huskytocht lapland

Zo ziet een huskytocht in Lapland eruit!

We zijn net ontwaakt uit onze eerste nacht in Zweeds Lapland. Het is nog stikdonker buiten, maar we kunnen eigenlijk allemaal niet wachten tot we eindelijk de deur uit kunnen. Vandaag gaat bij onze hele reisgroep een droom uitkomen. Na het ontbijt vertrekken we namelijk dik ingepakt met drie slee’s en zo’n 30 husky’s op avontuur. Onder begeleiding van drie ervaren gidsen zullen we over bevroren meren zoeven, langs besneeuwde bomen glijden en uitgestrekte witte sneeuwvlaktes trotseren. Laat onze huskytocht in Lapland maar beginnen!

Huskytocht in Lapland

→ Tip: Voigt Travel en Abel Reizen bieden super toffe reizen naar Lapland aan
→ Met vrienden naar Lapland? Boek dan via Lapland Travel
→Zelf een huskytocht boeken: Een huskytocht boeken kan hier

activiteiten lapland huskytochthuskytocht lapland husky safari huskyhondhuskytocht lapland activiteiten

Met z’n achten op huskytocht in Lapland

We slapen in Zweeds Lapland tijdens onze NoSun reis in Dalens Gard mountain lodge. Deze fijne Bed & Breakfast voelt na één nachtje eigenlijk al als thuis en we merken ook snel dat de locatie top is. Achter het huis ligt een skipiste, maar op 10 minuten lopen vinden we ook de plek vanwaar onze huskytocht zal starten.

30 husky’s, 3 gidsen en 3 slee’s

De gidsen die ons meenemen op de huskytocht zijn inmiddels vrienden geworden van onze reisbegeleider Jozef, dus ze begroeten elkaar met een stevige knuffel. Jozef is Zweeds en woont met zijn vrouw in onze lodge, hij is een echte natuurliefhebber met een geweldige dosis humor en doordat hij een aantal jaar in Nederland heeft gewoond kan hij onze taal perfect spreken. Ook wij begroeten onze nieuwe gidsen, zeggen Jozef gedag want die gaat niet mee op deze husky safari en al gauw worden wij allemaal uitgenodigd om de Husky’s aan de slee’s vast te maken.

Pas op voor de gele sneeuw tijdens je huskytocht!

De husky’s horen we trouwens al eerder dan dat we ze zien. Enthousiast en hard geblaf komt je al van ver tegemoet. Een stel dolle honden die niet kunnen wachten om te vertrekken en uit blijheid de sneeuw geel doen kleuren. De grap “Don’t eat the yellow snow” wordt dan ook al gauw gemaakt en we worden gewaarschuwd voor de huskytocht zelf, want ook dan kunnen de husky’s wel eens iets laten wegglippen en al jij daar dan direct achter zit is het geen modder of regen die je tegen je aan krijgt…

Een huskytocht langs bevroren meren en besneeuwde bomen

We glijden tijdens onze huskytocht over drie bevroren meren. Het ene moment denk je dat je gewoon over een gigantische sneeuwvlakte glijdt, totdat je gids je ineens vertelt dat dit normaal gesproken in de zomer een gigantisch meer is. De meren hebben de meest moeilijke Zweedse namen en liggen zo ver in the middle of nowhere dat zelfs Google de namen helaas niet kan navertellen.

Zorg dat je actief kan meesleeën tijdens je husky safari

We maken een tocht van een aantal kilometers. Tijdens het sleeën gaan de honden soms flink hard en een aantal keer moeten ze gecorrigeerd worden door onze gids als ze niet de goede kant op lijken te gaan. Wachten is er soms ook bij. Als de ene slee langzamer gaat dan de ander of juist als de honden willen ijshappen (drinken) of wanneer een van onze sledes om gaat. Tijdens het sleeën is het belangrijk dat je meebeweegt met de slee en mee gaat met de kant waar de honden naartoe gaan. Vooral wanneer we over een hobbelig stukje gaan, is dat even moeilijk bij ons, maar wij vallen met onze slee gelukkig niet pijnlijk op de grond en eigenlijk gaf het best een adrenalinekick om even in de sneeuw te belanden.

Durf jij zelf een husky slee besturen?

Onze gids nodigt ons tijdens de rit ook nog even uit om naast hem te komen staan achter de slee. Zo krijg je pas echt het gevoel van hoe het is om zo’n groep husky honden en slee te besturen. Het lijkt direct harder te gaan als je zo achterop staat en doordat je actiever bezig bent, is de tocht gelijk ook wat warmer. Onze gids vertelt ons dat een van de andere gidsen binnenkort een tocht gaat maken van honderden kilometers lang. Het is een soort husky wedstrijd waarbij verschillende deelnemers dagen onderweg zijn met hun eigen groep honden. Slapen doe je dan gewoon op de slee terwijl je door glijdt en het grootste gevaar is dat je onderkoeld raakt of de verkeerde kant op gaat en het parcours uit het oog verliest.

huskytocht in lapland sleeactiviteiten lapland huskytocht laplandhuskytocht-lapand-lunch-berghut

Warme lunch en bessensap in een verlaten berghutje

Tijdens onze huskytocht nemen we pauze in een verlaten berghutje. Temidden van niks is ineens een houten hutje gebouwd met daarachter in een apart huisje een wc. Als de husky’s en slee’s zijn vastgemaakt, beginnen onze gidsen aan een kampvuur. Even opwarmen van dat stilzitten. Een aantal van onze groep beginnen de besneeuwde picknicktafel vrij te scheppen en voor we het weten wordt een pan met lunch op het vuur gezet. Ook wordt gloei hete bessensap gemaakt en binnen no time kunnen we niet alleen genieten van het uitzicht, maar ook van een warme maaltijd. Na de lunch maken we ons klaar voor de tocht terug, want voor het donker wordt (dat was al tussen 15:00 en 16:00 in de middag!) wilden we graag thuis zijn.

Tip: Kleed je echt goed warm aan voor zo’n huskytocht

Natuurlijk is het noodzakelijk je goed aan te kleden als je in Lapland op reis bent in de winter. Een drie lagen systeem helpt bijvoorbeeld al enorm, maar zorg ook voor goede sneeuwschoenen en sokken. Vergeet ook niet een warme muts, het liefst met een fleece rand erin verwerkt (die verkopen ze onder andere bij Protest, daar hebben wij onze hele ski-outfits vandaan), handschoenen (eventueel een dun paar én dikker paar voor erover) en een buff of andere sjaal. Doordat je tijdens een husky safari redelijk stil zit, kun je best wat afkoelen in tegenstelling tot bij andere Lapse activiteiten waarbij je meer lichamelijk bezig bent.

Wil jij ook een huskytocht in Lapland maken?

Die droom kan natuurlijk gerealiseerd worden! Hieronder lees je meer over hoe wij onze huskytocht hebben gepland en hoe dit vooraf is georganiseerd.

Waar kun je een husky safari boeken?

Wij hebben onze huskytocht gedaan tijdens onze groepsreis met NoSun in Zweeds Lapland. Als je zo’n groepsreis boekt, dan zit de husky safari bij je prijs voor de groepsreis inbegrepen. Evenals andere activiteiten die we in een eerder artikel hebben beschreven, zoals skiën, snowshoeing en cross country skiing (ook wel langlaufen genoemd). Deze reizen met NoSun kun je gewoon online boeken, maar mocht je vragen hebben over de tocht dan kun je hen ook altijd mailen of bellen.

Naast NoSun zijn er ook andere reisorganisaties die mooie Lapland trips aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan Voigt Travel en Abel Reizen, ook zij bieden ‘s winters super toffe reizen naar Lapland aan waarbij je met een husky tocht mee kan gaan. Wil je liever alles zelf regelen? Dat kan ook! Zelf een huskytocht boeken kan bijvoorbeeld hier. Op GetYourGuide staan sowieso veel toffe tours voor Lapland, dus je kan er ook voor kiezen om zelf je vliegticket, accommodatie en excursies te regelen.

Kan je ook een husky trekking / trektocht maken van meerdere dagen?

Dit is wel mogelijk in Lapland. Als je een husky trekking of husky trektocht maakt, ben je vaak meerdere dagen onderweg. Wij zijn echter een hele dag onderweg geweest, van ‘s ochtends vroeg tot aan het einde van de dag. Hoe het is om meerdere dagen onderweg te zijn weten wij niet, maar mocht je dit graag willen dan kun je hier mogelijk om vragen bij NoSun.

Benieuwd hoe het is om met een huskytocht in Lapland mee te gaan? Kijk onze video:

→ Bekijk hier al onze Lapland artikelen