weer lapland
Visit Finland

Zo overleef jij het extreme weer in Lapland

Lapland, dat is nogal een apart verhaal. Met een heel eigen taal (Samisch), poolnachten en een bevolkingsdichtheid van twee inwoners per vierkante kilometer is het niet de eerste plek die toeristen kiezen voor een leuke trip, maar het is absoluut de moeite waard! De natuur is schitterend en er zijn veel outdoor activiteiten, zoals de hondensleeën, snowmobiles en veel hiking trails. Hetgeen wat veel mensen weerhoudt van een reis naar deze afgelegen regio is het extreme weer: het kan er makkelijk -20⁰C of kouder worden en er zijn periodes waarin de zon niet op- of ondergaat. Daar helpen wij je bij! Want als je deze vijf punten in gedachte houdt, overleef jij Lapland met gemak (en plezier!).

lapland weer huskeys

Draag lagen

En dan niet drie lagen wol, want je moet je wel een beetje comfortabel kunnen bewegen. Belangrijk is dat je weinig tot het liefst géén katoen draagt. Katoen houdt je lichaam namelijk niet warm, maar zorgt juist voor het tegenovergestelde! Zorg ervoor dat de eerste laag dicht bij je lichaam zit, bijvoorbeeld een thermoshirt of thermolegging van wol of synthetisch materiaal. Dit hoeft dus helemaal niet zo’n dikke laag te zijn. De tweede laag moet je warm houden: een trui met fleece of yogapants voor je onderlichaam zijn prima. De derde en bovenste laag moet je tegen het weer beschermen. Denk hierbij dus aan wind- en vochtafstotende kleding zoals een ski-jack en skibroek. Voor je voeten zijn gewoon een enkele laag wollen sokken prima, maar als het echt koud is kun je er natuurlijk nog een laag onder doen (ook hier geldt: geen katoen!). Als je snowboots koopt moet je dus wel opletten dat je genoeg ruimte heb voor dikke sokken. Wanneer je voeten eenmaal koud zijn, wordt je hele lichaam namelijk koud. De lagen zorgen voor een isolerend effect, omdat de lucht tussen de lagen in opwarmt en zodoende je lichaam dus ook. Doordat de lagen overigens allemaal niet zo dik zijn, kun je je alsnog lekker makkelijk bewegen!

Sneeuwtocht lapland

Let op je lichaamsverzorging

Is je dagcrème gebaseerd op water? Geen goed idee om deze in de ochtend op te smeren! Door het vocht in de crème en de kou buiten kan dit frostbite veroorzaken. Hierbij bevriest de bovenste laag op je huid en dit kan uiteindelijk leiden tot blaren en permanente schade aan je huid. Het begint met jeuk en kramp, maar het kan aardig uit de hand lopen. Hetzelfde geldt voor scheren: als je je scheert, doe dit dan ’s avonds voor het slapen en niet voordat je de deur uitgaat. Zorg dat je altijd een goede lipbalsem bij je draagt om uitdroging te voorkomen. Als je een neutrale, blanke lipbalsem bij je draagt kun je deze ook prima gebruiken voor schrale plekjes rond je neus.

Weer in Lapland

Drink drink drink!

Ook buiten in de kou verbruikt je lichaam veel vocht om alles op gang te houden, net als bij warm weer. Het enige verschil is dat je je niet zo dorstig zult voelen. Zorg dus dat je altijd genoeg water bij je draagt en blijft drinken. Kijk uit met koffie, thee en natuurlijk alcohol: het is heel aanlokkelijk om na een hike door de sneeuw lekker een kopje koffie of biertje te nemen, maar dit dehydrateert je lichaam wel. Drink dus verstandig.

Zorg dat je niet te warm wordt voordat je naar buiten gaat

Deze is vrij logisch: als jij eerst een halfuur binnen loopt met al je skikleding aan, zullen deze buiten weinig nut meer hebben. Zorg er dus voor dat je je jas en als het kan je schoenen op het laatste moment pas aantrekt, dan zullen deze buiten meer effect hebben.

Huskey tocht lapland

Vitamine D pillen

Gedurende de winter is er in Lapland weinig daglicht en er is zelfs een periode waar de zon geeneens opkomt. Voor ons als Nederlanders is dat nogal een groot verschil en je lichaam zal een tekort aan vitamine D oplopen vanwege gebrek aan daglicht. Hiervan wordt je moe, lusteloos en slap. Begin dus ongeveer twee dagen van tevoren met vitamine D pillen te slikken om een spiegel op te bouwen en blijf dit de gehele reis doen. Hiermee voorkom je een tekort en heb je meer energie om toffe dingen te doen!

Meer koude plekken ontdekken?

Lees dan eens deze tips voor IJsland of ontdek hier meer over het Noorderlicht.

→ Bekijk hier al onze Lapland artikelen