zomervakantie lapland kajakken
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5 x Waarom je echt een keer op zomervakantie wilt naar Zweeds Lapland

Wat, Lapland in de zomer? Dat is toch die plek van husky’s, sleetochten, rendieren, eindeloos veel sneeuw en het noorderlicht? Dat klopt! Maar wist je al dat deze bestemming ook heel chill is om naartoe te gaan tijdens je zomervakantie? In juni bezocht ik Zweeds Lapland en inmiddels ben ik compleet overtuigd van de magie van een eindeloze midzomer in het hoge noorden. Hier lees je waarom je echt een keer op zomervakantie naar Zweeds Lapland wilt in plaats van in de winter.

Dit is waarom je op zomervakantie wilt naar Lapland

→ Leuke tip: Ga met Voigt Travel naar Lapland
→ Handig: Vind hier je vliegticket-deals naar Noorwegen

kajakken op meer zomervakantie in lapland zomervakantie lapland 's avonds kajakken en suppen zomervakantie lapland kajakken zomervakantie lapland zomer tips 's avonds suppen

1. In de zomer kun je kajakken op meren en op zee

Oké, een tocht met husky’s klinkt natuurlijk ook echt wel heel tof, maar in de zomer kun je weer heel andere activiteiten doen die in de winter echt onmogelijk zijn door het koude weer. Wat dacht je bijvoorbeeld van kajakken op de prachtige meren, of zelfs op zee? Bijna overal in het land waar water is kun je kajakken op water dat in de winter bevroren is en in de omgeving van Luleå kun je zelfs prachtige meerdaagse tochten maken op zee! Oké toegeven, dit is best heftig ondanks de vrij rustige zee dus je moet wel een beetje ervaring hebben. Na een tocht op en neer naar het dichtstbijzijnde eiland (ongeveer twee uur peddelen) was het wel weer even genoeg avontuur voor ons maar de echte waaghalzen kunnen tochten tot wel 83 km maken.

2. Eindeloze dagen en midzomernachten

In de winter heb je het noorderlicht, in de zomer heb je midzomer wat betekent dat het eigenlijk nooit echt donker wordt ’s nachts. Om 23.00 heb je nog steeds het gevoel dat de avond eigenlijk net begint en hierdoor kun je eindeloos activiteiten blijven ondernemen die je normaal ’s avonds nooit zou kunnen doen. Je hoeft dus amper rekening te houden met een strakke planning want zwemmen, suppen, hiken, fietsen, het kan ook gewoon allemaal ’s avonds laat! Klein nadeel hiervan is wel dat je met moeite gaat slapen, maar neem daarvoor slaapmaskertje mee zodat je jezelf kunt dwingen af en toe toch te gaan slapen.

lapland zomervakantie zonsondergangzomervakantie lapland luchtzomervakantie lapland zonsopkomst 02:00

3. Als je in Lapland op zomervakantie gaat heb je een urenlange zonsondergang

Een urenlange zonsondergang tijdens je zomervakantie? Yep! Dit heeft te maken met het vorige punt. Doordat het bijna niet donker wordt, duurt het ook urenlang voordat de zon ‘onder’ is. Of beter gezegd, heel laag aan de horizon staat voor de zon weer op komt. Hierdoor heb je vanaf een uurtje of acht ’s avonds tot minstens middernacht echt mega mooie luchten met allerlei kleuren eigenlijk overal waar je bent. Ook kun je in de zomer in Zweeds Lapland, zonsondergang en zonsopkomst binnen twee uur zien. Je hoeft dus niet mega vroeg je bed uit voor een fantastische zonsopkomst (perfect voor de niet-ochtendmensen onder ons) maar kunt dus gewoon nog even wakker blijven nadat de zon is onder gegaan. Tip: rij voor de perfecte zonsondergang en -opkomst naar Galtispuoda bij Arjeplog waar je 360 graden uitzicht hebt over de omgeving. Dit kan ook echt alleen in de zomer, want in de winter is dit een testcircuit voor automerken als BMW en Landrover (voorzichtig zijn met naar boven en beneden rijden dus!).

zomer in lapland Alles is groen zomervakantie lapland er ligt geen sneeuw zomer vakantie lapland beekje geen sneeuw

4. Er ligt geen sneeuw!

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar hier zijn twee grote voordelen aan verbonden. Misschien wat voor de hand liggend maar wat echt heel tof is dat je nu de prachtige natuur van Zweeds Lapland die in de winter verborgen is onder een dik pak sneeuw wel kunt zien. Dit betekent enorm veel groen, stromende rivieren, flinke watervallen zoals bij Storforsen Nature Reserve en overal meren waar je in kunt zwemmen. En dus ook na een saunagang want die zetten ze in de zomer ook gewoon aan! Een ander groot voordeel van het feit dat er geen sneeuw ligt in de zomer, is dat de wegen ook veel beter begaanbaar zijn en je dus makkelijk zelf een auto kunt huren om erop uit te gaan.

zomervakantie lapland sauna meer zomervakantie in lapland stoforsen waterval zomervakantie in lapland stoforsen waterval

5. Het is écht niet zo koud

Het is écht niet zo koud als je zou denken in dit noordelijk stukje Europa. Oké het is geen Spaanse kust maar een warm zonnetje kun je hier zeker wel verwachten. ’s Nacht kan het wel redelijk afkoelen, maar overdag geniet je met een beetje geluk gewoon van temperaturen van begin 20 graden en warmer is deze zomer ook voor gekomen. En lang niet zo koud als in de winter, dus je hoeft veel minder dik bepakt het vliegtuig in. Scheelt weer wat bagageruimte!

→ Bekijk hier al onze Lapland artikelen