Noorwegen sami

Deze 11 bizarre of grappige dingen wist je nog niet over Noorwegen

Noorwegen kent, net als IJsland, een paar grappige gewoontes, dingen en verhalen. Tijdens onze reis door het noorden van Noorwegen, van Andenes en Andøya tot Narvik, zijn we een paar van die dingen tegengekomen. Om jou alvast een beetje kennis te laten maken met deze kant van de cultuur van Noorwegen, hebben we onze leukste ontdekkingen hieronder op een rij gezet!

11. De kaasschaaf komt uit… Noorwegen!

Je wist het misschien niet, maar een ding dat wij als kaaskoppen bijna dagelijks gebruik (yep, we hebben het over de kaasschaaf), is in Noorwegen uitgevonden! Als we onze gids tenminste op zijn mooie Noorse ogen mogen geloven. Al pleit onze second opinion (Wikipedia) voor hetzelfde, daar kun je namelijk zelfs lezen dat de kaasschaaf ooit werd bedacht door timmerman Thor in 1925 ergens in Lillehammer. De massaproductie van dit alledaagse voorwerp begon zo’n 2 jaar later.

10. Bruine (geiten)kaas met karamelsmaak

We blijven het over kaas hebben, want in Noorwegen eten ze niet alleen goudgele kaas zoals wij dat kennen. In Noorwegen wordt ook bruine kaas gegeten. Aan groene pesto of brandenetelkaas zijn wij, dankzij de Italianen, inmiddels wel gewend. Maar bruine kaas?! Deze kaas wordt gemaakt door melk te koken en wordt Brunost genoemd. Het is een geitenkaas met een karamelachtige smaak.

Noorderlicht Noorwegen

9. In de winter wordt het soms geen licht overdag en ‘s avonds kun je het Noorderlicht zien

Wist je dat het in de winter in Noorwegen soms nooit licht wordt? Niet fijn zou je denken. En dat is het voor het overgrote deel ook niet. Maar voordeel is wel, dat je dan meer dan goed het Noorderlicht kunt zien. Dit zijn groene lichtbanen die lijken te dansen in de lucht. Een beetje geluk moet je er wel voor hebben, want er is soms wel veel activiteit in de lucht, een dik wolkendek of regen kan er zo voor zorgen dat je het nooit te zien krijgt. Lees hier meer over het Noorderlicht in Noorwegen

kabeljauw noorwegen

8. Kabeljauw, het lievelingseten van elke Noor

Het komt waarschijnlijk doordat de zee er hier vol mee zit, maar kabeljauw lijkt in Noorwegen het lievelingsgerecht van iedereen te zijn. De hele vis wordt opgegeten. Van kabeljauw tong (dat onverwachts lekker was) tot kabeljauw eieren (dat er dan weer minder smakelijk uitzag, maar wordt gepresenteerd alsof het kaviaar is) en van kabeljauw zoals wij dat hier in Nederland kennen tot een sausje van kabeljauw lever om een broodje in te dippen. Kabeljauw is zelfs zo’n ding hier, dat er wedstrijden zijn voor de beste kabeljauw tong snijders. Er zijn op havens vaak jongeren te vinden die als bijbaantje de tongen uit de kabeljauw snijden en de beste snijders worden naar de kampioenschappen gestuurd. Wij zagen in de haven een klein menneke van 5 jaar en die had net zijn eerste tong uit een kabeljauw gesneden, grote kans dus dat hij over een paar jaar de winnaar van zo’n wedstrijd is!

kussen wolven

7. Je kan in Noorwegen kussen met wolven

Klinkt gek he, maar het kan echt! Bij het Polar Park, in de buurt van het plaatsje Narvik, kun je namelijk wolven en andere bijzondere dieren ontmoeten die soms met uitsterven bedreigd worden. Wanneer je op zo’n wolven expeditie gaat, is het gebruikelijk dat de wolven je begroeten met een kus. Dat begint met gesnuffel aan je lichaam, om vervolgens een lik over je wang te krijgen, een natte snoet in je nek en soms een tong die je neus of mond probeert binnen te dringen. Zo’n kus kan dus zo spannend worden als jij, ehm.. nouja eigenlijk vooral zoals de wolf, zelf wilt. Een bizarre ervaring, maar één om niet gauw te vergeten. Wil je hier meer over lezen? Dat kan hier: Kussen met wolven in het Polar Park

6. Midnight sun: De zonsondergang waarbij de zon nooit onder gaat

Bij een camping valkbij Andenes is een kampeerplek aan zee waar je de midnight sun super goed kunt zien. Wanneer er sprake is van midnight sun, gaat de zon eigenlijk nooit onder. Hij verschijnt voor een tel achter de horizon, om vervolgens minuten later weer op te stijgen in de tegenovergestelde richting. Een onwerkelijk gezicht en als je het niet gelooft, hebben we bovenstaande filmpje opgezocht als bewijs. Laat je tijdens de midnight sun trouwens niet in de maling nemen door de locals. Tijdens zo’n zomernacht zijn een aantal Australische backpackers weleens gefopt in een kroeg. De eigenaar had gezegd dat hij pas zou sluiten als het donker was, de Australische jongens beloofde dat ze zouden blijven totdat dat gebeurde, maar goed donker werd het dus nooit en uiteindelijk zijn de Australiërs zo’n 48 uur in de kroeg blijven hangen!

Noorwegen zwart strand

5. ‘s Winters vind je in Noorwegen zwarte stranden met wit sneeuw

Alsof je op mars of pluto loopt, maar langs de kust in noord Noorwegen kom je het volop tegen: Zwarte stranden met daarop wit sneeuw. Een gek contrast en tegelijkertijd zo mooi om te zien. Wanneer je hier langs rijdt of overheen loopt, heb je echt even het gevoel op een andere planeet te zijn.

Noorwegen rendieren

4. Alleen de Sami mogen rendieren hebben

Je zou het misschien niet verwachten, maar wist je dat in Noorwegen alleen de Sami rendieren mogen houden? Elk rendier heeft ook zijn eigen markering in een oor zitten, zodat elk lid van de Sami kan herkennen van wie een rendier is. En wist je ook dat rendieren elk jaar hun gewei wisselen? Het valt op een gegeven moment af om energie te sparen voor de winter begint en gaat weer groeien als de winter voorbij is.

blauwe stad noorwegen

3. Ook in Noorwegen is er een blauwe stad

Vergeet de blauwe stad in India, Jodhpur. Maar ook de blauwe stad in Marokko, Chefchaouen. En ga naar de blauwe stad in Noorwegen: Sortland. Iets minder tropisch dan eerder genoemde blauwe steden, maar ook hier is het overgrote deel van de huizen blauw gekleurd. Huiseigenaren krijgen zelfs korting op de verf voor hun huis, als ze het in een blauwe tint schilderen.

Noorwegen weg

2. In Noorwegen mag je bijna overal wild kamperen

Eerder schreven we dit al over wild kamperen en waar het allemaal mag in Europa. Noorwegen is een van de meest tolerante landen wat wild kamperen betreft. Je kan in feite waar je maar wilt je tentje neer plempen en daar de nacht doorbrengen. Iets waar in Nederland bijvoorbeeld veel strengere regels voor gelden.

slee noorwegen

1. Met de slee naar de supermarkt

In plaats van met de fiets gaan de Noren in de winter met de slee naar de supermarkt. En die zetten ze, net zoals wij onze fietsen vastzetten, gewoon vast met een slotje aan de voorkant van de supermarkt.

→ Bekijk hier al onze Noorwegen artikelen