De Hoop Nature Reserve Zuid Afrika

Fietsen tussen de Zebra’s in De Hoop Nature Reserve | Zuid-Afrika

We pakken onze mountainbikes bij onze witte cottage en rijden over een grindpad langs groen, bruine velden onder een brandend zonnetje. We fietsen in De Hoop Nature Reserve, een natuurreservaat in de Westkaap van Zuid-Afrika, dat je op zo’n 3 uur rijden vanaf Kaapstad vindt. De dag dat we aankwamen hebben we al verschillende bonte bokken gespot, ze sprongen zo voor onze auto langs toen we over de weg naar het hotel reden, maar vandaag zijn we op zoek naar zebra’s. Echt zoeken kun je het overigens niet echt noemen, want het duurt niet lang totdat we een groepje zebra’s rustig zwiepend met hun staarten dicht bij elkaar zien staan. Hun manen zacht wapperend in de wind en hun wit met zwart gestreepte vacht fel afstekend tegen de groen, bruine achtergrond. Je kan hier dan misschien geen Big Five spotten, maar wat is dit vet om te zien…!

De Hoop Nature Reserve

→ Meteen boeken: De Hoop Hotel

Wat kun je allemaal doen in De Hoop Nature Reserve?

De Hoop is 34 000 hectaren groot en het zal je daardoor ook niet verbazen dat je er onwijs veel kunt doen en zien. Zo kun je er perfect hiken en fietsen, maar ook goed wildlife spotten. Vogelliefhebbers kunnen er bijvoorbeeld zeker hun reizigershart ophalen (er zijn zo’n 260 vogelsoorten te vinden), maar je kan in De Hoop Nature Reserve ook walvissen spotten als je er in het goede seizoen bent en vergeet natuurlijk de zebra’s, bontebokken, elanden, flamingo’s en apen niet!

Wildlife, Birdwatching & Fynbos in De Hoop

In De Hoop kun je volop dieren spotten. Je ziet de dieren meteen wanneer je aankomt, zodra je uit je huisje stapt maar ook zeker wanneer je er naar op zoek gaat. Zo zie je bijvoorbeeld veel bontebokken in het gebied, net als de Kaapse bergzebra maar ook elanden (tevens een antilopen soort) zijn er volop te vinden. Oh en uitkijken moet je voor de bavianen, want als je je huisje open laat kunnen die zo vanalles meenemen. Daarnaast kun je dus zo’n 260 vogelsoorten spotten in De Hoop. Denk daarbij aan struisvogels of flamingo’s, maar ook aan de romantische Black Oyster Catchers: Twee zwart gekleurde vogels die, wanneer ze elkaar hebben uitgekozen, voor altijd bij elkaar blijven en ook altijd bij elkaar zijn. Wie tot slot een echte natuurliefhebber is, zal ook enthousiast worden van het feit dat er Fynbos in De Hoop is te vinden.

De Hoop Bontebok Zuid Afrika De Hoop Black Oyster Catcher De Hoop bavianen zuid-afrika De hoop zebra zuid-afrika De Hoop Bontebokken zuid-afrika De hoop eland zuid-afrika De Hoop struisvogel Zuid-Afrika

Een van de beste plekken voor Whale Watching

Het natuurreservaat ligt dichtbij de kust en vanaf de kust tot 5 kilometer diep in zee is een Marine Reserve te vinden. Een van de grootste zeegebieden in Afrika dat beschermd is, want de kustlijn die hier beschermd is, is ook nog eens zo’n 70 kilometer lang. Toch zijn niet alleen de fel blauwe zee of de gigantische grote duinen een reden om hier naartoe te gaan. Dit gebied staat namelijk vooral bekend als een van de beste plekken om walvissen te spotten. Niet alleen in Zuid-Afrika, maar in de hele wereld.

Elk jaar komt een groot aantal walvissen, 40% van alle Southern Right Whales die leven op onze aardbol, naar de kust bij De Hoop. Ze komen naar dit gebieden om te broeden en je zal dus ook gauw vrouwtjes en hun jongen in de zee zien zwemmen. Al vallen de mannetjes soms meer op, omdat zij zich met geweld boven de zee uit werpen en met een evenzo grote kracht laten neerstorten in het water. Het mooie van deze plek is trouwens ook dat je niet eens met een bootje de zee op hoeft om de walvissen te spotten, je kan namelijk gewoon op een van de zandduinen plaats nemen en deze machtige beesten in zee zien.

Het beste moment om walvissen te spotten is van eind mei tot november. Honderden walvissen komen dan af en aan naar De Hoop en in het hoog seizoen schijn je er zelfs zo’n 50 tegelijk te kunnen zien. Krijg je geen genoeg van de walvissen? Dan is er bij De Hoop ook een speciale hiking trail: The Wail Trail, die je in vijf dagen wandelend af kunt leggen met verschillende slaapplaatsen onderweg. Deze Wail Trail begint in het Potberg deel van De Hoop en eindigt bij Koppie Alleen, de plek waar wij ook onze Marine Walk hebben gedaan.

Marine Walk, op zoek naar onderwaterleven tijdens laagtij

Helaas waren wij pas eind november in De Hoop en was het al iets te laat om nog walvissen te spotten dat jaar. Toch kun je bij de kustlijn bij het natuurreservaat nog steeds gave dingen doen. Zo maakte wij met een van de gidsen uit De Hoop Collection een Marine Walk vanaf Koppie Alleen. Hij vertelde ons meer over de vogels die aan zee leven, liet ons rood gekleurde zeeanemonen zien en in een van de waterpoelen hebben we zelfs een octopus weten te signaleren. Ook vonden wij de meters hoge zandduinen erg indrukwekkend om te zien. Deze zandduinen worden ook wel de ‘moving sand dunes’ genoemd omdat ze altijd in beweging zijn door de wind en nooit lang in dezelfde vorm blijven liggen. De tijd waarop je het beste zo’n Marine Walk kunt doen hangt af van het tij, het moet namelijk laagwater zijn, dus vraag bij aankomst direct hoelaat dat is dan kun je je andere activiteiten hierom heen plannen. Ohja en kijk tijdens het lopen uit voor de blauwe luchtbelletjes die her en der op de grond liggen, dit zijn namelijk kwalletjes die gemeen kunnen prikken!

De Hoop Marine WalkDe Hoop Marine Walk Zuid-Afrika De Hoop Marine Walk Zuid-Afrika De Hoop kwalletjes De Hoop Koppie Alleen Zuid-Afrika

Route & Ontstaan van het natuurreservaat De Hoop

Dit natuurreservaat bestaat nu bijna 60 jaar, De Hoop werd namelijk opgericht in 1957 door twee boerderijen omdat zij wilde voorkomen dat dieren zoals de zebra’s en de bontebok zouden uitsterven in dit gebied. Inmiddels is het uitgegroeid tot een mooi en groot park, waar je onder meer kun slapen bij De Hoop Collection. De toegangsweg naar De Hoop en het uitzichtpunt Koppie Alleen bestaat trouwens wel uit echte dirt roads. Of je nu via Swellendam of Bredasdorp rijdt, je moet ongeveer 20 tot 30 kilometer over gravel en grind rijden. Als je naar De Hoop gaat per auto is het dus handig om een beetje een sterke huurauto te kiezen.

De hoop cottages collection

Overnachten in De Hoop Nature Reserve cottages

Wij verbleven in een cottage van De Hoop Collection. Wij hadden daar een heel mooi huisje voor onszelf, met verschillende slaapkamers, een badkamer, keuken en woonkamer. ‘s Ochtends, ‘s middags en ‘s avonds kun je vervolgens eten in The Fig Tree Restaurant bij het Opstal camp. Dit is ook de plek waar je de receptie vindt en onder andere activiteiten kunt boeken zoals de Marine Walk of mountainbikes kunt huren. Benieuwd hoe de cottages eruit zien? Je ziet een aantal foto’s hieronder:

De Hoop collection cottages

De Hoop collection cottages

Bekijk ook De Hoop in onze video over Zuid-Afrika:

Wil je meer zien van De Hoop Nature Reserve? Check dan zeker onderstaande video over onze hele rondreis door de Westkaap!

→ Bekijk hier al onze artikelen over Zuid-Afrika