Waar ligt lapland Kaart Lapland

We willen er allemaal naartoe, maar waar ligt Lapland eigenlijk?

Het pronkt op grandioos veel bucketlists en we lijken er allemaal naartoe te willen: het winterwonderland genaamd Lapland! Maar waar ligt dit land zonder erkende staat eigenlijk? We gaan op zoek naar antwoorden op de vragen “Waar ligt Lapland” en “Wat is Lapland”. Eens zien of jij dit allemaal al wist!

Waar ligt Lapland eigenlijk?

→ Tip: Via Voigt Travel en Abel Reizen kun je super toffe Lapland reizen boeken
→ Met vrienden naar Lapland? Boek dan via Lapland Travel

Wat is Lapland?

De naam Lapland betekent eigenlijk “Land van de Lappen”. Lappen zijn de inheemse inwoners van dit gebied. Als we Wikipedia mogen geloven, vallen onder Lapland de regio’s de Noord-Samische Sápmi, de Zweedse Sápmi, de Lule-Samisch Sábme, de Zuid-Samisch Saemie en het Noors Sameland. Die namen klinken allemaal misschien wat vreemd in de oren, maar wellicht heb je wel eens eerder over de Sami cultuur gehoord? Nadat wij in Noorwegen waren geweest, schreven we er kort dit over.

Maar wie zijn de inwoners van Lapland dan?

De Lappen prefereren de naam “Sami” boven de naam “Lappen”, die laatste wordt namelijk als een belediging ervaren. De term “Lappen” is vaak gebruikt in een denigrerende context en is verbonden met stereotypen en negatieve vooroordelen. De Sami leven namelijk al duizenden jaren in Sápmi, ver voor de vorming van de moderne naties in Noord-Europa en zonder de huidige nationale grenzen. Hun nomadische levensstijl was gebaseerd op de natuurlijke migratiepatronen van rendieren en seizoensgebonden activiteiten, die zich over grote gebieden uitstrekten. Met de opkomst van natiestaten zoals Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland werden politieke grenzen getrokken die geen rekening hielden met de traditionele gebieden van inheemse volkeren. Tijdens de late middeleeuwen en de vroege moderne tijd begonnen deze landen hun territorium te consolideren en uit te breiden, wat resulteerde in de opdeling van Sápmi. In de 19e en 20e eeuw voerden de regeringen van deze landen beleid dat gericht was op assimilatie en controle over de Sami-bevolking en hun land. Dit leidde tot het marginaliseren van Sami-cultuur en taal, evenals gedwongen verhuizingen. Tegenwoordig werken de Sami-gemeenschappen samen over de nationale grenzen heen om hun cultuur en rechten te beschermen. Er zijn transnationale organisaties zoals het Sámediggi (Sami parlement) in Noorwegen, Zweden en Finland, die samenwerken om de belangen van de Sami te behartigen.

Gelukkig komen hun eigen tradities en cultuur weer terug. Die tradities zijn onder andere handwerk (duodji) en Joik. Traditionele Sami-handwerk is duidelijk terug te zien in kleding, gebruiksvoorwerpen en sieraden, vaak versierd met typisch Sami-patronen en motieven. Joik is een unieke vorm van zang die wordt gebruikt om verhalen te vertellen, mensen of plaatsen te eren, of emoties te uiten. Naast de Sami mensen, zijn ook de rendieren welbekende inwoners van dit gebied. Je zult ze hier veel tegenkomen.

Lapland is dus het land van de Lappen, of liever gezegd, het land van de Sami en het is dus niet een land, maar het strekt zich uit over meerdere landsgrenzen in Noord-Europa. Wat wel kenmerkend is voor het hele gebied is de ruige natuur, met uitgestrekte bossen, bergen, toendra’s, meren en rivieren. Het klimaat varieert van subarctisch tot arctisch, wat invloed heeft op de traditionele levenswijze van de Sami, zoals rendierhouderij en visserij.

Lapland ontdekken

Wie op vakantie gaat naar Lapland, kan er voor kiezen om een deel van dit gehele gebied te bezoeken, maar vaker kiezen mensen voor een reis naar Fins Lapland, Zweeds Lapland of het Noorden van Noorwegen. Daarom vertellen we je graag wat meer over wat elk deel zo uniek maakt.

Waar ligt Lapland in Finland?

Het meest bekende gedeelte van Lapland ligt in Finland. Dit komt waarschijnlijk, doordat in Finland een regio ligt die de naam “Lapland” heeft. Deze regio wordt ook wel Fins Lapland genoemd. In het Fins schrijf je “Lapin maakunta” of de naam “Lappi” wordt gebruikt. Deze regio is de grootste regio van het hele land, betrekt het hele noordelijkste stuk van Finland en de hoofdstad van deze regio is Rovaniemi. Deze hoofdstad vind je in het zuiden van de regio en ligt precies óp de Poolcirkel.

En wat heeft Lapland dan met de kerstman te maken…

In het noorden van Finland, op minder dan tien kilometer afstand van Rovaniemi, vind je Santa Claus Village. Men zegt dat dit de woonplaats van dé kerstman is en je kan hier dan ook het gehele jaar op bezoek bij de kerstman gaan. Een tikkeltje commercieel is het geheel wel, het is namelijk een soort pretpark, maar je kan daardoor ook in Santa Claus Village overnachten, shoppen, een sledetocht maken of een kaart versturen vanuit het postkantoor mét kerstman-stempel erop.

Fins lapland ontdekken? Dat kan zomers en ‘s winters

De meeste reizigers kiezen voor Fins Lapland in de winter. En dat snappen we. Het landschap ligt onder een dik pak sneeuw, het zonnetje staat laag en je hebt grote kans om het noorderlicht te spotten. Ook zijn er allerlei toffe activiteiten te doen, van huskytochten tot sneeuwscooter rijden en van langlaufen tot sneeuwschoenwandelen. Maar ook in de zomer is het bijzonder, de zon gaat dan bijna niet onder en je kan er prachtig wandelen, kanoën en beren spotten.

Waar ligt Lapland in Zweden?

Na het bekende Finse Lapland volgt al gauw het Zweedse Lapland. In Zweden vind je namelijk het Zweeds landschap dat ook de naam Lapland draagt. Door de Zweden wordt dit ook wel Lappland genoemd (met twee p’s). Je vindt dit stuk in het gedeelte Norrland, dit is het noordelijkste stuk van de drie landsdelen van Zweden. Wij hebben met NoSun.nl het Zweedse deel van Lapland ontdekken. Je vliegt dan eerst naar Trondheim en vervolgens rijd je met een busje naar Zweeds Lapland en het pension Dalens Gård. Vanuit daar ontdek je vervolgens plekken als Edsåsdalen, Trillevallen, Åre en Ottsjö. Later maakten we nog vele andere reizen naar Zweeds Lapland, ook in de zomer!

Waar ligt Lapland in Noorwegen?

Ook een gedeelte van Noorwegen behoort tot Lapland. Met name het noordelijke en uitgestrekte stuk van Noorwegen met de provincies Troms, Nordland, Finnmark. Het is een vrij langgerekt stuk en een aantal bekende plaatsen in dit gedeelte zijn Tromsø, Bodø, Narvik, en Kirkenes. De Noordkaap, het noordelijkste puntje van het Europese vasteland, vind je natuurlijk ook in dit gedeelte. Ook de Lofoten horen tot Noors Lapland. Ook hier mochten we al in verschillende jaargetijden op ontdekking!

Wist je dat een deel van Lapland in Rusland ligt?

Het laatste deel van Lapland ligt in Rusland. In het noordwesten van Rusland vind je namelijk het schiereiland Kola en dit hoort ook bij het Land van de Lappen. Dit schiereiland ligt vrijwel helemaal boven de poolcirkel en de westgrens van dit schiereiland wordt gevormd door een geologische breuklijn. Dit is dus een plek waar aardplaten tegen, van of over elkaar heen schuiven. De Sami wonen overigens niet overal op Kola, de meeste zijn namelijk woonachtig in het binnenland van dit schiereiland.

Lapland kaart

Zoals je op onderstaande Lapland kaart kun zien, strekt Lapland zich over verschillende landen uit. Zo ligt een gedeelte van Lapland in Noorwegen, Zweden, Finland en in een klein deel van Rusland (alleen het schiereiland Kola behoort tot Lapland). Zoals je kan zien is het hele gebied stukken groter dan ons eigen Nederland:

Kaart Lapland

De vlag van Lapland

Waar ligt lapland vlagOok al hebben de Sami geen eigen staat en bestaat Lapland als land niet, de Sami hebben wel een eigen vlag. Deze bestaat uit vier kleuren, verschillende strepen en een grote cirkel die links op de vlag gecentreerd is. De primaire kleuren blauw, geel, rood en groen zie je erin terug. Dit is dus de officiële vlag van het Samische volk en wordt onofficieel ook voor Lapland gebruikt. De vlag staat hiernaast afgebeeld:

Beste reistijd om naar Lapland te gaan

Nu je weet waar Lapland precies te vinden is, vraag je je misschien af wat nou een goede periode is om hiernaartoe te gaan? Als je voor dikke pakken sneeuw gaat en graag het Noorderlicht wilt zien, zijn de beste maanden waarschijnlijk januari, februari en maart. Dan is de kans het grootst dat je een winterwonderland zult vinden in dit gebied. Wil je liever een groen Lapland zien, dan kun je beter in de zomermaanden gaan. Op 21 juni is het ook Midzomeravond, dan is het dus extra lang licht!

Een reis naar Lapland boeken?

Helemaal zin gekregen om naar Lapland te gaan? Je kan natuurlijk helemaal zelf een tripje plannen naar een ijskoude bestemming als Fins, Zweeds of Noors Lapland. Maar er zijn ook reisorganisaties die mooie vakanties aanbieden. Goede reisorganisaties zijn bijvoorbeeld Voigt Travel of Abel Reizen, beide bieden super toffe reizen naar Lapland aan met diverse programma’s waarin dan bijvoorbeeld een husky tocht of sneeuwscootersafari zit inbegrepen. Wil je juist met vrienden naar Lapland? Boek dan via Lapland Travel een trip!

Benieuwd hoe een reis in Lapland eruit ziet? Check de video:

→ Bekijk hier al onze Lapland artikelen