akureyri ijsland brug

Akureyri in Noord-IJsland, omringd door natuurwonderen als Godafoss & Myvatn

Akureyri in Noord-IJsland is omringd door prachtige natuurplekken. Deze stad wordt ook wel de hoofdstad van Noord-IJsland genoemd en is te vinden in het Eyjafjörður fjord dat het langste fjord is van IJsland (als we Wikipedia mogen geloven is dit fjord 60 kilometer lang). Rondom dit fjord vind je heel wat bergen, waardoor je bij Akureyri ook goed terecht kunt voor een skivakantie, met name Hlíðarfjall is hier geschikt voor. Lees hieronder wat je niet mag missen in Akureyri zelf, maar vooral wat je moet ontdekken in de omgeving (met name rondom het meer Myvatn kun je onwijs veel toffe dingen doen)!

akureyri Ijsland roadtrip maken

Akureyri bezienswaardigheden

In Akureyri zelf zijn een paar dingen die je niet wilt missen. Een paar bezienswaardigheden hebben we hieronder op een rij gezet:

  • Christmas House / Santa’s House, bij dit huisje is het 365 dagen per jaar kerst!
  • Akureyri Art Museum, voor wie zin heeft om cultuur te snuiven
  • Laxdalshús, dit is het aller oudste huis in Akureyri en stamt uit 1795
  • De kerk Akureyrarkirkja, deze kerk lijkt net uit Lord of the Rings te komen
  • Botanische tuinen in Akureyri, vooral zomers zie je hier veel bloemen

365 dagen kerst in Akureyri

akureyri ijsland santas house

5 tips voor de omgeving van Akureyri

Wanneer je naar Akureyri gaat, moet je zeker niet alleen in het centrum van dit stadje rond blijven hangen. Vooral in de omgeving zijn onwijs veel mooie dingen te zien. Denk aan de Godafoss waterval, maar ook aan de warmwaterbronnen Myvatn, de hete bronnen Namafjall Hverir waarbij stoom uit de grond spuit, verder is een wandeling door het vulkaanlandschap Dimmuborgir ook waanzinnig en als je geluk hebt… kun je ‘s avonds rondom (en eventueel in) Akureyri ook het Noorderlicht zien! Al deze tips vind je hieronder nog eens verder toegelicht:

Myvatn Nature Baths

1. Naar Myvatn Nature Baths vanuit Akureyri

Zoals gezegd moet je niet in Akureyri blijven hangen, maar er ook op uit gaan met een auto. In de buurt van Akureyri vind je namelijk waanzinnig mooie natuurplekken en de Myvatn Nature Baths zijn er daar één van. Dit zijn warmwaterbronnen in het midden van een landschap dat doet denken aan een verlaten maan. (Deel van bovenstaande foto’s komen van de social media kanalen van Myvatn Nature Baths)

Godafoss

2. Vanuit Akureyri naar de Godafoss waterval

Vlakbij Akureyri, bijna direct aan de Ringweg nummer 1, vind je de Godafoss waterval. De naam Godafoss, staat voor waterval van de goden. Het is een van de mooiste watervallen van IJsland en het water uit de rivier valt bij deze waterval zo’n 12 meter naar beneden en Godafoss is in totaal zo’n 30 meter breed. Lees hier meer over Godafoss

Namafjall Hverir

3. De mud pots en het solfatare veld bij Namafjall Hverir

Bij Namafjall Hverir lijk je je echt op een andere planeet te bevinden. Hier vind je mud pots, in een zogenoemd solfatare veld, en iets dat eruit ziet als hopen stenen waar stoom uit komt die zeer zwavelhoudend is. Je vindt deze plek zo goed als naast de Myvatn Nature Baths, het is een kleine bergpas van elkaar verwijderd. Wanneer je hier aankomt, komt een gigantisch stank lucht je al gauw tegemoet, maar ook de stoom die met een kracht uit de grond komt zetten waait je zo in het gezicht.

Dimmuborgir

4. Wandelen door het vulkaanlandschap Dimmuborgir

Dimmuborgir is een natuurreservaat dat ook bij het gebied rondom het meer van Myvatn hoort. Je kan hier een bijzondere wandeltocht maken langs de meest vreemde rotsformaties die bestaan uit vulkanisch gesteente. De vulkaan hier is duizenden jaren geleden uitgebarsten en liet dit gebied achter.

Noorderlicht boven Akureyri

akureyri ijsland noorderlicht

5. Noorderlicht zien in Akyreyri

Een van onze hoogtepunten tijdens het bezoeken van Akureyri was het zien van het Noorderlicht. We zijn één avond met een team Noorderlicht-hunters op pad geweest, hoe gezellig en grappig het ook was, het Noorderlicht hebben we toen helaas niet gezien. Een dag later reden we echter zelf rond ‘s avonds en toen zagen we het wel. Je moet een beetje geluk hebben! Eigenlijk is het zien van dit natuurspektakel onbeschrijfelijk, maar stel je even voor dat je waanzinnig veel groene lichtbanen uit het niets in de donkere lucht ziet verschijnen… Zo mooi! Lees hier meer over het Noorderlicht in IJsland 

Akureyri & Whale Watching

Interessant om te weten: Akureyri is door het Eyjafjörður fjord een populaire plek om aan Whale Watching te doen. Vanuit de haven vertrekken meer dan eens boten die op zoek gaan naar deze prachtbeesten en soms kun je zelfs vanaf het land gewoon spotten. De meeste Whale Watching tours duren zo’n 3 uur en de beste tijd is van mei tot en met oktober. Een aantal van de tours garandeert in die periode zelfs een 99% kans op succes!

Akureyri airport

Vliegen naar het Akureyri airport (vanuit Reykjavik)

Als je geen roadtrip door IJsland maakt, maar wel graag naar Akureyri wilt, kun je vanuit Reykjavik het vliegtuig nemen naar het Akureyri airport. Hier landen voornamelijk binnenlandse vluchten en onder andere Air Iceland vliegt dagelijks tussen Reykjavik en Akureyri. Wil je vanuit een andere plek in IJsland naar Akureyri airport? Dan is dat eventueel ook mogelijk, bijvoorbeeld vanuit Grimsey. Kom je wel met de auto? Volg dan gewoon de ringweg van IJsland, die loopt namelijk door Akureyri en verbindt de stad met de rest van het eiland. Vanaf Reykjavik ben je net geen 400 kilometer onderweg. Ook is het mogelijk Akureyri te bezoeken met een cruiseschip, die komen hier soms in de zomer.

Slapen in een hotel of hostel in Akureyri?

Er zijn verschillende plekken waar je leuk en goed kunt overnachten. Een tweetal tips voor hotels in Akureyri je hieronder:

Icelandair Hotel Akureyri

Een fijn hotel in Akureyri is het Icelandair Hotel Akureyri. De kamers zijn hip ingericht, je hebt uitzicht over de stad en ‘s ochtends kun je genieten van een uitgebreid ontbijt-buffet. Bang dat je het Noorderlicht mist als je ligt te slapen in dit hotel? Wees gerust, want de receptie medewerkers kunnen je hier gewoon voor wakker bellen. Bekijk dit hotel

Akureyri backpackers

Slaap je liever iets goedkoper en ontmoet je graag andere backpackers? Dan kun je in Akureyri ook naar Akureyri backpackers gaan! Je vindt dit hostel bij Hafnarstræti 98 en er zijn dorms te vinden voor verschillend aantal reizigers. Bekijk dit hostel

→ Bekijk hier al onze IJsland artikelen