akureyri ijsland brug

Akureyri in Noord-IJsland, omringd door natuurwonderen als Godafoss & Myvatn

Akureyri in Noord-IJsland wordt ook wel de hoofdstad van Noord-IJsland genoemd en is te vinden in de Eyjafjörður fjord dat het langste fjord is van IJsland. Als we Wikipedia mogen geloven is deze fjord zo’n 60 kilometer lang. Rondom Akureyri en deze fjord vind je prachtige natuur en heel wat bergen. Dat maakt Akureyri ook een toffe bestemming voor een skivakantie, met name skigebied Hlíðarfjall is hier geschikt voor. Lees hieronder wat je niet mag missen in Akureyri zelf, maar vooral wat je moet ontdekken in de omgeving. Met name rondom het meer Myvatn kun je onwijs veel toffe dingen doen!

Akureyri | IJsland

Vliegticketdeals naar Akureyri
→ Hotel tips Akureyri: Berjaya Iceland Hotels of Akureyri backpackers
→ Mega handig: boek een complete reis naar IJsland

akureyri Ijsland roadtrip maken

Wist je dit al over Akureyri?

Akureyri is de op één na grootste stad van IJsland, na Reykjavík. Dat is nog steeds niet heel groot, er wonen namelijk zo’n 19.000 mensen in de stad. De stad ligt aan de noordkust van IJsland, op ongeveer 100 kilometer ten zuiden van de poolcirkel. Die ligging en de prachtige natuur in de omgeving maken Akureyri een geliefde plek bij toeristen. Maar ook de stad zelf is prachtig.

Best reistijd Akureyri

Afhankelijk waarvoor je naar Akureyri komt is de beste reistijd of in de zomer of in de winter. Van juni tot augustus gaat de zon bijna niet onder en alleen dat is al bijzonder om eens mee te maken. Je kunt in deze tijd allerlei toffe dingen doen zoals walvis spotten, wandelen, en het verkennen van nationale parken.

Wil je graag op wintersport? Dan is de winter de beste tijd om Akureyri te bezoeken. De dagen zijn dan wel erg kort, maar je hebt ook de kans om het noorderlicht te zien!

Akureyri bezienswaardigheden

In Akureyri zelf zijn een paar dingen die je niet wilt missen. Een paar bezienswaardigheden hebben we hieronder op een rij gezet:

1. Christmas House / Santa’s House

De kerstfanaten moeten zeker eens op reis naar Akureyri, want hier is het het hele jaar door kerst! Christmas House is een gezellig huisje dat het hele jaar door in kerstsfeer is gehuld, waardoor het lijkt alsof het er altijd kerst is. Je vindt het huisje in het centrum van de stad en koopt er de leukste decoratie, souvenirs en cadeautjes. Je leert er ook meer over de kersttradities van IJsland, zoals de IJslandse kerstmythologie en folklore.

akureyri ijsland santas house

2. Akureyri Art Museum

In dit museum vind je moderne en hedendaagse kunst en er zijn tentoonstellingen van IJslandse en internationale kunstenaars. De collectie bestaat uit schilderijen, kunstwerken, fotografie en installatiekunst. Vooral als je van kunst houdt een must visit!

3. Laxdalshús

Het Laxdalshús is het oudste huis in Akureyri dat dateert uit 1795. Het is een goed bewaard gebleven traditioneel IJslands turfhuis en nu een museum waar je kunt zien hoe mensen vroeger leefden in Akureyri en de omgeving.

4. Botanische tuinen in Akureyri

De botanische tuinen zijn een prachtige plek om een kijkje te nemen, vooral in de zomer wanneer de tuinen in volle bloei staan. Je vindt er planten en bloemen, zowel uit IJsland als uit andere delen van de wereld. Ook een fijne plek om even te ontspannen.

5. Akureyrarkirkja

Dit is de kerk van Akureyri en is een opvallend uniek en opvallend bouwwerk. Je zou bijna zeggen dat de schrijvers van de “Lord of the Rings” door deze kerk geïnspireerd is geraakt, want zo zie je ze in de films ook terug. Wie durft, kan de toren beklimmen voor een prachtig uitzicht.

Akureyri kerk

5 tips voor de omgeving van Akureyri

Wanneer je naar Akureyri gaat, moet je zeker niet alleen in het centrum van dit stadje rond blijven hangen. Vooral in de omgeving zijn onwijs veel mooie dingen te zien. Denk aan de Godafoss waterval, maar ook aan de warmwaterbronnen Myvatn en de hete bronnen van Namafjall Hverir waarbij stoom uit de grond spuit. Een wandeling in het vulkaanlandschap Dimmuborgir is ook waanzinnig en als je geluk hebt… kun je ‘s avonds rondom Akureyri het Noorderlicht zien! Al deze tips vind je hieronder nog eens verder toegelicht:

1. Myvatn Nature Baths

Zoals gezegd moet je niet in Akureyri blijven hangen, maar er ook op uit gaan met een auto. In de buurt van Akureyri vind je namelijk waanzinnig mooie natuurplekken en de Myvatn Nature Baths zijn er daar één van. Dit zijn warmwaterbronnen in het midden van een landschap die doen denken aan een verlaten maan. (Deel van onderstaande foto’s komen van de social media kanalen van Myvatn Nature Baths)

2. De Godafoss waterval

Vlak bij Akureyri, bijna direct aan de Ringweg nummer 1, vind je de Godafoss waterval. De naam Godafoss, staat voor waterval van de goden. Het is een van de mooiste watervallen van IJsland. Het water uit de rivier valt bij deze waterval zo’n 12 meter naar beneden en Godafoss is in totaal zo’n 30 meter breed. Lees hier meer over Godafoss

Ijsland waterval godafoss akureyri

Godafoss waterval

3. Namafjall Hverir

Bij Namafjall Hverir lijk je je echt op een andere planeet te bevinden. Hier vind je mud pots, in een zogenoemd solfatare veld, en iets dat eruit ziet als hopen stenen waar stoom uit komt die zeer zwavelhoudend is. Je vindt deze plek zo goed als naast de Myvatn Nature Baths, het is maar een kleine bergpas van elkaar verwijderd. Wanneer je hier aankomt, komt een gigantische stink lucht je tegemoet, maar ook de stoom die met kracht uit de grond komt, waait je zo in het gezicht.

4. Dimmuborgir

Dimmuborgir is een natuurreservaat dat ook bij het gebied rondom het meer van Myvatn hoort. Je kan hier een bijzondere wandeltocht maken langs de meest vreemde rotsformaties die bestaan uit vulkanisch gesteente. De vulkaan hier is duizenden jaren geleden uitgebarsten en liet dit gebied achter. Heel bijzonder!

5. Noorderlicht zien in Akyreyri

Een van onze hoogtepunten tijdens het bezoeken van Akureyri was het zien van het Noorderlicht. Eerder tijdens onze reis zijn we één avond met een team Noorderlicht-hunters op pad geweest. Hoe gezellig en grappig het ook was, het Noorderlicht hebben we toen helaas niet gezien. Een dag later reden we zelf rond in de avond en toen zagen we het wel! Je moet een beetje geluk hebben, maar de kans is hier best groot! Het zien van dit natuurspektakel is onbeschrijfelijk, maar stel je even voor dat je waanzinnig veel groene lichtbanen uit het niets in de donkere lucht ziet verschijnen… Zo mooi! Lees hier meer over het Noorderlicht in IJsland

akureyri ijsland noorderlicht

Akureyri & Whale Watching

Interessant om te weten: Akureyri is door het Eyjafjörður fjord een populaire plek om aan Whale Watching te doen. Vanuit de haven vertrekken meer dan eens boten die op zoek gaan naar deze prachtbeesten en soms kun je zelfs vanaf het land gewoon spotten. De meeste Whale Watching tours duren zo’n 3 uur en de beste tijd is van mei tot en met oktober. Een aantal van de tours garandeert in die periode zelfs een 99% kans op succes!

Zelf je reis naar Akureyri plannen?

Zin gekregen om naar Akureyri te gaan tijdens je IJsland trip? Hieronder vind je wat praktische info om je eigen vakantie te plannen.

Zo kom je er

Als je geen roadtrip door IJsland maakt, maar wel graag naar Akureyri wilt, kun je vanuit Reykjavik het vliegtuig nemen naar het Akureyri Airport. Hier landen voornamelijk binnenlandse vluchten en onder andere Air Iceland vliegt dagelijks tussen Reykjavik en Akureyri. Wil je vanuit een andere plek in IJsland naar Akureyri Airport? Dan is dat eventueel ook mogelijk. Het kan bijvoorbeeld vanuit Grimsey. Hier vind je de beste vliegtickets.

Met de auto op pad rondom Akureyri

Kom je wel met de auto? Volg dan gewoon de ringweg van IJsland, die loopt namelijk door Akureyri en verbindt de stad met de rest van het eiland. Vanaf Reykjavik ben je iets minder dan 400 kilometer onderweg. Een auto huren kan via SunnyCars of EasyTerra! Het is trouwens in de zomer mogelijk Akureyri te bezoeken door middel van cruisevakanties, die komen hier soms namelijk ook!

Akureyri airport

Slapen in een hotel of hostel in Akureyri?

Er zijn verschillende plekken waar je leuk en goed kunt overnachten. Een tweetal tips voor hotels in Akureyri:

Berjaya Iceland Hotels

Een fijn hotel in Akureyri is Berjaya Iceland Hotels. Dit hotel heeft ruime kamers met een televisie en een zithoek, alles super modern ingericht. In het hotel zijn ook een restaurant en een loungebar. In het restaurant kun je ‘s ochtends lekker aanschuiven voor een ontbijtje. In de winter kun je gebruik maken van de verwarmde skiopslag. Super handig!

Bekijk dit hotel

Akureyri backpackers

Slaap je liever iets goedkoper en ontmoet je graag andere backpackers? Dan kun je in Akureyri ook naar Akureyri backpackers gaan! Je vindt dit hostel bij Hafnarstræti 98 en er zijn dorms te vinden voor verschillende reizigers.

Bekijk dit hostel

akureyri hotel

→ Bekijk hier al onze IJsland artikelen