Jokulsarlon gletsjermeer zwarte strand

Dit is het mooiste gletsjermeer van IJsland: Jokulsarlon

Het Jokulsarlon gletsjermeer in IJsland is misschien wel een van de tofste en meest fotogenieke plekken die wij bezocht hebben tijdens onze Golden Circle roadtrip. Eigenlijk ligt Jokulsarlon net iets verder naar het zuid-oosten dan de traditionele Golden Circle, maar omdat dit zo’n ondenkbaar mooie plek is, is het echt de moeite waard om hier naartoe te rijden. De maximale diepte van Jökulsárlón bedraagt maar liefst 250 meter en is niet alleen het bekendste, maar ook het grootste gletsjermeer van heel IJsland. De gletsjer waar het meer aan ligt is de Vatnajökull gletsjer. Sinds de jaren ’30 is het meer enorm gegroeid en vanwege de bijzondere en ijzige natuur hier, is het een intens populaire bestemming bij IJsland-gangers.

IJsschotsen kijken bij het Jökulsárlón Gletsjermeer & Beach

Jokulsarlon gletsjermeer

Golden Circle IJsland Jokulsarlon Golden Circle IJsland Jokulsarlon

Jökulsárlón, fotogeniek en onwerkelijk mooi

Wanneer de zon net op komt, is het onwerkelijk mooi om bij Jokulsarlon te zijn. Vooral wanneer je over het zwarte onaangetaste strand loopt en de zonnestralen precies door zo’n ijsschots schijnen, is de fel blauwe kleur van het ijs en het gehele strand enorm fotogeniek. De ijsschotsen hier zijn intens blauw en soms ligt er een klein laagje zwart zand of vulkaansteen op, waardoor je een extra bijzonder contrast te zien krijgt. Het is echt alsof je loopt door een levend kunstwerk dat direct uit de natuur komt. Maar bezoek zeker niet alleen Jokulsarlon Beach en wandel ook naar het meer of de rivier die de zee met het gletsjermeer verbind. Hier zie je door het verschil in eb en vloed soms gigantische ijsschotsen langs drijven richting zee en als je geluk hebt, spot je zelfs nog een zeehond.

Jokulsarlon gletsjermeer in ijsland

Jökulsárlón gletsjermeer Jökulsárlón beach

Hoe kom je bij het Jökulsárlón Gletsjermeer en het zwarte strand?

Jokulsarlon ligt in het zuid-oosten van IJsland, tussen het welbekende nationale park Skaftafell en dichtbij het stadje Höfn. Vanuit Reykjavik is het ongeveer 4,5 uur rijden naar Jokulsarlon. Toen wij naar het gletsjermeer gingen hebben we eerst twee dagen geslapen in de buurt van Hvolsvöllur en daar highlights bezocht, daarna zijn we doorgereden richting Skaftafell en pas daarna hebben we het meer bezocht. Uiteindelijk hebben wij dus in Skaftafell overnacht en zijn we vanuit daar vroeg in de ochtend naar Jokulsarlon gereden, dat is ongeveer 45 minuten rijden met de auto en als je er bent rond 8 uur (in maart was dit, dan ben je er rond zonsopkomst) heb je het strand nog enigszins voor jezelf. Het is echt een populaire plek, dus probeer vroeg te gaan als je de ijsschotsen en het zwarte zand niet te veel wilt delen. Ook is het een idee om Jokulsarlon te bezoeken op weg of juist vanuit Höfn, deze grotere IJslandse stad ligt op 1 uur rijden vanaf het meer. Je vindt het meer trouwens direct aan de ringweg nr. 1, dus het is niet te missen als je aan het rijden bent. Wil je een huurauto in IJsland? Dan is Sunnycars een fijne organisatie om bij te boeken, zij bieden altijd een all-in huurprijs aan zodat je nergens aan hoeft te denken qua verzekeringen.

Parkeren bij Jokulsarlon Beach óf bij het Gletsjermeer?

Er zijn twee plekken waarbij je naar Jokulsarlon Beach kunt en één parkeerplaats ligt dichter bij het meer. Voor de brug en na de brug zijn dus drie verschillende parkeerplekken te vinden. De parkeerplek voor de brug is het meest rustig, die vind je dus zuidelijker als je komt rijden vanuit het westen, aan de kant van Skaftafell en Reykjavik. De grotere parkeerplekken vind je juist na de brug, als je richting Höfn rijdt naar het oosten van IJsland. Daar heb je een parkeerplek aan de rechterkant van de weg, deze ligt echt aan het strand. Maar ook parkeerplaatsen aan de linkerkant bij het gletsjermeer. In principe maakt het niet heel veel uit waar je jouw auto neerzet, want je kan gemakkelijk van de ene parkeerplaats naar de andere plekjes lopen.

Brug bij Jokulsarlon

Jokulsarlon gletsjermeer parkeren brug

Jökulsárlón gletsjermeer

Een Jokulsarlon Tour doen of gewoon zelf gaan?

Wij zijn gewoon zelf naar Jokulsarlon gereden. Je kan gewoon gratis parkeren en zelf het strand oplopen of vanaf een viewpoint de gletsjer en het meer bekijken. Toch zijn er ook operators die vanuit Reykjavik of andere plekken tours aanbieden, hier kun je uiteraard ook mee gaan, maar het is echt niet noodzakelijk. Wij vonden het juist ook wel fijn dat we vrij waren om te gaan en staan waar we wilden zonder tijdsdruk, je brengt hier namelijk met gemak meer dan een uur door.

Varen tussen de ijsbrokken tijdens een Jokulsarlon Boat Tour

Bij het gletsjermeer worden ook Jokulsarlon boat tours georganiseerd. Hierbij vaar je met een boot over het gletsjermeer en kom je dus nog dichterbij de ijsschotsen en de gletsjer terecht. Wij hebben dit zelf niet gedaan en in de winter wordt zo’n tour ook niet altijd georganiseerd. Ben je er in de zomer, dan kan het overigens wel echt gaaf zijn, omdat er dan ook meer dieren bij het meer te vinden zijn (zeehonden!). Maar ook kun je dan tussen grotere stukken gletsjer doorvaren, omdat die zijn afgebroken en gesmolten door het warmere weer. De plek om zo’n Jokulsarlon boat tour te boeken is Ice Lagoon Zodiac Boat Tours, deze organisatie vind je gemakkelijk bij de linkerparkeerplaats (als je vanuit Reykjavik komt) na de brug. De beste reistijd voor deze boottochten is tussen april en september, dan kun je een boottocht maken van 40 minuten.

Beste reistijd: Naar Jokulsarlon in de winter?

Eigenlijk kun je Jokulsarlon het gehele jaar door bezoeken, dus een perfecte reistijd is niet echt te noemen. Al zul je wel merken dat het in de winter stukken kouder is en door de wind veel guurder dan in de zomer. Wat het voordeel ook is van de zomer, is dat je wellicht meer gesmolten ijsbrokken zult hebben die drijven in de rivier tussen het meer en de zee. Zeehonden spot je dan ook eerder en ook heb je in de zomer boottochten, in de winter worden deze namelijk nog niet georganiseerd. Wij waren er zelf in de winter en dat was desondanks ook erg tof. Gevoelsmatig is er dan meer ijs te zien en wellicht is het meer ook wat rustiger dan in de zomer.

Jokulsarlon gletsjermeer

jokulsarlon beach ijsland

Jokulsarlon & James Bond

Wist je dat James Bond ook ooit is opgenomen bij Jokulsarlon? De twee films waarin het strand en het gletsjermeer als decor worden gebruikt zijn A View to a Kill en de film Die Another Day. Deze films zijn opgenomen in 1985 en in 2002. Vooral de race bij die nieuwere James Bond film was mega spectaculair om te zien, een aanrader om dus even te kijken vlak voor je naar IJsland vertrekt!

Overnachten bij Jokulsarlon

Wij hebben zelf bij Hotel Skaftafell overnacht toen we naar Jokulsarlon gingen, hier moesten we overnachten vanwege een sneeuwstorm want daardoor konden we niet verder rijden. We wilden in eerste instantie eigenlijk naar Höfn gaan en daar slapen in een Airbnb, om vervolgens Jokulsarlon op de terug weg te bezoeken.

Hotel Jokulsarlon

Verschillende hotels die je bij Jokulsarlon in de buurt vindt zijn:

Jokulsarlon camping

Er zijn niet echt officiële campings in de buurt van Jokulsarlon te vinden, maar in IJsland mag je op sommige plekken wild kamperen. Je kan bijvoorbeeld met je tent overnachten ten zuiden van de lagoon, een beetje tussen de bergen. Of juist bij een smal, klein stukje land ten westen. Zo kamperen is eigenlijk niet de bedoeling en niet toegestaan, maar als je even zoekt op internet zie je wel dat sommige mensen het hebben gedaan. De keuze aan jou dus of je dat aandurft. Je kan eigenlijk beter in je auto slapen of in een camper op de parkeerplaats. Of kies voor een hotel.

Jokulsarlon zien in een filmpje? Kijk onze reisvideo hieronder:

→ Bekijk hier al onze IJsland artikelen