Kus Wolf Polar Park Noorwegen
Sjoerd Mouissie

Gekust door een wolf in het Polar Park in Noorwegen

Bij de één staat het op de bucketlist en is het wens om ooit mee te maken, terwijl de ander het enigszins vrijwillig doet en tegelijkertijd overspoeld wordt met doodsangsten. Ik val in die laatste categorie, maar vond het achteraf ontzettend bijzonder en gaaf om te doen. Ik heb het over knuffelen en kussen met een wolf: De zogenoemde Wolf Kiss. Iets dat je kunt doen en krijgen van de wolven in het Polar Park in het noorden van Noorwegen. Benieuwd hoe het was…? Lees, huiver en kijk heel gauw verder!

Wolf kiss Polar Park Noorwegen

Het Polar Park in het noorden van Noorwegen

We lopen met onze groep naar de Wolf Lodge in het Polar Park. De Wolf Lodge is slechts een onderdeel van het park, in het Polar Park leven namelijk ook beren, vossen, lynxen, elanden en tal van andere dieren. Eenmaal bij de Wolf Lodge worden we opgewacht door Stig, een van de gidsen van het Polar Park, en hij vertelt ons dat we vanaf nu rustig moeten zijn. Rustig… Voor mijn gevoel kun je mijn hart harder dan ooit horen kloppen binnenin mijn lichaam. Nadat we allemaal hebben aangegeven dat we rustig zijn, wordt een hek opengemaakt en stappen we het territorium van de wolven binnen. Nog steeds beschermd door hekken, maar toch heb je het gevoel alsof het avontuur nu al is begonnen. Het eerste hek wordt weer gesloten en vervolgens wordt een deur opengemaakt en stappen we een lange afgelosten gang binnen die we uitlopen totdat we bij de daadwerkelijke Wolf Lodge zijn.

Een eerste kennismaking met de wolven in de Wolf Lodge

De Wolf Lodge staat in het midden van het woongebied van ongeveer vier wolven. De Wolf Lodge heeft ramen aan alle kanten en al gauw zien we ze in de sneeuw voorbij rennen: Vier gigantische grijs, beige wolven. Met lieve ogen en een zachte vacht, maar ook met angstaanjagende klauwen en scherpe tanden. Met hartkloppingen in onze keel en een kriebelig gevoel in onze onderbuik nemen we plaats op de zachte sofa binnen. De Lodge is ontzettend stijlvol ingericht met robuuste meubels, gemaakt van natuurlijke materialen. Je hebt even het gevoel alsof je een woonmagazine binnen bent gestapt zo goed is alles gedesigned. Terwijl we zitten op de bank krijgen we meer te horen over de wolven, dat ze hier leven zodat ze beschermd kunnen worden, maar ook dat we straks naar ze toe gaan en begroet zullen worden met een kus…

Kussen met een wolf… een keuze?

Kussen met een wolf. Al gauw blijkt dat het geen keuze is, maar dat het de manier is waarop wolven mensen begroeten in het Polar Park. “If you open your mouth, you might get a French kiss!” wordt gegrapt door onze gids Stig. Top…! Terwijl we nog in de Wolf Lodge staan, moeten we onze sieraden af doen, onze mutsen zo diep mogelijk in onze jas stoppen en ander dingen waar de wolven mogelijk mee willen spelen verbergen. Denk aan los hangende touwtjes, maar ook jassen gevuld met veren mogen niet mee en nep bont kragen moeten van jassen worden gehaald. Wanneer we zijn gecheckt door onze gids Stig, zijn we klaar om naar buiten te gaan.

De eerste begroeting van een wolf

We moeten als eerst met onze armen over elkaar heen rustig blijven staan, met voldoende ruimte tussen iedereen in. Alsof de wolven weten hoe eng ik het vind, wordt ik als eerste begroet. Binnen no time springen twee wolven tegen me aan, maar zo hard als mijn hart vanbinnen tekeer gaat, zo weinig doen de wolven eigenlijk. Ze laten na wat lijkt op vijf minuten mijn armen los, snuffelen aan de rest van de groep en Stig vertelt ons dat we in een rijtje achter hem aan moeten lopen.

En dan… Voel je de kus van een wolf

Eenmaal aangekomen bij een open veld, gaan we in een cirkel staan en nemen we rustig plaats op onze knieën. Als we allemaal zitten, roept onze gids Stig de wolven en al gauw worden de eerste mensen van onze groep gekust. Totdat er ineens een wolf voor mij staat. Eerst wat gesnuffel en ja hoor, dan voel ik ineens een tong. Tegen mijn wang, tegen mijn kin en angstvallig houd ik mijn mond dicht. Die tongzoen hoeft van mij niet zo en waar de één ineens naast mij een lachaanval krijgt, probeert de ander zo rustig mogelijk te zijn en de wolven zoenen zo snel mogelijk voorbij te laten gaan. Wat een ervaring. Hartkloppingen in mijn keel en tegelijkertijd wil ik zenuwachtig lachen, maar ook niet te veel de aandacht van deze gigantische beesten trekken. Na tien minuten buiten, tussen de wolven, gaat het steeds beter met de zenuwen en raak je langzaamaan gewend aan hun aanwezigheid. Zelfs als ze beginnen te spelen met elkaar, hun tanden laten zien en plots met zijn alle beginnen te huilen en een oorverdovend geluid beginnen te maken dat weerkaatst tussen de besneeuwde bergen.

Polar Park wolven noorwegen

Ook een keer naar het Polar Park en met een wolf kussen?

Je vindt het Polar Park in de buurt van het stadje Narvik, dat op zijn buurt weer ten zuiden van Tromso ligt. Het Polar Park vind je tussen Narvik en Tromso in. Als je een Wolf Kiss wilt en de wolven van Noorwegen wilt ontmoeten, dan betaal je hier met twee personen 3000 Noorse Kronen voor en omgerekend is dit ongeveer 300 euro dus 150 euro per persoon. Je kan ook gewoon ingang tot het park krijgen voor een lagere prijs, rond de 25 euro per persoon, en dan de verschillende gebieden bezoeken waar de dieren leven. Wil je echt blijven slapen? Dat kan ook, maar bereid je voor want een overnachting kost een klein fortuin maar is wel mogelijk in de Wolf Lodge.

→ Bekijk hier al onze Noorwegen artikelen