Waar ligt lapland Kaart Lapland

We willen er allemaal naartoe, maar waar ligt Lapland eigenlijk?

Het pronkt op grandioos veel bucketlists en we lijken er allemaal naartoe te willen: het winterwonderland genaamd Lapland! Maar waar ligt dit land zonder erkende staat eigenlijk? We gaan op zoek naar antwoorden op de vragen “Waar ligt Lapland” en “Wat is Lapland”. Eens zien of jij dit allemaal al wist!

Waar ligt Lapland eigenlijk?

→ Tip: Via Voigt Travel en Abel Reizen kun je super toffe Lapland reizen boeken
→ Met vrienden naar Lapland? Boek dan via Lapland Travel

Wat is Lapland?

De naam Lapland betekent eigenlijk “Land van de Lappen”. Als we Wikipedia mogen geloven, vallen onder de groep Lappen de Noord-Samische en Zweedse Sápmi, de Lule-Samisch Sábme, de Zuid-Samisch Saemie en het Noors Sameland. Die volkeren en namen klinken allemaal misschien wat vreemd in de oren, maar wellicht heb je wel eens eerder over de Sami cultuur gehoord? Nadat wij in Noorwegen waren geweest, schreven we er kort dit over.

Inwoners van Lapland

De Lappen preferen die naam “Sami” boven de naam “Lappen”, de ander wordt namelijk als een belediging ervaren. In plaats van Sami wordt ook wel Saami, Sámi of Samen geschreven. De Lappen hebben geen eigen land of staat, vandaar dat Lapland over meerdere landen uitgestrekt ligt. Eigen talen hebben de Lappen daarentegen wel, die worden gezamenlijk de Samische talen genoemd. Met Lapland wordt ook wel het gebied in Noord-Europa aangeduid dat boven de poolcirkel ligt en naast de Sami mensen, zijn ook de rendieren welbekende inwoners van dit gebied.

Waar ligt Lapland in Finland?

Het meest bekende gedeelte van Lapland ligt in Finland. Dit komt waarschijnlijk, doordat in Finland een regio ligt die de naam “Lapland” heeft. Deze regio wordt ook wel Fins Lapland of Fins Landschap genoemd. In het Fins schrijf je “Lapin maakunta” of de naam “Lappi” wordt gebruikt. Deze regio is de grootste regio van het hele land, betrekt het hele noordelijkste stuk van Finland en de hoofdstad van deze regio is Rovaniemi. Deze hoofdstad vind je in het zuiden van de regio en leuk om te weten, is dat deze stad óp de Poolcirkel ligt.

En wat heeft Lapland dan met de kerstman te maken…

In het noorden van Finland, op minder dan tien kilometer afstand van Rovaniemi, vind je Santa Claus Village. Men zegt dat dit de woonplaats van dé kerstman is en je kan hier dan ook het gehele jaar op bezoek bij de kerstman gaan. Een tikkeltje commercieel is het geheel wel, het is namelijk een soort pretpark, maar je kan daardoor ook in Santa Claus Village overnachten, shoppen, een sledetocht maken of een kaart versturen vanuit het postkantoor mét kerstman-stempel erop.

Waar ligt Lapland in Zweden?

Na het bekende Finse Lapland volgt al gauw het Zweedse Lapland. In Zweden vind je namelijk het Zweeds landschap dat ook de naam Lapland draagt. Door de Zweden wordt dit ook wel Lappland genoemd (met twee p’s). Je vindt dit stuk in het gedeelte Norrland, dit is het noordelijkste stuk van de drie landsdelen van Zweden. Wij gaan met NoSun.nl het Zweedse deel van Lapland ontdekken. Je vliegt dan eerst naar Trondheim en vervolgens rijd je met een busje naar Zweeds Lapland en het pension Dalens Gård. Vanuit daar ontdek je vervolgens plekken als Edsåsdalen, Trillevallen, Åre en Ottsjö.

Waar ligt Lapland in Noorwegen?

Ook een gedeelte van Noorwegen behoort tot Lapland. Met name het noordelijke en uitgestrekte stuk van Noorwegen. Lees hier meer over het noorden van Noorwegen en plekken zoals het Polar Park of hoe je het Noorderlicht in Noorwegen kan spotten.

Wist je dat een deel van Lapland in Rusland ligt?

Het laatste deel van Lapland ligt in Rusland. In het noordwesten van Rusland vind je namelijk het schiereiland Kola en dit hoort ook bij het Land van de Lappen. Dit schiereiland ligt vrijwel helemaal boven de poolcirkel en de westgrens van dit schiereiland wordt gevormd door een geologische breuklijn. Dit is dus een plek waar aardplaten tegen, van of over elkaar heen schuiven. De Lappen wonen overigens niet overal op Kola, de meeste Sami zijn namelijk woonachtig in het binnenland van dit schiereiland.

Lapland kaart

Zoals je op onderstaande Lapland kaart kun zien, strekt Lapland zich over verschillende landen uit. Zo ligt een gedeelte van Lapland in Noorwegen, Zweden, Finland en in een klein deel van Rusland (alleen het schiereiland Kola behoort tot Lapland). Zoals je kan zien is het hele gebied stukken groter dan ons eigen Nederland:

Kaart Lapland

De vlag van Lapland

Waar ligt lapland vlagOok al hebben de Sami geen eigen staat en bestaat Lapland als land niet, de Sami hebben wel een eigen vlag. Deze bestaat uit vier kleuren, verschillende strepen en een grote cirkel die links op de vlag gecentreerd is. De primaire kleuren blauw, geel, rood en groen zie je erin terug. Dit is dus de officiële vlag van het Samische volk en wordt onofficieel ook voor Lapland gebruikt. De vlag staat hiernaast afgebeeld:

Beste reistijd om naar Lapland te gaan

Nu je weet waar Lapland precies te vinden is, vraag je je misschien af wat nou een goede periode is om hiernaartoe te gaan? Als je voor dikke pakken sneeuw gaat en graag het Noorderlicht wilt zien, zijn de beste maanden waarschijnlijk februari en maart. Dan is de kans het grootst dat je een winterwonderland zult vinden in dit gebied. Wil je liever een groen Lapland zien, dan kun je beter in de zomermaanden gaan. Op 21 juni is het ook Midzomeravond, dan is het dus extra lang licht!

Een reis naar Lapland boeken?

Helemaal zin gekregen om naar Lapland te gaan? Je kan natuurlijk helemaal zelf een tripje plannen naar een ijskoude bestemming als Fins, Zweeds of Noors Lapland. Maar er zijn ook reisorganisaties die mooie vakanties aanbieden. Goede reisorganisaties zijn bijvoorbeeld Voigt Travel of Abel Reizen, beide bieden super toffe reizen naar Lapland aan met diverse programma’s waarin dan bijvoorbeeld een husky tocht of sneeuwscootersafari zit inbegrepen. Wil je juist met vrienden naar Lapland? Boek dan via Lapland Travel een trip!

Benieuwd hoe een reis in Lapland eruit ziet? Check de video:

→ Bekijk hier al onze Lapland artikelen