Eqi gletsjer, llulissat

Illulissat: Dit wil je doen in dit avontuurlijke stukje Groenland

Ga je naar Groenland, dan is de kans groot dat je meerdere dagen in en rondom het magische ijslandschap van Ilulissat zal spenderen. Ilulissat is gelegen aan de westkust van Groenland aan de Diskobaai of ‘Disco Bay’. Met 4500 tot 5000 inwoners vormt Ilulissat de derde grootste stad van Groenland, na Nuuk en Sisimut. Inderdaad, heel andere aantallen die wij onder de noemer stad gewend zijn, maar geloof mij, in vergelijking tot de vele kleine nederzettingen die Groenland telt, mag voor hen Ilulissat als stad genoemd worden. Ik vertel je graag meer over deze stad!

llulissat | Groenland

→ Tip: Vind vliegtickets naar Groenland
→ Overnacht in Ilulissat in het Arctic Hotel
→ Mega handig: Ga op compleet verzorgde reis naar Groenland met Voigt

Eqi gletsjer, llulissat

Ontdek Ilulissat in Groenland

llulissat ligt op 250 kilometer ten noorden van de poolcirkel. Het stadje werd gesticht in 1741 als een handelspost door de Deense koloniale macht. In die tijd stond de nederzetting bekend als Jakobshavn, vernoemd naar de Deense koning, maar later werd de naam veranderd in Ilulissat, wat ‘ijsbergen’ betekent in de taal van de Inuit. Ilulissat trekt toeristen van over de hele wereld, niet gek want het is er echt prachtig. En er is van alles te doen, van boottochten tot mooie wandeltochten en van lokale cultuur tot trektochten op gletsjers.

→ Leuk weetje: Ilulissat is de geboorteplaats van Knud Rasmussen, een beroemde Deense-Groenlandse ontdekkingsreiziger en antropoloog die bekend staat om zijn expedities in het Noordpoolgebied.

Hoe bereik je Ilulissat?

Dankzij haar luchthaven is Ilulissat vanuit vele andere bestemmingen op Groenland makkelijk en snel bereikbaar. Dit maakt dat Ilulissat zeer geliefd is als ideale uitvalsbasis om binnen een relatief korte tijdspanne al een zeer mooi beeld en waanzinnige indrukken te krijgen van Groenlands magische ijslandschap. Vanuit bijvoorbeeld Kangerlussuaq vlieg je gemakkelijk naar Ilulissat. Kangerlussuaq is vanuit Nederland goed te bereiken, met een vlucht van zo’n 4,5 uur.

→ Handig: Vind hier meteen je vliegtickets naar Groenland

Nog even een kleine sight note wat betreft dat ‘makkelijk bereikbaar’: dit geldt in Groenland altijd voor zoverre het weer geen roet in het eten strooit. Zo zat ik zelf een dag vast op de luchthaven vanwege zeer zware mist. De keerzijde is wel dat de Groenlanders gewend zijn hier constant op te anticiperen. Ons reisschema werd zonder enige moeite (en kosten!) op nog geen uur tijd aangepast en via een kleine, maar zeer mooie omweg geraakten we diezelfde avond nog op onze bestemming. Zie het als een onderdeel van jouw reis, want de Groenlanders willen er in ieder geval alles aan doen om jou de beste ervaring van hun prachtige land te geven.

Dus Ilulissat, wat valt daar allemaal te doen?

Ik kan je zeggen, ontzettend veel! Het is meer een kwestie van kiezen uit een waaier aan de meest fantastische activiteiten. Al deze activiteiten worden vanuit één centraal punt geregeld, met name Greenland Travel. Ook al boek je dus bij jouw lokale reisorganisatie, uiteindelijk zal je zien dat je altijd bij hen uitkomt.

1. Maak kennis met het leven van de locals

Wat dacht je van te beginnen met een duik in het lokale leven? Dit kan op een zeer leuke manier door middel van de begeleidde stadswandeling, waarbij een van oorsprong zijnde Inuit jou alles vertelt over de lokale gebruiken, tradities, het ‘overleven’ van de donkere wintermaanden en tal van andere leuke weetjes! Huh ‘Inuit’? Ja, zo worden de oorspronkelijke inwoners van Groenland genoemd.

Persoonlijk vind ik dat als je naar Groenland gaat, hier zeker iets over moet hebben meegekregen. Het is een cultuur en manier van leven die namelijk zo ver van ons staat, en eigenlijk een onmisbaar onderdeel van de ware Groenland-beleving.

Strijk op het einde van de stadstour nog even neer bij één van de gezellige terrasjes of neem een kijkje in de diverse souvenirshops indien je nog op zoek bent naar een extra warme trui of een origineel handgemaakt souvenir.
Leuke tip: Wandel ook even binnen bij de lokale ‘beenhouwer’. Je kijkt je ogen uit wanneer je ziet wat ze hier serveren! Wat dacht je van een walvisbiefstuk of walrusworst?

Wist je trouwens dat Groenland één van de weinige plaatsen ter wereld is waar de walvisjacht is toegestaan? Dit komt omdat de Inuit het daadwerkelijk nodig hebben om te voorzien in hun levensbehoeften.

Ilulissat Groenland Ilulissat

2. Bezoek Sermermiut

Graag nog wat extra cultuur? Dan is de wandeling naar Sermermiut iets voor jou: Een oorspronkelijk Inuit nederzetting die onderdeel uitmaakt van het UNESCO Ilulissat Icefjord. In alle eerlijkheid, leg je verwachtingen wat betreft de nederzetting liefst niet al te hoog, want buiten wat losse stenen en mits zeer goede inleving is er verder niets van de nederzetting terug te zien. Het verhaal van de lokale gids geeft je dan wel weer veel leuke informatie én je wandelt door een prachtig gebied dat uitmondt in één van de meest waanzinnige uitzichten: het UNESCO Ilulissat Icefjord! 
Kortom, of je nu kiest voor de begeleidde wandeling Sermermiut of er zelf op uittrekt, je bent niet in Ilulissat geweest als je dit gebied niet goed onder de loep neemt!

Ilulissat Icefjord Sermermiut, Blue trailIlulissat Icefjord SermermiutUitzicht Ilulissat Icefjord Sermermiut Uitzicht Ilulissat Icefjord Sermermiut, Blue trail

De begeleidde wandeling Sermermiut beslaat niet meer dan 1,5 kilometer tot het uitzichtpunt. Vanaf hier zit je gelijk op de ‘Blue trail’ (totaal 7 kilometer) en zo kan je dus eenvoudig op eigen houtje de weg vervolgen. Vind je 7 kilometer te lang maar wil je wel wat meer van het landschap gezien hebben? Dan kan je de Blue trail een klein stukje volgen, en vervolgens vrij snel links kiezen voor de Red trail, die je terug naar het beginpunt brengt (de route is telkens aangeduid door kleurmarkering op de stenen).

Tip: Neem zeker voldoende drinken en een picknick of snacks mee, want je wil tussendoor sowieso ergens in alle rust kunnen genieten van dit waanzinnig uitzicht!

Blue trail, llulissat blue trail

3. De Yellow trail

Aan de andere kant van het Icefjord loopt de Yellow trail. Hoewel de Blue trail het hoogst aangeschreven staat, moet ik zeggen dat de tweede dag de Yellow trail mij meer dan verraste! Je kan, net zoals de Blue trail, starten vanuit het Helipunt, of vanuit het dorp. Ikzelf startte de hike vanuit het dorp en zou dit aanraden, gezien je op deze manier alleen maar in stijgende lijn gaat qua views die je voorgeschoteld krijgt!

llulissat, Yellow trail yellow trail, llulissat Yellow trail

4. Walvissafari

Uiteraard hoop je in Groenland walvissen te zien. Dus ja, ook een walvissafari is een onmisbaar onderdeel van jouw Groenlandreis. Het voordeel is wel dat de walvissafari’s altijd in relatief kleine groepen gehouden worden en je dus niet op één of andere massaboot zit.

Neem je verrekijker zeker mee, want geloof mij, je wilt niet weten wat daar allemaal onder water zit! Tijdens mijn walvissafari, maar ook tijdens diverse andere boottochten mochten wij zowel zeehonden, bultrugwalvissen als ‘Fin Whales’ spotten. Maar wat voor mij misschien het ultieme spektakel was? Vanuit de hotelkamer eerst denken ‘Ben ik nu gek?, of zag ik nu echt wel iets bewegen?’, verrekijker erbij en niet veel later eindeloos turend een koppel zwemmende walvissen meevolgen. De eerste keer viel ik bijna omver van verbazing, maar al snel bleek dit bijna een fascinerend alledaags spektakel te zijn! Ik kan het niet anders zeggen, Groenland weet elke dag de vorige ervaring weer te overstijgen.

llulissat Walvissafari Walvissafari Walvissafari in llulissat

5. Met de kano het water op

Mag het voor jou nog wat spannender? Spring dan maar die kano in, want de Inuit kunnen het niet zo gek bedenken als de ongelofelijke ervaring om te kanoën tussen de walvissen! Een magisch mooie ervaring.

6. Midnight summercruise

Een ander pareltje op het water: de Midnight summercruise. Na het avondeten stap je aan boord en begeef je jezelf drie uur lang in een magisch decor langs de enorme ijsschotsen van het Ilulissat Icefjord. Ikzelf bezocht Groenland in augustus, en in deze maand is het slechts vier uur donker per dag/nacht. Tijdens deze periode heb je ook de beste kans op mooie heldere, zonnige dagen, en dus ook om de meest sprookjesachtige zonsondergang met een decor van mysterieuze ijsschotsen op de voorgrond te ervaren.

llulissat, Midnight summercruise Midnight summercruise, llulissat Midnight summercruise

7. Bezoek de Eqi gletsjer

De laatste uitstap die je zeker niet mag missen? Een dagtrip naar de Eqi gletsjer! Het kost je zeker wat uurtjes op de boot, maar het waanzinnige natuurfenomeen dat je als beloning voorgeschoteld krijgt, is die tijd meer dan waard! Bovendien mag het varen op de boot ook zeker niet als onnuttige tijd gezien worden, want de vaart zelf is al een geweldige activiteit op zich waar je met wat geluk onderweg ook nog walvissen spot!

Eqi gletsjer llulissat, Eqi gletsjer

Als kers op de taart nog een hoteltip er bovenop? Kies voor het Arctic Hotel

Zonder twijfel is het Arctic Hotel de beste keuze voor een overnachting in Ilulissat! Dit viersterrenhotel ligt aan het Ilulissat Icefjord en biedt zoals je kan vermoeden de meest spectaculaire uitzichten! Of het nu vanuit jouw hotelkamer, het restaurant of het heerlijke zonneterras is, overal geniet je van het adembenemende vergezicht over de fascinerende baai, die er elke dag weer anders uitziet met de voortdurend voorbijdrijvende afgebroken ijsblokken.

→ Meteen boeken: Arctic Hotel

Arctic hotel uitzicht, Ilullisat Arctic hotel uitzicht

Zin gekregen om Ilulissat & Groenland zelf te ontdekken?

Dus wat kan ik zeggen, Ilulissat… Het is eigenlijk zo een plekje op de aarde waarvan ik zou wensen dat iedereen er eens geweest mag zijn. De Inuit hebben dan misschien niet zoveel in materiële rijkdom, maar qua overweldigende natuurpracht denk ik dat zij zonder twijfel winnaar nummer 1 zijn! Wanneer ga jij?

Voor wie meteen een trip naar Groenland wilt plannen:

→ Vliegtickets: Vind hier vliegtickets naar Groenland
→ Hotel: Overnacht in Ilulissat in het Arctic Hotel
→ Complete reis: Ga op compleet verzorgde reis naar Groenland via Voigt Travel→ Bekijk hier alle artikelen over Groenland