Godafoss waterval ijsland

Godafoss, de waterval in IJsland die je wilt zien

We rijden op de Ringweg Nummer 1. De grootste rondweg van IJsland die een cirkel lijkt te trekken om het hele eiland. Het is stil, we zien niemand anders op de weg en voelen alleen de wind. In ons busje, maar vooral als we uitstappen. Haren waaien automatisch alle kanten op en mutsen vliegen over de weg. Toch wordt ons verteld dat dit geen wind is, maar een briesje voor IJslandse begrippen. Het is pas wind als je tegen de wind in kunt leunen. Het kan dus nog erger blijkbaar. We zijn met ons busje een zijweg ingeslagen en als ik me omdraai besef ik pas wat we hier doen. Een gigantisch waterspektakel buldert me toe. De godafoss waterval in IJsland.

Godafoss waterval

Ijsland waterval godafoss akureyri

De Godafoss waterval

De naam Godafoss, in het IJslands ook wel geschreven als Goðafoss, staat voor waterval van de goden. Volgens velen is dit een van de mooiste watervallen van IJsland, en wanneer je daar bent geweest kun je alleen maar beamen dat dit een stukje spectaculaire natuur is.

Waar vind je de Godafoss waterval?

Zoals je net hierboven al kon lezen, kun je Godafoss vinden aan de Ringweg Nummer 1 in IJsland. Deze ringweg loopt rond het hele eiland, maar je moet in de buurt van Akureyri zijn in het noorden van IJsland. De waterval bevindt zich namelijk in het Mývatn-district aan het begin van de Sprengisandur route, eigenlijk kun je de waterval het beste vinden als je de route halverwege Akureyri en Myvatn goed in de gaten houdt. Je vindt dan een zijweggetje die je mee neemt naar een groot parkeerterrein (met in het midden een elfen steen, want hé die leven ook hier bij de waterval!) en daar kun je gemakkelijk je auto kwijt wanneer je gaat kijken naar Godafoss. Naar de mooiste uitzichtpunten loop je al in een minuut, kijk alleen wel uit als je dichtbij de rand komt want wanneer het waait kan dat best gevaarlijk zijn.

Hoe groot is Goðafoss?

Als we onze gids en wikipedia mogen geloven, bestaat de Godafoss waterval uit het water van de Skjálfandafljót rivier. Het water uit de rivier valt bij de waterval zo’n 12 meter naar beneden en is in totaal zo’n 30 meter breed. Al moet bij dat laatste wel gezegd worden, dat de waterval in stukken wordt opgedeeld omdat er allerlei rotsen zijn. Je ziet dus niet één grote waterval, maar verschillende delen. Wat ons trouwens werd verteld, is dat er soms mensen zijn die hier gaan raften. Iets dat je je maar moeilijk kun voorstellen als jij veilig op de kant staat te kijken naar al dat watergeweld. Maar zeer getrainde sporters doen dit blijkbaar zo nu en dan!

In de buurt van de Godafoss waterval

Wanneer je bij Godafoss bent, kun je even aan de wind ontsnappen in het nabijgelegen restaurant en souvenirwinkeltje. Hier in de buurt kun je ook overnachten bij  Fossholl Guesthouse. Wanneer je hier rond loopt, verwacht je trouwens echt dat het over 5 jaar stukken voller gebouwd is. Nu (november 2015) was het er nog zo stil en wij waren de enige die van de waterval aan het genieten waren. Best bijzonder, want in veel andere landen maak je zoiets echt niet meer mee als je in zo’n bijzonder natuurgebied bent. Aan de kant van het restaurant en de guesthouse heb je trouwens ook nog een heel mooi uitzicht over de waterval, vooral als je even naar de bijzondere brug loopt die over de rivier is gebouwd.

Meer zien van IJsland?

Tijdens onze trip is onderstaande filmpje gemaakt. We waren maar 2,5 dag in IJsland via een stopover van Icelandair, maar in zo’n korte tijd kun je al onwijs veel zien. In het filmpje zie je meer beelden van de Godafoss waterval, maar ook van andere mooie plekken in IJsland. Als je meer foto’s wilt kijken, moet je deze 10 foto’s van IJsland eens bekijken.

→ Bekijk hier al onze IJsland artikelen