Noorderlicht Noorwegen

Op jacht naar het Noorderlicht in Noorwegen

Het is al even donker in Noorwegen. En misschien is het de afgelopen dagen zelfs nooit echt licht geworden hier. Het is winter. En winter in Noorwegen, betekent dat de dagen kort zijn en soms helemaal niet lijken te beginnen. De zon verschuilt zich. Ze lijkt nooit te verschijnen. En wanneer ze dat wel doet, lijken zonnestralen niet door het wolkendek dat boven Noorwegen hangt door te kunnen breken. Met als gevolg dat het constant lijkt alsof het net ochtend wordt of dat de avond juist begint te vallen. De middag mist op winterdagen in dit Scandinavische land.

Toch doel ik nu met ‘donker’ niet op dat grauwe-grijze-middagen-donker. Nu is het echt pikzwart. Alleen doordat de maan en de koplampen van langsrijdende auto’s reflecteren op de sneeuw zie je een hand voor ogen. Het is half 10 en we zijn net vanaf de vuurtoren in Andenes naar een verlaten stuk gereden aan de kust. Camera’s en statieven zijn uit de bus geladen en als ik om kijk ligt de helft van de groep waarmee ik ben in de sneeuw. Starend naar boven. Naar een groen licht. Een licht dat ook wel Aurora Borealis wordt genoemd, oftewel: Het Noorderlicht.

Het Noorderlicht in Noorwegen

Noorderlicht NoorwegenNoorderlicht Noorwegen

Wanneer kun je het Noorderlicht in Noorwegen zien?

Er zijn verschillende apps en manieren om te checken wanneer je het Noorderlicht kunt zien. Denk aan Aurora Forecast of Norway Lights. Maar desondanks wat op die apps staat, hangt van allerlei factoren af wanneer en of je dit bijzondere natuurverschijnsel ziet:

  • Is het helder genoeg om het Noorderlicht te zien? Zijn er bijvoorbeeld geen wolken?
  • Ben je in een donkere omgeving of sta je op een verlichte plek (stad / veel auto lichten)?
  • Is er een zonnestorm geweest waardoor het Noorderlicht actief is?

Wanneer & in welke maanden kun je het Noorderlicht in Noorwegen zien?

Qua maanden kun je het beste naar Noorwegen reizen van september tot en met april als je dit natuurverschijnsel wilt zien. Dit zijn de wintermaanden in Noorwegen en dan heb je de grootste kans Aurora Borealis te spotten ‘s avonds. Maar let dan wel op bovenstaande dingen. Niet alleen de maanden bepalen of je het Noorderlicht ziet of niet, je moet ook zorgen dat je op een donkere plek bent, waar geen wolken zijn en of er dus een zonnestorm is geweest op de zon. Lees op Visit Norway meer over het Noorderlicht in Noorwegen.

Noorderlicht

Noorderlicht Noorwegen wanneer

Het onstaan van het Noorderlicht?

Wil je meer over het ontstaan van het Noorderlicht leren, dan moet je in het noorden van Noorwegen naar Spaceship Aurora gaan. Dit vind je dichtbij het plaatsje Andenes en het is een soort museum waar je op interactieve wijze kennis maakt met het ontstaan van Aurora Borealis. Wij gingen zelfs als ‘echte’ astronauten de ruimte in. Een beetje melig wordt je er wel van, maar als het slecht weer is in Noorwegen (en dat is het nog wel eens) kun je je hier prima een paar uur vermaken in een astronauten pak!

Spaceship Aurora

Het onstaan van het Noorderlicht door zonnestormen

Aurora Borealis krijgen wij eigenlijk te zien, doordat er op de zon uitbarstingen plaats vinden. Je ziet op foto’s van de zon weleens zwarte plekken, vaak zijn dit plekken waar zo’n uitbarsting plaats vindt en wanneer een uitbarsting ontstaat vliegen er allerlei deeltjes de ruimte in. Doordat de aarde als een soort magneet werkt, worden deze deeltjes als het ware naar zich toe getrokken. Wanneer de zonnestorm de aarde bereiken zorgt het onzichtbare magnetische veld dat om de aarde hangt dat de storm buigt en boven de noordpool blijft circuleren. Met als gevolg dat een soort energie vrijkomt, oftewel het Noorderlicht. Dit is een verkorte uitleg van het ontstaan van het Noorderlicht, maar mocht je het beter willen begrijpen dan raden we je aan onderstaand filmpje ook nog even te kijken:

Uitleg van het ontstaan van het Noorderlicht in een filmpje

Wil je meer lezen over het Noorderlicht?

Het Noorderlicht kun je niet alleen in Noorwegen zien, maar ook in IJsland. Hier lees je meer over het Noorderlicht in IJsland. Je ontdekt daar ook waar en wanneer je Aurora Borealis het beste kunt zien in IJsland en je ziet voorbeelden van hoe het eruit ziet.

→ Bekijk hier al onze Noorwegen artikelen