Township tour in kaapstad

Naar een township in Kaapstad, een niet te missen ervaring vol emoties

Tijdens onze roadtrip door Zuid-Afrika hebben we op de eerste en laatste dag van onze reis een gedeelte van een township bezocht in Kaapstad. Ergens waren deze twee dagen totaal verschillend, terwijl ze op andere momenten onwijs veel overeenkomsten hadden. Twee dagen vol gemixte emoties. Zo betrapte we onszelf erop dat we er soms echt van overtuigd waren dat het leven in de townships niet zo erg of heftig is. We zagen mooie gekleurde huisjes, mensen waren vrolijk en er gebeurde toffe dingen. Terwijl je een half uur later juist meer dan ooit beseft dat je wel degelijk in een krottenwijk staat waar mensen veel te maken krijgen met geweld, verslaving en er voor het opvoeden van kinderen niet altijd tijd of geld is. Twee dagen gevuld met verschillende gevoelens, maar desondanks of misschien juist daarom goed om mee te maken omdat ook dit Kaapstad is. Benieuwd naar de township tours die wij hebben gevolgd? Je leest er hieronder meer over en hoe ook jij zo’n tour kunt doen.

Yellow Frame

Khayelitsha township kaapstad yellow frame

Khayelitsha

Township kaapstad khayelitsha

Koffietentje
Department of Coffee township kaapstad

Tafelberg
Township kaapstad tafelberg

Loyiso

Loyiso township tour kaapstad

Trots op mijn Township, op pad met Loyiso in township Khayelitsha

Onze eerste township tour focust zich op ondernemingen in de townships. Loyiso, onze gids, wilt laten zien dat er ook mooie dingen gebeuren in township Khayelitsha en dat er wel degelijk dingen zijn om trots op te zijn. Zo vind je middenin Khayelitsha een koffie tentje die naast koffie ook goddelijke cupcakes verkopen, maar is er ook een levendig radiostation en een goed lopend souvenir winkeltje waar alleen producten liggen die met de hand zijn gemaakt door de locals. Maar hoe trots Loyiso ook is, hij neemt ons ook even mee naar een museum en leert ons daar meer over de geschiedenis van deze plek. Ook al gebeuren er tegenwoordig veel mooie dingen, de geschiedenis van Khayelitsha was heftig en kent veel opstanden.

Een vluchtige kennismaking met Khayelitsha

Khayelitsha wordt door velen omschreven als de gevaarlijkste township van Kaapstad. Hier zonder gids naartoe gaan wordt dan ook niet aangeraden. Toch zul je, als je Zuid-Afrika bezoekt en op Kaapstad vliegt, al gauw langs Khayelitsha rijden of je nu een tour doet of niet. De township is namelijk tussen Kaapstad en het vliegveld gebouwd en ligt direct langs de snelweg. Over die plek is beter nagedacht dan je wellicht zou verwachten. Khayelitsha wordt namelijk omsloten door duinen, waardoor de township slechts een aantal uitgangen heeft en daarmee gemakkelijk kan worden afgesloten als er onrust is.

Erg groot is het gebied van Khayelitsha niet, de oppervlakte is minder dan 40 vierkante kilometer. Terwijl er meer dan 400.000 mensen wonen (als we Wikipedia mogen geloven), al kan dit aantal inmiddels flink zijn gegroeid want het aantal inwoners groeit elke dag gestaag. Om je even een idee te geven van het aantal mensen per vierkante meter: In Utrecht wonen net iets minder dan 350.000 mensen en deze stad is bijna 100 vierkante kilometer. Stel je dus even voor dat Utrecht qua oppervalkte wordt gehalveerd én dat er meer mensen moeten wonen…

In Khayelitsha zul je overigens allerlei soorten huizen tegenkomen. Doordat ik ooit een Favela in Brazilië heb bezocht, verwachtte ik alleen maar huizen gemaakt van golfplaat en hout. Dat soort huizen vind je ook veel Khayelitsha, maar ook zijn er vrolijk gekleurde stenen woningen te vinden.

Bijzondere dingen die we zagen tijdens deze township tour in Kaapstad

  • Koffietentje in Khayelitsha: Department of Coffee (probeer ook een cupcake!)
  • Lokale radiostation
  • Yellow Frame op Look-Out Hill (vanaf hier zie je de andere kant van de Tafelberg)
  • Winkeltje met handgemaakte souvenirs
  • En we hebben even meegedanst tijdens een pre-wedding-party

Wil je deze township tour ook doen? Boek via een reisorganisatie als Riksja Travel een township tour

Naar de townships van Brian

Brian Jorvan outreach bij mama rosie township kaapstad mama rosie jorvan outreach bij mama rosie township kaapstad kaapstad township mama rosie

Goede doelen Township Tour, op pad met Brian van Jorvan Outreach

Op onze laatste ochtend vertrekken we opnieuw naar een township in Kaapstad en bezoeken we verschillende projecten met onze gids Brian. Brian is opgegroeid in de townships bij zijn alleenstaande moeder en heeft daar nu jaren later Jorvan Outreach opgezet. Een project dat slimme kinderen van alleenstaande moeders helpt om te excelleren tijdens hun schooltijd, het project heet Dare to Stand Out en Brian hoopt met zijn vrouw Melanie jongeren met potentie een echte toekomst te geven. Bijzonder om te zien hoe zij zoveel op zij te zetten om hun township stapje voor stapje beter te maken. Ook bezoeken we met Brian andere sociale projecten die geïnitieerd zijn door de bewoners zelf, ook deze zijn vrijwel altijd gericht op moeders en kinderen.

Mama Rosie en haar 200 kinderen

Zo bezoeken we met Brian bijvoorbeeld Mama Rosie, een echte Zuid-Afrikaanse mama die zonder subsidies (!), het al jaren voor elkaar krijgt om iedere dag bijna 200 kinderen van eten te voorzien voordat ze naar school vertrekken. Veel van deze kinderen zouden met een lege buiken in de klas zitten als Mama Rosie niks voor hen klaar zou maken. Je staat er misschien niet bij stil, maar als je niet goed te eten krijgt heb je minder concentratie. Veel van deze kinderen zouden het dus stukken slechter doen op school en daarmee een nog lastigere toekomst tegemoet gaan als Mama Rosie niet voor hen zou koken.

Wil je ook een township tour doen? Boek er een via Riksja Travel 

Bekijk ook ons filmpje van deze Zuid-Afrika reis

Aan het eind van de video vind je beelden van de tweede township tour in Kaapstad.

→ Bekijk hier al onze artikelen over Zuid-Afrika