Gullfoss IJsland winter

Overweldigend en woest: De Gullfoss waterval in IJsland

De Gullfoss waterval is misschien wel de meest bekende en overweldigende waterval van heel IJsland. Dit waterspektakel vind je op de Golden Circle en ontstaat door de gletsjerrivier Hvítá. Een druk bezocht plekje natuurgeweld dat ook jij eigenlijk niet mag overslaag tijdens je rondreis door het land van vuur en ijs. Deze waterval wordt trouwens ook wel gouden waterval genoemd vanwege de rondzwevende nevel en is maar liefst 20 meter breed, 70 meter diep en de kloof die volgt is 2,5 kilometer (!) lang. Als je goed kijkt zie je dat het water bij Gulfoss niet in één keer naar beneden stort, maar trapsgewijs de kloof raakt. Onwijs mooi om te zien en een echte uitdaging als het weer weergaloos is. Bereid je voor op woeste wind en zo nu en dan wat druppels of nevel, want het weer bij Gullfoss kan heerlijk onstuimig zijn.

Gullfoss

Gullfoss-waterval-IJsland-winter Gullfoss IJsland winter

Waar ligt de Gullfoss waterval?

We vinden Gullfoss in het zuidwesten van IJsland, op zo’n 100 kilometer en 1,5 uur rijden vanaf Reykjavik. De rivier waardoor de waterval ontstaat heet zoals eerder gezegd Hvítá. Deze rivier ontstaat door smeltwater van de Langjökull-gletsjer, die eerst nog een meer vormt bij het gletsjermeer Hvítárvatn voordat het daadwerkelijk bij de waterval uitkomt. Hvítá kun je naar het Nederlands vertalen en dan betekent deze naam Witter Rivier. De gletsjer Langjökull vind je, afhankelijk van hoe je rijdt, op ongeveer 35 kilometer rijden vanaf Gullfoss. De gletsjer ligt iets noorderlijker. Het gletsjermeer Hvítárvatn ligt ook op ongeveer 35 kilometer afstand vanaf Gullfoss, ietsjes naar het noord-oosten. Uiteindelijk komt al het water dus samen bij de waterval van zo’n 20 meter breed. Daar stort dan gemiddeld in de zomer zo’n 120 kuub water per seconde over de rand en ‘s winters zo’n 80 kuub.

Met eigen auto of openbaar vervoer?

Met een huurauto kun je gemakkelijk de weg naar Gullfoss vinden. Deze kun je goedkoop en gemakkelijk online huren via Sunnycars. Eenmaal in IJsland neem je vanaf het vliegveld allereerst de 1 snelweg en dan ga je vanaf Reykjavik richting het zuiden, dit is de grootste rondweg van het land. Vervolgens maak je bij Selfoss een afslag links, de 35 weg op. Je komt dan allereerst langs andere welbekende highlights op de Golden Circle zoals het Kerid Kratermeer en Geysir, ook kun je eventueel nog even stoppen bij het Skaholt kerkje. Uiteindelijk rijd je de Biskupstungnabraut weg af en keer je rechtsaf de 35 weg opnieuw op bij de kruising met de 37 weg die ook wel Laugarvatnsvegur heet. Uiteindelijk vind je Gullfoss aan de rechterkant en een grote parkeerplaats waar je jouw auto kunt neerzetten. Je kan trouwens ook via Thingvellir (ook wel Þingvellir genoemd), via het noorden, naar Gullfoss rijden. Dan heb je net een andere route maar deze is in principe even snel. Heb je geen eigen auto? Dan kun je ook vanaf het BSI-busstation in Reykjavik een buslijn naar de watervallen nemen.

Check de verschillende viewpoints rondom Gullfoss!

Rondom de watervallen zijn verschillende viewpoints te vinden. Je hebt natuurlijk de trappen en het grote plateau dat je gemakkelijk vanaf het infopoint, de grote parkeerplaats en de winkel vindt. Vanuit dit viewpoint lijkt al het water in het diepste van de aarde te verdwijnen. Je kan echter ook wat verder door rijden, daar vind je vervolgens een hoger gelegen viewpoint en vanuit hier zie je het water super goed de Gullfosskloof in storten en het ergens verdwijnen in de diepte. Vergeet dus zeker niet door te rijden als je bij het eerste viewpoint bent geweest en neem de tijd om Gullfoss vanuit verschillende posities te bekijken.

Ticket kopen?

Je hoeft geen tickets of entreekaartjes te kopen voor Gullfoss. Je kan vanaf de parkeerplaats zo naar de verschillende viewpoints lopen. Je hoeft daardoor dus ook niet te wachten tot de winkel of het infopoint open gaat, dit deden toevallig wat mensen toen wij er aan kwamen, je kan de watervallen namelijk ten alle tijden bekijken. Er zijn geen hekken die het mogelijk afsluiten.

Gullfoss-waterval-in-IJsland-winter

Beste reistijd om naar de Gullfoss waterval te gaan

Eigenlijk kun je de beste reistijd het beste bepalen aan de hand van wat jij belangrijk vindt. Wil je graag rustig en redelijk goed weer? Dan kun je natuurlijk het beste in de zomer gaan. Kans is dan alleen wel groot dat je de watervallen met veel anderen moet delen. Wil je liever op een wat rustiger moment Gullfoss bezoeken en maakt het weer je niet zoveel uit? Kies dan voor een van de wintermaanden.

Gullfoss in de zomer

Als je hoort dat de waterval jaarlijks zo’n 10.000’en bezoekers krijgt, dan begrijp je dat er ook erg drukke periodes zijn rondom Gullfoss. De zomer is helaas zo’n periode. Het is dan wel lekkerder weer om de watervallen te bezoeken, maar feit is wel dat je Gullfoss moet delen met groepen andere toeristen. Wat betreft de omgeving, die is dan veelal groen, zwart en bruin gekleurd. In tegenstelling tot de winter, waarbij de omliggende bergen wit zijn. Wil je in de zomer gaan? Kies dan voor de maanden mei tot augustus. Dan is IJsland op het warmst en de dagen zijn op hun langst.

Gullfoss in de winter

Misschien is Gullfoss nog mooier in de winter dan in de zomer. IJsschotsen benadrukken de zijkanten van de watervallen en de omgeving kleurt ijskoud wit door alle gevallen sneeuw. In de winter kan de lucht soms strak blauw zijn, maar op andere momenten stormachtig grijs. Gullfoss in de winter bezoeken is dus een gokje nemen, je weet nooit hoe winderig en koud het is, maar zodra het mooi weer is moet je gaan. Dat is een feit. Wij bezochten de watervallen in de winter eind februari.

Zomer of winter: Wat is de beste tijd op de dag zelf?

Je kan Gullfoss het beste erg vroeg in de ochtend bezoeken of juist ‘s avonds laat als het nog licht is in de zomer. Op deze tijden is de kans het grootste dat je de waterval een beetje voor jezelf hebt, in de middag komen vele tourbussen vanuit Reykjavik de waterval bezoeken. Let verder ook goed op het weerbericht. Zodra het mooi is, moet je eigenlijk de auto pakken. Bij ons stormde het flink in de ochtend tussen 7u en 9u in de ochtend. We zijn toen bij onze Airbnb gebleven en zodra het opklaarde rond 09:30 zijn we met de auto meteen naar de waterval gegaan. Maak dus altijd optimaal gebruik van het mooie weer als het aanwezig is, niets is zo veranderlijk als het weer op IJsland.

Airbnb of Hotel in de buurt van de Gullfoss waterval

Je kan in een hotel slapen in de omgeving van Gullfoss, maar veel zijn er niet. Je hebt bijvoorbeeld het Gullfoss Hotel dat echt direct tegenover de waterval ligt, maar anders vind je het volgende hotel pas bij Geysir en dit hotel heet niet zo verrassend Hotel Geysir. Wij sliepen zelf in een Airbnb in de buurt van Gullfoss, precies tussen de geisers en watervallen in. Dit werkte voor ons perfect en via hier kun je ook nog eens rond de 20 en 30 euro korting krijgen op jouw eerste Airbnb verblijf! Bekijk hier alle Airbnb’s waar wij hebben geslapen in IJsland.

Tours vanaf of rondom Gullfoss

Er worden uiteraard tours naar Gullfoss georganiseerd vanaf Reykjavik, maar je kan ook op de rivier Hvítá een boottocht maken. Je gaat dan met een snelle speedboat het water op of je kan gaat raften en in een klein uurtje trotseer je het natuurgeweld van deze gletsjerrivier. De boten vertrekken trouwens niet direct bij de watervallen, maar bij het plaatsje Reykholt. Organisaties waar je terecht kunt zijn Iceland Riverjet en Arctic Rafting. Wil je Gullfoss vanuit de lucht bekijken? Er worden ook flights georganiseerd! Deze tours heten Golden Cirlce Flightseeing. Wil je een rondreis of tours door IJsland boeken? Kijk dan eens hier of hier.

Deze highlights vind je naast Gullfoss ook op de Golden Circle

Combineer je bezoek aan de Gullfoss waterval met andere highlights op de Golden Circle

Wanneer je de Gullfosskloof bezoekt en haar watervallen, kun je ook andere highlights op de Golden Circle van IJsland bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan het Kerid Kratermeer, waar je dan wel een betaalbaar kaartje voor moet kopen om entree te krijgen. Maar ook aan de waanzinnige Geysir of aan het bijzondere Thingvellir.

Gullfoss zien in een filmpje? Kijk onze reisvideo hieronder:

→ Bekijk hier al onze IJsland artikelen