Onderweg in Kangerlussuaq, Groenland

Kangerlussuaq: dit wil je doen in de toegangspoort tot Groenland

Kangerlussuaq is een plaats in het westen van Groenland met slechts een vijfhonderdtal inwoners. Haar naam verraadt het eigenlijk al: Kangerlussuaq betekent namelijk ‘Groot fjord’’ en dit verwijst naar haar ligging vlakbij Groenlands tweede grootste ijskap ter wereld. Ondanks haar beperkt inwonersaantal, vormt Kangerlussuaq momenteel de belangrijkste toegangspoort van Groenland. Met haar internationale luchthaven is Kangerlussuaq namelijk de enige plaats om Groenland per vliegtuig vanuit een ander land te bereiken. Reis hierna niet direct verder, ook in Kangerlussuaq is van alles te doen!

Kangerlussuaq | Groenland

→ Mega handig: ga op compleet verzorgde reis naar Groenland met Voigt
Vliegtickets deals naar Groenland

Aankomst in Kangerlussuaq Aankomst Groenland

Je eerste kennismaking met Kangerlussuaq

Er wordt momenteel hard gewerkt aan een nieuwe luchthaven in Ilulissat. Deze luchthaven opereert nu enkel voor binnenlandse vluchten, maar met de nieuwe luchthaven zal de toestroom naar Groenland dus wel eens flink kunnen toenemen. Nu gaan alle buitenlandse vluchten nog via Kangerlussuaq omdat die historisch gezien van groot belang was. Hier waren er namelijk mogelijkheden om landingsbanen aan te leggen voor vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het diende toen als een Amerikaanse luchtmachtbasis, bekend als Bluie West-8, voor trans-Atlantische vluchten naar Europa. Na de oorlog bleef het een strategisch belangrijke locatie en werd het het belangrijkste vliegveld voor burgerluchtvaart in Groenland. Nu kan je dus niet anders dan jouw Groenlandreis in Kangerlussuaq starten. En dat hoeft helemaal niet verkeerd te zijn, want Kangerlussuaq is misschien wel dé ideale plek om een eerste ontmoeting met Groenlands magische landschap te krijgen!

Hotels bij het vliegveld

Het begint al direct wanneer je nog maar de aankomsthal van de luchthaven binnenstapt. Waar wij gewend zijn aan drukte en borden die je alle kanten op wijzen, wandel je in Kangerlussuaq rustig het trapje af om in de enige, kleine ruimte die er beneden is jouw koffer van de band te halen, die overigens niet ronddraait maar slechts een rechte lijn van een paar meter vormt en dus stopt zodra ze tijdelijk vol ligt. De kans is groot dat jouw verblijf zich bevindt in hetzelfde gebouw als de luchthaven, oftewel in één van de lodges die er direct naast liggen. Een paar accommodaties bevinden zich op slechts een tweetal kilometer verderop, maar ver zal je in ieder geval dus niet hoeven gaan.

Tijdsverschil

Gezien het tijdsverschil met Groenland drie of vier uur bedraagt (afhankelijk van welke periode je reist) vlieg je als het ware met jouw vierenhalfuur durende vlucht terug in de tijd, en heb je met een vroege ochtendvlucht nog de hele dag ter besteding! En die wil je goed benutten, want hoewel het aantal activiteiten in Kangerlussuaq misschien wat beperkter is, wil je toch zeker deze omgeving wel in je hebben opgenomen vooraleer door te vliegen naar jouw volgende bestemming.

→ Check hier vliegtickets naar Kangerlussuaq

Onderweg in Kangerlussuaq, Groenland Onderweg in Kangerlussuaq Onderweg rondom Kangerlussuaq, Groenland Onderweg rondom Kangerlussuaq

Wat maakt Kangerlussuaq zo de moeite om te bezoeken?

Hieronder vind je meer over de to do’s en bezienswaardigheden van Kangerlussuaq in Groenland:

1. Muskusossen en andere dieren

Kangerlussuaq is met uitstek de nummer één plaats om de befaamde Groenlandse muskusossen te spotten! De groene omgeving rondom Kangerlussuaq is namelijk bekend voor de aanwezigheid van de vele muskusossen, herten, rendieren en poolvossen.

muskusos in GroenlandMuskusos in Kangerlussuaqrendier, Kangerlussuaqwildlife in Kangerlussuaqrendier in Kangerlussuaqwildlife Kangerlussuaq, Groenland

2. Bezoek de ijskap

Een bezoek aan de ijskap is vervolgend de hoofdactiviteit en reden voor een verblijf in dit plaatsje. Kangerlussuaq is namelijk de enige plek waar je via een zandpad/gravelweg tot letterlijk aan de ijskap kunt rijden. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de staat van de weg, ben je zo een anderhalf tot twee uur naar de ijskap onderweg. Bereid je voor op de nodige hobbels hier en daar, mogelijk een stuk door het water, maar ook een fascinerend landschap met een mix van groene glooiende bergheuvels en het mysterie van de eindeloze ijskap op de achtergrond. Binnen nog geen kwartier rijden krijg je al direct de bevestiging waarvoor je naar Groenland gekomen bent. En geloof me, achteraf blijkt dit dan nog maar een summier begin!

Gedurende de gehele rit krijg je een uitgebreide introductie van de chauffeur over het gebied, de ijskap en het leven in Groenland. Uiteraard weet de gids de beste uitzichtpunten uit te kiezen waar je jouw eerste, prachtige Groenland plaatjes kan schieten, en voor je het weet zet je even later op dag één al voet op ’s werelds tweede grootste ijskap!

Na een wandeling van circa dertig minuten tot een uur (afhankelijk van de weersomstandigheden) keer je terug naar de bus en word je op de terugweg bij een ander overweldigend uitzicht nog getrakteerd op een zeer welkome warme chocolademelk of koffie met bijhorende versnapering.

ijskap Kangerlussuaq Groenland ijskap, Kangerlussuaqijskpa nabij KangerlussuaqIjs in de omgeving KangerlussuaqKangerlussuaq Groenland ijskapijskapKangerlussuaq ijskap

3. Ontspannen start van je reis

Tijd voor ontspanning en relax neerploffen nu! Want geloof mij, met de vroege ochtendvlucht, het tijdsverschil van drie of vier uur, en een nog ongeveer zes uur durende middagactiviteit, heb je op dag één al meer dan genoeg indrukken, en wellicht ook wat achterliggende slaap, te verwerken!

Je bevindt jezelf in een kleine nederzetting, dus ook het aanwezige aanbod qua supermarkt, restaurants en bars bevindt zich allemaal in of rondom de luchthaven en is zeer beperkt. Maar ook hier kan ik je weer zeggen, wat er is volstaat meer dan genoeg, en draagt alleen maar weer bij aan de charme van de plaats!

4. Een hapje en een drankje

Waar je dan het beste wat kunt gaan eten en drinken? Strijk voor een heerlijk opwarmende koffie, chocolademelk, fris biertje of smakelijk aperitief neer in de bar boven de luchthaven.

Lust je na zo een actieve dag wel iets? Dan zijn dit je twee beste opties om uit te kiezen: In de cafetaria van de luchthaven kan je terecht om al eens te proeven van de lokale maaltijden maar ook voor een heerlijke warme kop soep, smakelijke pasta, vertrouwde burger met frietjes of één van de andere rijkelijke porties.

Liever wat meer culinair? Dan is het Muskox restaurant de plek waar je moet zijn! Ook dit restaurant ligt in hetzelfde gebouw als de luchthaven, achter het cafetaria. Groenland staat bekend om haar verfijnde keuken, en dat maakt het Muskox restaurant helemaal waar. Wat dacht je van coquilles met een moes van basilicum als voorgerecht, snowcrab of perfect bereidde Muskox als rijkelijke maaltijd en een heerlijke zoete afsluiter als dessert? Eén ding is zeker, je kan je smaakpapillen hier de volle loop laten gaan!

5. Meer tijd?

Dan heb je de mogelijkheid om nog een tour richting de andere kant van Kangerlussuaq te doen, zelf rond te wandelen of een klein vliegtuigje in te springen voor de meest waanzinnige beleving van bovenaf! Eén ding is zeker, een ontdekking van de omgeving rondom Kangerlussuaq zal je zeker niet teleurstellen!

Kangerlussuaq omgeving omgeving Kangerlussuaq, GroenlandOnderweg in groenland, Kangerlussuaqomgeving KangerlussuaqOnderweg in Groenland


→ Bekijk hier alle artikelen over Groenland