IJsland foto's uitzicht

Landmannalaugar, de meest kleurrijke bergen van IJsland

Landmannalaugar, een bergvallei in het midden van IJsland, heeft de meest kleurrijke bergen die je ooit zal tegenkomen. Geel, rood, groen, bruin; alle kleuren komen voorbij. Ze worden met trots ook wel de Rainbow Mountains genoemd. Toen ik hier was kon ik wel urenlang genieten van alle kleuren en vormen, die bij elke schaduw en elke zonnestraal leken te veranderen. Samen met mijn reisgenoten klommen we een berg op, zodat we op de top van de berg konden genieten van de zonsondergang. Het mooie en bijzondere aan deze bergen, is dat elke verschillende vorm van lichtval andere kleuren naar buiten brengt. Zo is de bergvallei een zee van gele en oranje tinten tijdens zonsondergang, maar zijn het vroeg in de ochtend juist de groene en blauwe tinten die zich laten zien.

Landmannalaugar

IJsland Landmannalaugar Landmannalaugar in ijsland

Hoe kom je bij Landmannalaugar?

Het is algemeen bekend in IJsland dat de mooiste plekjes eenmaal erg lastig te bereiken zijn, gelukkig is Landmannalaugar vrij makkelijk te vinden. Vanaf juni tot september zijn er vanuit Reykjavík naar Landmannalaugar meerdere bussen per dag die je meenemen naar de kampeerplek waar je kan overnachten en wat ook het startpunt van meerdere hikes is. Met de auto is het ook zeker gemakkelijk te bereiken; er zijn zelfs drie verschillende wegen die je kan nemen. De makkelijkste weg om te nemen is de F208, je hoeft geen rivieren over te steken, maar het wordt wel een hobbelige rit. Een goede tip: in IJsland is het het best om met een wat grotere auto met vierwielaandrijving te rijden. Met normale familie auto’s kom je ook zeker rond, maar het kan je op sommige situaties wel beperken, aangezien het landschap in IJsland nog erg ruig is met veel woeste rivieren en hobbelige wegen. Let op! In de winter is het niet mogelijk om Landmannalaugar te bereiken in verband met hevige sneeuwval, zorg dus dat je daar rekening mee houdt. En check ook goed de verzekering van je huurauto, het kan zijn dat het op eigen risico is als je off road gaat rijden en je dus niet verzekerd bent.

Wat voor accommodatie is er?

Je ervaart Landmannalaugar het best als je gaat kamperen. Er is een camping tussen de bergen, waar iedereen zijn of haar tent op mag zetten tegen een klein prijsje. Bonus: vlakbij de camping is er een heerlijke hotspring waar iedereen na een lange dag vol klimmen en hiken heerlijk kan ontspannen. Maar ook s’ochtends is het erg fijn om te genieten van de zonsopgang terwijl je in het warme water ligt. Geen betere manier om je dag te beginnen, toch?

Rainbow Mountains

Rainbow mountains ijsland Landmannalaugar Landmannalaugar hiken ijsland

Wat kan je allemaal doen in Landmannalaugar?

Natuurlijk is het een geweldige ervaring om een van de bergen te beklimmen en te genieten van het adembenemende uitzicht. Maar ook als dat niet echt je ding is, hoef je je niet te vervelen. Zo kan je door de enorme lavavelden wandelen, die je vanaf de bergen goed kan zien. De enorme zwarte rotsen alleen al zijn genoeg om uren door heen te dwalen. Maar pas op: het is makkelijk om daar de weg kwijt te raken! Gelukkig zijn er witte paaltjes geplaatst om je de weg te wijzen, maar zorg dat je altijd iemand bij je hebt en nooit zonder zaklamp op pad gaat.

Op zoek naar de meren en geisers van Landmannalaugar

Ook zijn er meerdere kleine meertjes verstopt tussen de bergen, die je pas vindt als je de kleine verstopte weggetjes neemt. Het felblauwe water steekt mooi af tegen het groene mos op de meestal wat donkere bergen, wat een prachtig plaatje maakt. Zeker een aanrader! Wat verder de bergen op bevind je je al gauw in een walm van zwavelgeuren en warme wolken. Je raadt het al: de geisers! Van het ene op het andere moment zijn ze overal om je heen, dit zorgt voor een prachtig mysterieus scenario en natuurlijk ook voor talloze geschikte fotomomenten.

Meren & Geisers

Landmannalaugar bergen ijsland ijsland foto's Landmannalaugar ijsland geisers schapen

→ Bekijk hier al onze IJsland artikelen