Wat maakt IJsland zo super bijzonder? Kijk zelf maar!

Je moet echt heel erg je best doen in een land als IJsland om je te vervelen. Iedere honderd kilometer voelt het alsof je je weer op een compleet andere planeet bevindt en het is dan ook helemaal niet zo gek om jezelf af en toe eens flink te knijpen; maar wees gerust, de werkelijkheid is écht zo mooi! Of je nou aan het rondscheuren bent over modderige wegen, onder een gigantische waterval staat die abnormaal hoog is, of langs een duizenden jaren oude gletsjer aan het hiken bent: het kan en mag allemaal en op een gegeven moment wil je er nooit meer mee stoppen. Welkom in IJsland!

IJsland foto Chris Konig

Je vindt hier 10 foto’s die ik tijdens mijn afgelopen IJsland reis heb gemaakt en als je nou geïnspireerd bent geraakt, vergeet dan ook niet om even op mijn Instagram kanaal te kijken @theadventurizer voor nog meer IJsland-goodness (en avonturen in andere landen).

Rondscheuren op de f-roads in IJsland

Globaal gezien bestaat IJsland uit één grote weg die het hele eiland rondgaat, met een fantastisch originele naam: de nr. 1.  Als je afwijkt van deze weg zal je op de zogenoemde f-roads terecht komen welke vaak uit niet veel meer dan wat modder en kiezels bestaan. Zorg er dan ook voor dat je een fatsoenlijke auto met vierwielaandrijving hebt, zodat je niet in de middle of nowhere opeens ergens vastzit.

IJsland roadtrip Chris Konig

De Háifoss waterval

Deze waterval is met zijn 122 meter een van de hogere watervallen op het eiland en overweldigend is dan ook de juiste omschrijving. Wat een beest van een natuurverschijnsel. In de nabije omgeving zijn ook nog eens talloze hike mogelijkheden!

Háifoss waterval ijsland

Nachtelijk Landmannalaugar

Een groot voordeel van de zomerperiode is dat er gedurende bijna de hele nacht licht is. Toeristen slapen meestal overdag, ‘s nachts is het licht: tel je winst maar uit! Onderstaande foto is genomen om 2 uur in de ochtend en we zijn helemaal niemand tegengekomen tijdens de hike. Het is dus zomaar te overwegen om je slaapritme wat aan te passen en dit paradijs helemaal voor jezelf te hebben!

Verborgen waterval IJsland

Verborgen waterval

Een bekende waterval is de Seljalandsfoss wat vrij logisch is omdat hij nou eenmaal mooi is. Echter, als je 200 meter verder doorloopt vindt je in een halve grot ineens deze prachtige waterval die je op de foto ziet. Eerst door een ondiep riviertje en vervolgens ontvouwt dit beeld zich. Je ooit eens Indiana Jones willen voelen? Dit is je kans!

Verborgen waterval in IJsland

Vík

Een klein stadje, maar vooral geliefd vanwege de de omliggende stranden en rotspartijen. Stranden in IJsland zijn volledig zwart door de vulkanische activiteit van vele jaren en na een kleine klim is dit het uitzicht. Pas op voor agressief gevogelte; heel schattig tot ze opeens wel erg dicht in de buurt komen met hun oranje snaveltjes!

VIk in IJsland

Vogelspotten

Meteen inhakend op de schattige vogeltjes: je vindt ontzettend veel verschillende en exotische vogels op IJsland, dus als je een voorliefde hebt voor vogelspotten, maar eigenlijk helemaal niet zo van vulkanen en zwarte stranden houdt, dan is IJsland nog steeds de moeite waard!

Vogelspotten IJSland

Skaftafell, een uitloper van de Vatnajökull gletsjer

Ok, sommige dingen zou je eigenlijk niet moeten doen als je nog zonder kleerscheuren thuis wilt komen, maar soms wil je nog nét dat kleine beetje hoger klimmen omdat het uitzicht zo waanzinnig mooi is. Na tien keer gezegd te hebben dat dit écht het laatste kleine beetje hoger is, zijn dit toch wel de momenten waar je mond een klein beetje van open valt. Onderstaande foto’s zijn genomen in de buurt van Skaftafell, een uitloper van de Vatnajökull gletsjer; een van de grootste die nog over is in Europa.

Skaftafell, een uitloper van de Vatnajökull gletsjer ijsland

Skaftafell ijsland Vatnajökull gletsjer

Skógafoss

Nog een hele bekende waterval, maar daarom niet minder mooi. Als je regenkleding aan hebt, wat sowieso een aanrader is als je naar IJsland gaat, is het helemaal de moeite om tot de waterval zelf door te lopen: gegarandeerd doorweekt, gegarandeerd onder de indruk!

ijsland Skógafoss watervalSkógafoss waterval ijsland

Wil je nou meer van mijn avonturen volgen, check dan instagram.com/theadventurizer!

→ Bekijk hier al onze IJsland artikelen