Fins lapland in de zomer wandelen

Zo tof is Fins Lapland in de zomer!

Als een van de eersten dit zomerseizoen stapten we met Voigt Travel in het vliegtuig naar Rovaniemi, de bekende woonplaats van de Kerstman, in Fins Lapland. Sneeuwvlakten, witte dennenbomen en temperaturen van -30 zijn eigenschappen waar veel mensen toch aan denken bij een bestemming zoals Lapland. In de zomer is niets minder waar en dat is juist ook de reden waarom we jullie zo graag meer vertellen over Lapland als zomerbestemming! Rustige meertjes en ontspannen culinair genieten zoals in Italië? Check. Lange roadtrips over bochtige weggetjes met een warm briesje zoals in Kroatië? Check. Op avontuur door gigantische bossen en onderweg ontspannen bij een van de vele kampvuurplekken, zoals in Canada? Check. Je hoort het al. We laten Lapland in de zomer niet meer los!

Ontdek reizen in Fins Lapland in de zomer!

Fins lapland in de zomer wandelen lapland in de zomer bossen finland eten lapland

Een ontspannen rondreis

Met Voigt Travel vlieg je in de zomer makkelijk vanaf Rotterdam naar Rovaniemi. Deze plaats ligt mooi centraal in Lapland en is dan ook een fijn startpunt van een rondreis. De huurauto is zo opgehaald op de luchthaven en met een goede playlist aan kan de reis beginnen. Wen maar alvast aan de heerlijk lange wegen omgeven door dichte bossen en praktisch geen huizen. Zoals we hier in Nederland bebouwing hebben met een beetje natuur, hebben ze daar natuur met een beetje bebouwing. Voor je beeldvorming: in heel Lapland wonen maar 182.000 mensen. Gegarandeerd rust en ontspanning – op de rendieren na die af en toe hals over de kop de weg oversteken. Tijdens deze reis hebben we ons vanaf Rovaniemi richting Vuokatti in het zuiden begeven, om vervolgens via Ruka in het noordoosten het rondje weer af te maken. Diverse gebieden met ieder hun eigen bijzondere plekjes en unieke activiteiten.

finland lapland in de zomer koken Natuur in fins lapland in de zomer natuur bomen fins lapland zomer

Zo bijzonder: De midzomerzon in Fins Lapland in de zomer

Aangezien Lapland zo noordelijk ligt, gaat de zon in de zomer praktisch niet onder. Dit betekent een hele lange zonsondergang en gedurende de hele avond heerlijk idyllisch licht om bij weg te dromen. We merkten dat ons slaapritme wel enigszins in de war was, want we hebben ons meerdere malen rond middernacht op het water in een roeibootje begeven. Wanneer de dagen oneindig lijken te duren, doet dat hetzelfde met je energie! De lange dagen zorgden er ook voor dat we later op de avond tijdens een zoektocht naar beren bij de Russische grens nog steeds meer dan genoeg licht hadden om de imposante verschijningen in volle glorie waar te nemen en vast te leggen. Wat een avontuur!

midzomernacht zon lapland in de zomer overnachten in lapland in de zomer finland huisje lapland reis voigt

Genieten van bos en water

Er wordt grappend gezegd dat er in Finland meer sauna’s zijn dan woonhuizen en daar zit ook nog een behoorlijke kern van waarheid in. De Finse sauna is een ontzettend belangrijk onderdeel in het leven van de inwoners. Baby’s werden erin geboren en bij iemands overlijden werd er vaak nog een balseming ritueel in de sauna uitgevoerd. Wanneer je dan de rest van je leven ook nog eens bijna dagelijks in de sauna zit, merk je wel wat voor waarde dit heeft voor de mensen. Na een saunabezoek snel de steiger afrennen voor een duik in het water van een van de talloze meertjes, maakt dat bijna elk woonhuis in Lapland een wellnessresort te noemen is. We mochten ervaren hoe het is om in een ‘glazen huis’ te overnachten waarbij zelfs het plafond uit glas bestaat en je voor het slapengaan heerlijk vanuit je bed van de eindeloze natuur kunt genieten.

lapland in de zomer huisje lapland in de zomer zwemmen in meren finland vuurtje zomer fins lapland

Op avontuur bij de Russische grens

Een groot deel van Finland grenst natuurlijk aan Rusland. Iets wat we snel lijken te vergeten, aangezien Finland toch altijd meer bij dat Scandinavische rijtje thuishoort. We hebben vanaf de heuveltop Rusland in kunnen kijken en een groot pluspunt van de grensgebieden is dat de natuur aan de Russische kant nog nét een tikkeltje wilder is, waardoor dit gebied zich heel goed leent voor het spotten van wildlife. Op meerdere plekken zijn hideouts in het bos geplaatst en het is waanzinnig hoe écht de natuur opeens is wanneer je er zo middenin zit en door alle geluiden en aangezichten wordt omgeven. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de wilde rivier per raftboot af te gaan en het grensgebied op avontuurlijke wijze vanaf het water te ervaren.

fins lapland in de zomer beren spotten finland water spetters boottocht fins lapland

Wil je meer weten over de mogelijkheden om in de zomer naar Fins Lapland te reizen?

Wanneer je houdt van natuur, ongereptheid, ontzettend behulpzame mensen en ook nog een echt aangenaam zomervakantie gevoel, dan behoort Fins Lapland echt tot de opties om eens te verkennen voor een nieuw avontuur. Wil je gelijk meer weten over hoe je een vakantie boekt? Check dan de website van Voigt-Travel.nl, daar vind je verschillende reizen naar Lapland in de zomer én natuurlijk ook mooie winterreizen.

→ Bekijk hier al onze Lapland artikelen