Overlanding afrika olifant

Maak een overlanding reis door Afrika

De Big 5 zien in het Kruger National Park. Kleddernat worden bij de Victoria Falls. De wilde bees tmigratie van dichtbij meemaken in het Seregenti National Park. De woestijnduinen in Namibië beklimmen. Wijnen proeven in Stellenbosch en Franschenhoek. De Kilimanjaro beklimmen in Tanzania. Zomaar wat voorbeelden van highlights in Afrika die bijna elke reisavonturier wel op zijn of haar bucketlist heeft staan. Wat alleen niet iedereen weet, is dat dit ook kan met een beperkt budget. Hoe? Door een overlanding reis door Afrika te maken.

Wat is overlanding?

Tijdens een overlanding tour reis je samen met ongeveer 20 anderen dwars door het Afrikaanse continent. Samen trek je enkele weken heel intensief op en reis je in een robuuste en goed uitgeruste truck over delen van dit werelddeel waar je anders niet zou komen. Tijdens zo’n reis ontmoet je veel mensen van over de hele wereld, aan zo’n tour doen namelijk veelal reizigers mee vanuit verschillende landen.

Hoezo is een overlanding reis door Afrika goedkoop?

Voor langere tijd door Afrika reizen is meestal niet zo goedkoop als bijvoorbeeld backpacken door Azië. Dit komt omdat in sommige Afrikaanse landen toeristen die safari’s komen maken de grootste bron van inkomsten zijn en dat maakt de entreeprijzen van nationale parken soms hoog. Overlanding tours maken een rondreis door Afrika enigszins goedkoper. Dit komt omdat de kosten op verschillende manieren laag worden gehouden tijdens zo’n type reis:

  • Overnachten doe je ’s nachts onder de heldere sterrenhemel of in een tentje midden in een safaripark of in de woestijn. ’s Ochtends wakker worden is daardoor een feest, want vaak zie je tijdens het ontbijt al verschillende wilde dieren. Tijdens een overlanding tour wordt ook vaak geslapen in rieten hutjes bij de bosjesmannen.  Een erg bijzondere ervaring en – ook belangrijk – stukken goedkoper dan een hotel!
  • Een overlanding tour is geen “lui lekker reis”. Er wordt van je verwacht dat je je handen uit de mouwen steekt. Help bijvoorbeeld met het inkopen van het avondeten op de lokale markt of help bij het verzamelen van hout voor het kampvuur. Vele handen maken licht werk en dat scheelt in de kosten.
  • Als je een overlanding reis boekt, betaal je alleen voor de overnachting, het eten en het vervoer. Een hele kale reissom dus. Je kunt bijna dagelijks deelnemen aan excursies, maar je bepaalt zelf ter plekke of je daar interesse in hebt of niet. Sommige excursies vindt je wellicht minder interessant dan een andere of te duur. Zo past een overlanding tour door Afrika in ieders budget.
  • Er is geen “avondvullend programma” tijdens een overlanding reis. Dat ben je zelf! Aan het einde van de dag zit je samen met je nieuwe internationale vriendenkring rond een kampvuur dat je zelf gemaakt hebt van hout dat je zelf gesprokkeld hebt. Op dat vuur gaart een visje dat je zelf vers gevangen en bereidt hebt. Er is vast iemand met een gitaar of iemand die een leuk kaartspel kent. Zo vul je, terwijl je de avonturen van die dag bespreekt, de avond. Maak het alleen niet te laat, want morgenochtend wordt je vast weer vroeg gewekt door een spelend olifantenjong en wacht je weer een nieuwe dag vol belevenissen!