Dit wil je doen in de zomer in Fins Lapland: Floaten, beren spotten & een kookworskhop

Met de winter in aantocht kunnen we alleen maar vol weemoed terugdenken aan die heerlijke Finse zomer. Graag zetten we voor jullie nog even op een rijtje wat écht hoog op ons lijstje te vinden is wanneer je een bezoek brengt aan Fins Lapland.

In de zomer naar Fins Lapland

→ Meteen boeken: Check de vakanties van Voigt-Travel naar Finland

rovaniemi zomer fins lapland ruka zomer reis naar fins lapland

Floaten tijdens de zomernacht (of onder het Noorderlicht)

Van tevoren hadden we werkelijk geen idee wat je je moet voorstellen bij floaten. Je wordt in een groot pak gehesen en vervolgens in het water gegooid om rond te dobberen. Althans, dat is wat we dachten. In de werkelijkheid is het een waanzinnige ervaring die je even helemaal weg laat zijn van de wereld. Wanneer je dan óf een mooie zonsondergang aan je voorbij ziet gaan, óf het waanzinnige noorderlicht boven je ziet, is de ervaring compleet. We werden ontvangen in een schattig houten gebouwtje en er volgende uitgebreide instructies over hoe zo’n drysuit nou eigenlijk werkt: er kan geen lucht in of uit het pak en daardoor blijf je drijven, plus krijg je het eigenlijk totaal niet koud wanneer je ronddobbert, omdat de luchtlaag om je heen snel opwarmt. Nadat we klaargestoomd waren als ware Michelinmannetjes, is het tijd om richting het water te gaan en met wat instructies in je achterhoofd (maak bijvoorbeeld geen wilde bewegingen, maar laat je heel geleidelijk het water in zakken voor de fijnste ervaring) gingen we een voor een het water in. En wat een ervaring was dat. Je kunt je volledig ontspannen terwijl je helemaal uitgestrekt op het water drijft en de wolken aan je voorbij ziet trekken. Op de achtergrond klinken de vogels, je wordt zachtjes op en neer bewogen door de kleine golfjes en de wereld staat even stil. Woorden omvatten het niet, dus vooral zelf gaan ervaren! Na afloop werden we getrakteerd op een beker warme bessensap met een lekker koekje en op de terugweg zit je zo zen als een garnaal (ja, zoek maar eens op) weer in de auto na te genieten van een waanzinnige dag.

rovaniemi-floaten-fins-lapland rovaniemi fins lapland bessen sap

Kookworkshop in de Kota

In Kuusamo vind je een heerlijk plekje gerund door twee zussen, de Isokenkäisten Klubi. Niet ver van de Russische grens bevindt dit mooie oort zich aan een meertje diep in de bossen. Een perfecte retreat om een te worden met de natuur en weer even op adem te komen. Een hele gave ervaring die wordt aangeboden is de kookworkshop. In een traditionele Kota zal je een waanzinnige maaltijd van A tot Z bereiden (met wellicht wat stiekeme hulp van de ervaren zussen). Een Kota is een Finse hut met een vuurplaats als middelpunt. Niet alleen handig voor de warmte, maar ook de perfecte plek om culinair uitgebreid op los te gaan. Wanneer je de wilde zalm met houten spijkertjes op een plank hebt gedrapeerd, weet je dat dit een maaltijd wordt om niet te vergeten. Heerlijke verse ingrediënten, fijne uitleg over de tradities en na niet al te lange tijd kan je genieten van dit zelfgemaakte feestmaal.

ruka kookworkshop finland finse ruka ingredienten kookworkshop fins lapland ruka finland ruka zalm kookworkshop fins lapland ruka workshop koken

Beren spotten vanuit Vuokatti

Bruine beren kunnen wel 300 kilo wegen. Stel je voor dat zo’n machtig beest opeens voor je neus voorbij wandelt. Dit is dus mogelijk wanneer je ‘bear watching’ gaat doen. Op meerdere plekken in Lapland zijn beren te vinden, maar je hebt zeker de juiste begeleiding nodig om ze ook daadwerkelijk te zien – ze weten zich altijd goed schuil te houden. Vanuit Vuokatti wordt je naar een hideout gebracht. Een houten hut met simpele voorzieningen, maar gelegen op de perfecte locatie waar je de kans hebt om niet alleen beren, maar ook ander wildlife te ontdekken. Na enige tijd in stilte doorgebracht te hebben, was het ineens raak en verschenen er meerdere beren aan de rand van het bos. Het is aan te raden om een camera mee te nemen met een goed zoombereik, als je de dieren goed wilt vastleggen! Het besef dat je oog in oog staat met zo’n gigantisch dier, is ontzettend bijzonder. Voor de liefhebbers van natuur en dieren is deze ervaring een groot cadeau.

vuokatti hepokongas waterfall beren finland lapland vuokatti hepokongas waterfall lapland finland

Geïnspireerd geraakt door Fins Lapland? Check dan de website van www.voigt-travel.nl waar je verschillende reizen vindt naar Lapland in de zomer én natuurlijk ook in de winter.

→ Bekijk hier al onze Lapland artikelen