Noorderlicht Noorwegen

Noorderlicht in Noorwegen: Wanneer kun je het zien & wat zijn de beste plekken

Wil jij het noorderlicht in Noorwegen zien? Dan ben je hier precies op de juiste plek, want we vertellen je hieronder alles over wanneer je het noorderlicht in Noorwegen goed kan zien én wat de beste plekken zijn om dit natuur fenomeen te spotten. Tipje van de sluier: In noorderlicht hoofdstad Tromso, in het noorden van Noorwegen, zit je sowieso goed. Benieuwd naar alle tips? Scroll dan heel gauw naar beneden, we delen daar trouwens ook hoe onze eigen eerste ervaring was van het zien van aurora borealis in Noorwegen!

Alles dat je wil weten over het Noorderlicht in Noorwegen

→ Tip: Boek via Abel Reizen je Noorwegen vakantie
→ Handig: Vind via Skyscanner je vliegtickets naar Noorwegen

Noorderlicht NoorwegenNoorderlicht Noorwegen

Wat is het noorderlicht?

Het noorderlicht, ook bekend als aurora borealis, is een betoverend natuurlijk fenomeen dat je ‘s avonds kunt zien als het donker is in poolgebieden. Waaronder dus in de poolgebieden in Noorwegen! Maargoed, wat is het noorderlicht precies? We gaan het je kort maar krachtig proberen uit te leggen: Het noorderlicht ontstaat wanneer geladen deeltjes van de zon onze atmosfeer binnendringen. Deze deeltjes, voornamelijk elektronen en protonen, worden meegevoerd door de zonnewind en komen in de buurt van de polen in contact met de atmosferische gassen, zoals zuurstof en stikstof. En dit contact… Dat zorgt voor die prachtige groene lichtshow! De botsing van de geladen deeltjes van de zon met atmosferische gassen zorgt namelijk voor energie en die energie zie je terug in de vorm van licht. Dit licht is trouwens niet altijd groen, maar kan soms ook rood, blauw en paars zijn.

wanneer noorderlicht

Wanneer kun je het noorderlicht in Noorwegen zien?

Er zijn verschillende apps en manieren om te checken wanneer je het noorderlicht kunt zien. Denk aan de apps Aurora Forecast of Norway Lights. Maar desondanks wat op die apps staat, hangt van allerlei factoren af wanneer en of je dit bijzondere natuurverschijnsel ziet:

  • Is het helder genoeg om het noorderlicht te zien? Zijn er bijvoorbeeld geen wolken?
  • Ben je in een donkere omgeving of sta je op een verlichte plek (stad / veel auto lichten)?
  • Is er een zonnestorm geweest waardoor het noorderlicht actief is?

Wanneer / welke maanden het noorderlicht zien

Qua maanden kun je het beste naar Noorwegen reizen van september tot en met april als je dit natuurverschijnsel wilt zien. Dit zijn de wintermaanden in Noorwegen en dan heb je de grootste kans Aurora Borealis te spotten ‘s avonds. Maar let dan wel op bovenstaande dingen. Niet alleen de maanden bepalen of je het noorderlicht ziet of niet, je moet ook zorgen dat je op een donkere plek bent, waar geen wolken zijn en of er dus een zonnestorm is geweest op de zon. Lees op Visit Norway meer over het noorderlicht in Noorwegen.

Ga in de winter naar Noorwegen

De winter is de beste periode om naar Noorwegen af te reizen, dan is het namelijk het donkerst in het land. Vooral in het verre noorden, in steden als Tromso, is de kans het grootst dat je het groene licht kunt spotten.

Wanneer noorderlicht noorwegen

Beste plekken om het noorderlicht in Noorwegen te zien

Er zijn verschillende goede plekken om het noorderlicht te zien in Noorwegen, De beste plekken zijn wat ons betreft:

1. Tromso: Deze stad staat ook wel bekend als de “Poort naar het noorderlicht” en als dé “Noorderlicht hoofdstad van de wereld”. De kans op het zien van het noorderlicht is hier zo groot, dat het zelfs een van de populairste bestemmingen ter wereld is om naartoe af te reizen om het noorderlicht te ervaren. Tromso ligt boven de poolcirkel en daarmee is het in de winter een ideale plek en zijn de kansen zo groot om het magische groene licht hier te spotten. Ook de weersomstandigheden zijn vaak gunstig en doordat de winters er zo donker zijn, maakt het dat Tromso zo’n ideale locatie is voor aurora-jagers.

→ Lees ook: Ga naar Tromso in de winter en geniet van Noorderlicht, hikes & de knusse binnenstad

2. Senja: Je wist het misschien nog niet maar Senja is het op een na grootste eiland van Noorwegen en een fantastische plek voor wie het noorderlicht wil proberen te zien. Naast dat je hier naar de hemel wilt staren, kun je hier ook van spectaculaire fjorden genieten, ruige bergen en je hebt er machtig mooie afgelegen stranden.

3. Lofoten: De adembenemende Lofoten, met zijn dramatische bergachtige landschappen en schilderachtige vissersdorpjes, is sowieso een top bestemming om minstens één keer in je leven naartoe te gaan. Maar dit is ook een ideale locatie om het noorderlicht te spotten in de winter. De afgelegen locatie en minimale lichtvervuiling zorgen voor heldere nachten, waardoor de kans op het zien van het dansende noorderlicht (als er genoeg zonneactivieteit is) erg groot is.

→ Lees ook: Op avontuur in het hoge noorden – Dit wil je doen op de Lofoten!

4. Finnmark: Dit is nog een regio in Noorwegen (ook in het noorden van het land) waar je stabiele en ideale noorderlichtcondities vindt. Hier kun je het beste naar plaatsen gaan zoals Alta en Kirkenes. Vooral tijdens heldere nachten is de kans hier groot dat je het groene dansende licht kan bewonderen.

5. Svalbard: Ben je avontuurlijk ingesteld? Ga dan naar Svalbard! Dit is een giga afgelegen eilandengroep in de Noordelijke IJszee en daarmee ook meteen een spannende plek om het noorderlicht te ervaren. Hier vind je echt een ijzige wildernis, reis je ‘s winters langs bevroren fjorden en vind je de meest ongerepte landschappen. Svalbard is echt een unieke en onvergetelijke bestemming, helemaal als je hier het noorderlicht ziet!

De beste plek maar ook de beste condities?

Bovenstaande plekken zijn de beste plekken om het noorderlicht te zien in Noorwegen, maar… we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Onthoud wel dat het noorderlicht een natuurlijk fenomeen is en dat je echt afhankelijk bent van verschillende factoren. Denk daarbij aan hoe donker het is, maar ook aan zonneactiviteit en weersomstandigheden. Ook al ben je op de beste plek, check altijd de weersvoorspellingen en de lokale noorderlichtwaarschuwingen om echt een goede inschatting te kunnen maken van je kansen.

Leer meer over het Noorderlicht in Spaceship Aurora in Andenes

Wil je meer over het ontstaan van het Noorderlicht leren, dan moet je in het noorden van Noorwegen naar Spaceship Aurora gaan. Dit vind je dichtbij het plaatsje Andenes en het is een soort museum waar je op interactieve wijze kennis maakt met het ontstaan van Aurora Borealis. Wij gingen zelfs als ‘echte’ astronauten de ruimte in. Een beetje melig wordt je er wel van, maar als het slecht weer is in Noorwegen (en dat is het nog wel eens) kun je je hier prima een paar uur vermaken in een astronauten pak!

Het ontstaan van het Noorderlicht door zonnestormen

Aurora Borealis krijgen wij eigenlijk te zien, doordat er op de zon uitbarstingen plaats vinden. Je ziet op foto’s van de zon weleens zwarte plekken, vaak zijn dit plekken waar zo’n uitbarsting plaats vindt en wanneer een uitbarsting ontstaat vliegen er allerlei deeltjes de ruimte in. Doordat de aarde als een soort magneet werkt, worden deze deeltjes als het ware naar zich toe getrokken. Wanneer de zonnestorm de aarde bereiken zorgt het onzichtbare magnetische veld dat om de aarde hangt dat de storm buigt en boven de noordpool blijft circuleren. Met als gevolg dat een soort energie vrijkomt, oftewel het Noorderlicht. Dit is een verkorte uitleg van het ontstaan van het Noorderlicht, maar mocht je het beter willen begrijpen dan raden we je aan onderstaand filmpje ook nog even te kijken:

Alles over de dag dat wij het noorderlicht zagen in Noorwegen…

Het is al even donker in Noorwegen. En misschien is het de afgelopen dagen zelfs nooit echt licht geworden hier. Het is winter. En winter in Noorwegen, betekent dat de dagen kort zijn en soms helemaal niet lijken te beginnen. De zon verschuilt zich. Ze lijkt nooit te verschijnen. En wanneer ze dat wel doet, lijken zonnestralen niet door het wolkendek dat boven Noorwegen hangt door te kunnen breken. Met als gevolg dat het constant lijkt alsof het net ochtend wordt of dat de avond juist begint te vallen. De middag mist op winterdagen in dit Scandinavische land.

Kippenvel en tranen in onze ogen, het noorderlicht zien is zó mooi

Toch doel ik nu met ‘donker’ niet op dat grauwe-grijze-middagen-donker. Nu is het echt pikzwart. Alleen doordat de maan en de koplampen van langsrijdende auto’s reflecteren op de sneeuw zie je een hand voor ogen. Het is half 10 en we zijn net vanaf de vuurtoren in Andenes naar een verlaten stuk gereden aan de kust. Camera’s en statieven zijn uit de bus geladen en als ik om kijk ligt de helft van de groep waarmee ik ben in de sneeuw. Starend naar boven. Naar een groen licht. Een licht dat ook wel Aurora Borealis wordt genoemd, oftewel: Het Noorderlicht. Tranen prikken achter onze ogen. Want wow… Wat is dit magisch. Kippenvel op onze armen. Niet door de kou, maar doordat het zo wonderlijk is dat de natuur deze lichtshow produceert.

Wil je meer lezen over onze noorderlicht ervaringen?

Het Noorderlicht kun je niet alleen in Noorwegen zien, maar ook in IJsland. Hier lees je meer over het Noorderlicht in IJsland. Je ontdekt daar ook waar en wanneer je Aurora Borealis het beste kunt zien in IJsland en je ziet voorbeelden van hoe het eruit ziet.

Tromso, de noorderlicht hoofdstad

Hier kun je alles lezen over Tromso, deze stad ligt ver in het noorden van Noorwegen en wordt ook wel dé noorderlicht hoofdstad van het land genoemd. In de winter kun je hier bijna elke dag wel het groene licht zien.

Noorderlicht zien in noorwegen wanneer

Plan je Noorderlicht vakantie naar Noorwegen

Helemaal zin gekregen om het Noorderlicht te zien in Noorwegen? Er zijn verschillende manieren om een tripje te boeken:

Installeer altijd een noorderlicht app

Tot slot nog een tip: Installeer altijd een app waarop je zonneactiviteit kan zien als je naar Noorwegen gaat om het noorderlicht te zien. In de app Aurora Forecast of Norway Lights kun je een goede indicatie krijgen van of er een grote of kleine kans is om het te zien. Zo weet je beter of het de moeite waard is om je bed uit te komen ‘s nachts of dat je net zo goed kan blijven liggen.

→ Bekijk hier al onze Noorwegen artikelen