bij een officieel kantoor de grens over. Al snel rij je een dorpje in waar de kinderen aan de kant van de weg spelen, volwassenen op het land bezig zijn en vooral veel rust heerst. Tijdens een georganiseerde tour heb je kans dat je met de gids het dorpje verkent en naar prachtige uitzichtpunten toeloopt. Is je gids op zoek naar een witte vlag? Dan is daar lokaal bier te vinden. Een rode vlag staat voor vlees, een groene voor groenten en gaat hij naar een blauwe, dan neemt hij je mee naar de kerk. Een medicijnvrouw is in zo’n traditioneel dorpje natuurlijk ook niet weg te denken, dus die zal je ook zeker gaan ontmoeten. Mocht je interesse hebben om hier een “heler” te worden dan moet je eerst een training voltooien die bestaat uit het drinken van geitenbloed waarna je de hele dag met een kip op je hoofd moet zitten zonder dat die eraf valt. Easy peasy.

De gevaarlijke Sani Pass & de hoogste pub van Afrika

Wil je graag een ander deel van Lesotho zien? Ga dan de grens over via het zuidelijke deel van de Drakensbergen. Door een lang, steil, hobbelig en gevaarlijk pad, de Sani Pass, omhoog te rijden tussen prachtige groene bergen met een 4×4, sta je na enige tijd op de top op meer dan 2800 meter. De groene bergen maken ruimte voor kale, dorre en open vlaktes waar je af en toe wat hutjes van steen ziet staan. Na enkele uren in de auto kun je koers zetten naar de hoogste pub van Afrika om op het balkonterras te proosten. Een aanrader is om van te voren een tour te boeken die je in een dag meeneemt en je meer vertelt over het land. Want zonder gids en een goeie auto ben je hier niks. Wil je dichtbij de Sani Pass slapen? Boek dan je accommodatie bij Sani Lodge waar je ook gelijk informatie krijgt over de tours.

lesotho landschap tour reizenlesotho groepsreis tour vanuit durban

Zelf touren door Lesotho?

Wil je zelf op reis door Lesotho dan zijn er nog een paar bezienswaardigheden die je niet wil missen.

De Maletsunyane Falls is een indrukwekkende waterval omdat het een van de hoogste single-drop watervallen in Afrika is. Dat maakt het een een paradijs voor natuurliefhebbers en fotografen.

Meer over de rijke geschiedenis van Lesotho ontdek je in Thaba-Bosiu. Deze berg wordt als nationaal symbool beschouwd. Hier vind je oude ruïnes en leer je meer over de oprichting van het Basotho-volk.

Als laatste is er de Katse Dam. Dit is een imposant bouwwerk dat de levensader van Lesotho vormt. Geniet van het panoramische uitzicht en maak een boottocht over de wateren.

Lesotho roadtrip gebergte

Overnachten in Lesotho

Als je zelf op reis bent door het land, kun je op een aantal prachtige plekken slapen.

Maliba Lodge: Gelegen in het Tsehlanyane National Park, biedt deze lodge een fijn verblijf middenin de weelderige groene valleien en prachtige bergen.

Afriski Mountain Resort: Perfect voor avonturiers en liefhebbers van wintersport! Dit resort ligt in de Maluti-bergen en biedt accommodatie, skipistes – want dat kan ook in Lesotho – en andere toffe activiteiten.

Huisjes Lesotho

Handige weetjes over Lesotho

Nog een paar dingetjes die handig zijn om te weten over Lesotho:

Een van de armste landen ter wereld

Lesotho is trouwens één van de armste landen ter wereld. Ondanks dat er wel mogelijkheden zijn om onderwijs te volgen, zijn er maar weinig die dit ook daadwerkelijk doen. Kinderen stoppen vaak met school om hun taak als herder, huisvrouw of jager op zich te nemen en om op die manier hun bijdrage te leveren aan het gezin.

Beste reistijd Lesotho

De beste tijd om naar Lesotho te reizen is tijdens de zomermaanden van oktober tot april. Het weer is dan goed en de natuur is op zijn mooist.

Visum

Voor veel nationaliteiten, waaronder voor Nederlanders, is geen visum vereist om Lesotho binnen te komen. Bij aankomst ontvang je een toeristenvisum dat geldig is voor 14 dagen.

Lokale valuta

De lokale valuta in Lesotho is de Lesotho loti (LSL), maar de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) wordt ook algemeen geaccepteerd. Dus je hoeft niet speciaal naar de bank om ander geld te halen.

Staat Lesotho al op jouw bucketlist?

Lesotho zal hoe dan ook je hart veroveren, alleen al vanwege de prachtige natuur!


→ Bekijk hier alle artikelen over Zuid-Afrika