Golden-Circle-Ijsland-skogafoss

De Golden Circle van IJsland: Alle info & Extra’s!

De Golden Circle van IJsland is een route die veel bezoekers afleggen als ze naar IJsland gaan. Het is een populaire route van ongeveer 300 kilometer lang die, zoals de naam al doet vermoeden, in een mooie cirkel loopt en waarop verschillende indrukwekkende highlights zijn te vinden: Imposante watervallen, uitgestrekte landschappen, Reykjavik, indrukwekkende geisers en warmwaterbronnen (de Blue Lagoon!). Slechts een aantal van de dingen die je zult tegen komen op je tocht over de Golden Circle van IJsland. Veel reiziger bezoeken deze route in 1 dag, maar wij namen er iets langer de tijd voor omdat we onze route iets verder hebben uitgebreid.

Reykjavik: Het begin van de Golden Circle van IJsland

De meeste reizen in IJsland beginnen in Reykjavik, dit is immers ook de plek waar je dichtbij het internationale vliegveld (Keflavik International Airport) vindt en waar dus ook vluchten landen vanuit Nederland. Op het vliegveld kun je ook gemakkelijk je huurauto ophalen, wij boekten die van ons (mét winterbanden!) bij Sunny Cars. De eerste highlights van de Golden Circle (ook wel Gouden Cirkel genoemd) vind je op ongeveer 40 minuten rijden vanaf Reykjavik. Vervolgens kun je alle highlights in principe zien in 1 dag en er worden zelfs tours aangeboden vanuit Reykjavik waarbij je de bekendste highlights van de Golden Circle in één keer ziet. Dit is handig als je een stopover hebt in IJsland, maar omdat wij meerdere dagen in IJsland waren, hebben wij er iets meer de tijd voor genomen en zelf alles gedaan.

Golden-Circle-Ijsland-Reykjavik

Excursie of de Golden Circle in IJsland zelf rijden?

Zoals gezegd kan je in Reykjavik verschillende excursies boeken en zo de highlights op de Golden Circle bezoeken, maar je kan ook de Golden Circle zelf rijden. Goede plekken om tours / excursies te boeken zijn Arctic Adventures, Iceland Travel of Nordic Visitor. Van deze drie reisorganisaties vind je allemaal een kantoortje in Reykjavik. Vaak wordt je dan bij je hotel opgehaald en vervolgens bezoek je de hele dag in rap tempo de highlights van de Golden Circle. Een tour kun je bijvoorbeeld boeken voor 75/80 euro per persoon. Het is ook mogelijk om vanuit Nederland een gehele georganiseerde reis te boeken, dat kan bijvoorbeeld bij BBI Travel, Sawadee Reizen of De Jong Intra. Wil je liever geen tour? Dan kun je eventueel ook met de bus gaan (openbaar vervoer) of dus zelf de hele route rijden.

Huur een auto en ga de Golden Circle zelf rijden!

De Golden Circle in IJsland zelf rijden is de optie waar wij voor hebben gekozen en wij hebben vooraf een huurauto geregeld via Sunny Cars. Je bent vaak iets meer dan een half uur onderweg om van de ene highlight naar de andere te komen en de eerste highlight ligt maar op zo’n 40 minuten van Reykjavik af, dus dat is met gemak met een eigen huurauto te doen. Het vliegveld ligt zelfs nog dichterbij de eerste highlight, als je daar je huurauto ophaalt ben je dus nog korter onderweg. Bovendien omzeil je met een eigen huurauto ook een beetje de drukke momenten en kun je een plek voor jezelf hebben als de tourbussen al vertrokken zijn.

De route is in totaal 300 kilometer lang, dus als je ongeveer 100 km per uur rijdt kun je het in principe in 3 uur doen al rijd je over het algemeen wel wat langzamer in IJsland (maximum snelheid is op de meeste plekken 90). Het is echter aan te raden om te stoppen, dus trek echt een dag of meer uit voor alles.

Wij hebben op IJsland 6 dagen een auto gehuurd, voor zo’n week betaal je net iets minder dan 300,- euro als je voor de goedkoopste auto kiest. Onze huurauto hebben we vooraf geboekt bij Sunny Cars. Wat prettig is aan het boeken van je huurauto bij Sunny Cars is dat verzekeringen (zoals een Schadeverzekering & Diefstalverzekering) al inbegrepen zitten in de prijs en je kunt nog lang je reservering wijzigen. Ook voor het aantal kilometers hoef je niet extra te betalen. Het is een echte all-in huursom, dus je hoeft niet bang te zijn dat je extra moet bijleggen.

Golden-Circle-Ijsland-zelf-rijden

Highlights op de Golden Circle route

Er zijn verschillende highlights op de route te vinden. Door sommige reizigers wordt gezegd dat de echte route wordt gevormd door Thingvellir, Gullfoss en Geysir, maar wij hebben hieronder een zo compleet mogelijk beeld proberen te geven van alles wat er te zien is op en rondom de route:

Geysir & Strokkur in Haukadalur: Elke 5 tot 10 minuten kun je hier enorme hoeveelheden water de lucht in zien worden gespoten. De Geysir, de oorspronkelijke en grootste geiser, slaapt tegenwoordig en is niet meer actief. Maar gelukkig kun je nog wel de Strokkur bewonderen. Beide geisers liggen in een groot geothermisch gebied dat hoort bij Haukadalur.

Alle (andere) geisers in Haukadalur: In het dal Haukadalur vind je zoals eerder gezegd een groot geothermisch gebied. Daar behoren dus ook de welbekende geisers Geysir en Strokkur bij, maar je vindt hier ook een aantal andere highlights. Ga bijvoorbeeld ook naar de Konungshver (koningsbron), de Litli Geysir (kleine Geysir) en de meestal felblauw-gekleurde geiser genaamd Blesi. Ook is het gaaf om naar de Laugarfjall berg te gaan, vanaf daar heb je namelijk een waanzinnig mooi uitzicht over het hele gebied.

Kratermeer Kerid: Dit bijzondere meer ligt verscholen in een krater. In de winter is het meer soms bevroren en in de zomer wordt de krater gekenmerkt door groen, zwarte wanden. Een bijzonder gezicht om te zien en je kan helemaal rondom de krater wandelen, dus probeer het blauw, groene Kratermeer Kerid zeker niet over te slaan als je de Golden Circle bezoekt. Voor de entree betaal je overigens wel een kleine prijs van ongeveer 400 IJslandse kronen.

Gullfoss waterval: Dit is de ‘gouden waterval’ van IJsland en volgens velen de mooiste van het land, hij is immers gigantisch en onwijs fotogeniek. Het water dendert hier in twee etappes in een lange kloof. Het water dat je ziet, is onderdeel van de rivier Hvítá (naar het Nederlands vertaald betekent dit ‘witte rivier’) en deze rivier is ontstaan bij het Hvítárvatn meer bij de gletsjer Langjökull. 40 kilometer verder stort het water dus bij de Gullfoss meer dan 30 meter naar beneden en uiteindelijk stroomt het verder richting Selfoss en daar komt het water samen met de Sog rivier. Er zijn bij de waterval verschillende platformen te vinden vanwaar je de waterval heel dichtbij kunt zien.

Blue Lagoon: De Blue Lagoon, deze warmwaterbronnen pronkt op menig reizigers hun wensenlijstje. De een is er helemaal verliefd op en de ander duikt liever in een natuurlijke warmwaterbron. Het water is hier wit tot licht blauw en je kan er fijne gezichtsmaskers nemen. Extra bijzonder is het om hier naartoe te gaan als het weer nog een beetje fris is en het water extra warm aanvoelt.

Nationale park Thingvellir: Het nationale park Thingvellir (ook wel Þingvellir) is niet alleen prachtig om doorheen te wandelen, het is ook historisch gezien een zeer belangrijke plaats. Verder is Thingvellir de plek waar de Amerikaanse en de Euraziatische tektonische platen langzaam uit elkaar drijven. Hierdoor ontstaat steeds verder een 6 kilometer brede en 40 kilometer lange verzakking die ieder jaar groter wordt met een centimeter. Wat je hier goed kunt doen, is duiken of snorkelen, dit kan bij de Silfrakloof. Wandelen is hier ook zeker aan te raden, je kan bij het Park Service Center informatie opvragen. Als je hier naartoe gaat, moet je ook zeker naar het kerkje Pingvallakirkja gaan en de waterval Öxarárfoss bezoeken.

Hveragerði: Hveragerði is een dorpje op de Golden Circle. Hier vind je middenin de natuur warmwaterbronnen, zo is een van de populairste bezigheden om in de verhitte rivier te duiken. Hveragerði ligt direct op een actief geothermisch veld. De grond is hierdoor gigantisch vruchtbaar, dus je zal hier veel plekken tegenkomen waar fruit, bloemen en groenten worden verbouwd. Hiken kun je hier ook perfect!

Skaholt kerk: De kerk van Skálholt vind je in een redelijk klein dorpje, terwijl de kerk toch aardig groot is te noemen. Een flink wit gevaarte en een belangrijke historische plek in het zuiden van IJsland.

Nesjavellir: In Nesjavellir vind je een geothermisch gebied en deze plek staat vooral bekend vanwege de grote electriciteitcentrale die je er vindt. Toch is de reden dat je naar Nesjavellir moet gaan heel anders. Je vindt hier namelijk het waanzinnig toffe ION Adventure Hotel! Een knap staaltje designwerk, temidden van een waanzinnig ruig landschap en vanwaar je het Noorderlicht vaak goed kan zien.

Golden-Circle-Ijsland-Kerid-KratermeerGolden-Circle-Ijsland-Geysir.jpgGolden-Circle-Ijsland-ThingvellirGolden-Circle-Ijsland-Gullfoss

Maar er is meer aan de Golden Circle toe te voegen… Bezoek bijvoorbeeld ook:

Als je langer de tijd hebt, kun je ook de volgende highlights bezoeken:

 • Seljalandsfoss, waterval waar je achter kan lopen & de verborgen waterval Gljúfrabúi 500m verder
 • Waterval Skogafoss, een enorm brede waterval van meters hoog
 • Solheimajokull gletsjer, een deel kun je zelf bezoeken en een groter gebied met gids (+/- 125 euro)
 • Dyrhólaey, vanaf hier heb je waanzinnige uitzichtpunten op het zwarte strand en een boog in zee
 • Warmwaterbronnen Deildartunguhver, deze liggen iets noorderlijker van Reykjavik
 • Watervallen Hraunfossar en Barnafoss, beiden liggen noorderlijk van Reykjavik
 • Jokulsarlon, een zoetwater meer zorgt voor fel blauwe ijsschotsen op een zwart strand
 • DC-3 Plane Sólheimasandur, hier ligt een flink oud vliegtuigwrak op een verlaten strand
 • Skaftafell, in dit natuurpark vind je de intens mooie Svartifoss waterval omringd door basalten
 • Fjaðrárgljúfur, een kloof die doet denken aan het populaire Thingvellir
 • Vestrahorn, een magisch mooi strand met op de achtergrond indrukwekkende bergen
 • Reynishverfisvegur, mooi strand bij Vik en waar je veel basalten vindt waar je op kan klimmen

Golden Circle IJsland JokulsarlonGolden-Circle-Ijsland-skogafoss

Golden-Circle-Ijsland-SkaftafellGolden-Circle-Ijsland-vliegtuig-wrak

De Golden Circle in kaart + alle extra’s om je reis nog toffer te maken

Hieronder zie je op een kaart alle highlights die je kunt bezoeken als je naar de Golden Circle gaat:

route golden circle ijslandBackpack Bestemmingen Boek cadeau

In ons boek Backpack Bestemmingen staat een uitgebreide route voor een reis door IJsland, bestel het boek online via Bol.com

En ken je de “Iceland Diamond Circle” al?

Er is naast de Golden Circle ook zoiets als de “Diamond Circle”, als je deze route aflegt dan ontdek je juist het noorden van IJsland. Leg je deze route af, dan ga je naar Myvatn, maar kun je ook naar Dettifoss & Selfoss, het Viti kratermeer, Dimmuborgir, Grjotagja, Hverarönd, Hverfjall, Asbyrgi, Husavik en Jardbodin. Wil je de Diamond Circle afleggen, dan begin je je route meestal vanaf Akureyri, je kan dan het beste een binnenlandse vlucht nemen vanaf Reykjavik naar Akureyri. Je kan er ook voor kiezen om de hele Ringweg nr. 1 af te leggen per auto vanaf Reykjavik, dan kom je ook vanzelf langs Akureyri. Lees hier meer over Akureyri

Idee voor het plannen van een route

Wij kwamen met onze vlucht aan op een woensdagmiddag rond 14u. Vervolgens hadden we de hele donderdag, vrijdag, zaterdag én zondag om de Golden Circle te ontdekken. Op maandagochtend vertrokken we weer vroeg naar Nederland rond 6u. Omdat we zoveel mogelijk wilden doen, hadden we vooraf de volgende planningen in ons hoofd:

Planning / route voor als je de Golden Circle rechtsom wilt bezoeken

 • Woensdagmiddag: Van Keflavik Airport rijden we naar Thingvellir (1,5 u rijden)
 • Donderdag: Naar Geysir & Strokkur geisers, ook bezoeken we de Gullfoss waterval  (1 u rijden)
 • Vrijdag: Van Gullfoss via Skálholt naar de Seljalandsfoss waterval (1,5 u rijden)
 • Zaterdag: Bezoeken Skógafoss, Dyrhólaey Arch en eventueel Solheimajokull (1,5 u rijden)
 • Zondag: We rijden via Kerið naar Blue Lagoon en daarna richting Reykjavik of het vliegveld (3 u rijden)
 • Maandagochtend: Vertrek vanuit Keflavik naar Nederland

Planning / route voor als je de Golden Circle linksom wilt doen

 • Woensdagmiddag: Vanuit Keflavik Airport rijden we naar de watervallen van Seljalandsfoss (2 u rijden)
 • Donderdag: We bezoeken Skogafoss en Dyrhólaey Arch, daarna door naar Solheimajokull (15 min rijden)
 • Vrijdag: We bezoeken Solheimajokull en rijden daarna naar Kerið Kratermeer (1,5 u rijden)
 • Zaterdag: We rijden via het Skálholt kerkje naar Geysir & Strokkur geiser (45 min rijden)
 • Zondag: Naar geisers, Gullfoss waterval, Thingvellir en daarna Reykjavik of Blue Lagoon (1,5 u rijden)
 • Maandagochtend: Vertrek vanuit Keflavik naar Nederland

Uiteindelijk hebben we deze route toch niet volledig gevolgd, omdat we meer tijd hadden dan verwacht. Daardoor gingen we ook wat meer naar het oosten van IJsland naar magisch mooie plekken als Skaftafell en Jokulsarlon. Hierdoor werd onze daadwerkelijke route:

Planning / route voor als je de Golden Circle + extra’s wilt bezoeken

 • Woensdagmiddag: Vanuit Keflavik Airport naar het Kerið Kratermeer en slapen in Hvolsvollur
 • Donderdag: Seljalandsfoss + verborgen waterval Gljúfrabúi, Skogafoss, vliegtuig wrak & Dyrholaey
 • Vrijdag: Een lange autorit, we rijden naar Skaftafell en proberen Fjaðrárgljúfur te bezoeken
 • Zaterdag: Jokulsarlon meer en als er minder ijs lag op de weg, ook Vestrahorn en Reynishverfisvegur
 • Zondag: Naar Geysir, Gullfoss, Thingvellir, Hveragerði (geprobeerd) en Reykjavik
 • Maandagochtend: Vertrek vanuit Keflavik naar Nederland

Beste reistijd om de Golden Circle te bezoeken in IJsland

In principe kun je de Golden Circle het hele jaar door bezoeken, maar de populairste maanden zijn toch wel de zomermaanden. In de winter is het namelijk wat kouder en ligt er misschien sneeuw, maar zelfs dan is het aan te raden. Ook zit je in de winter met kortere dagen, waardoor het wat moeilijker is om de Golden Circle in 1 dag te doen. Al hadden wij in maart al ligt van 8 / 9 uur ‘s ochtends tot ongeveer 18 uur ‘s avonds. Bovendien heb je in de winter wel een grotere kans dat je de highlights wat meer voor jezelf hebt, in tegenstelling tot de zomer waarbij het echt erg druk kan zijn.

Bekijk highlights van de Golden Circle in dit filmpje hieronder:

→ Bekijk hier al onze IJsland artikelen