IJsland foto's uitzicht

Landmannalaugar, de meest kleurrijke bergen van IJsland

Landmannalaugar, een bergvallei in het midden van IJsland, heeft de meest kleurrijke bergen die je ooit zal tegenkomen. Geel, rood, groen, bruin; alle kleuren komen voorbij. Ze worden met trots ook wel de Rainbow Mountains genoemd. Toen ik hier was kon ik wel urenlang genieten van alle kleuren en vormen, die bij elke schaduw en elke zonnestraal leken te veranderen. Samen met mijn reisgenoten klommen we een berg op, zodat we op de top van de berg konden genieten van de zonsondergang. Het mooie en bijzondere aan deze bergen, is dat elke verschillende vorm van lichtval andere kleuren naar buiten brengt. Zo is de bergvallei een zee van gele en oranje tinten tijdens zonsondergang, maar zijn het vroeg in de ochtend juist de groene en blauwe tinten die zich laten zien. Wil jij Landmannalaugar ook bezoeken? Ik vertel je er alles over!

Alles over Landmannalaugar in IJsland!

Vind vliegtickets naar IJsland
→ Wandel langs Landmannalaugar tijdens de Laugavegur Trail: plan je tocht met BookATrekking

Landmannalaugar

IJsland Landmannalaugar Landmannalaugar in ijsland

Hoe kom je bij Landmannalaugar?

Het is algemeen bekend in IJsland dat de mooiste plekjes eenmaal erg lastig te bereiken zijn, gelukkig is Landmannalaugar vrij makkelijk te vinden. Vanaf juni tot september zijn er vanuit Reykjavík naar Landmannalaugar meerdere bussen per dag die je meenemen naar de kampeerplek waar je kan overnachten en wat ook het startpunt van meerdere hikes is. Met de auto is het ook zeker gemakkelijk te bereiken; er zijn zelfs drie verschillende wegen die je kan nemen. De makkelijkste weg om te nemen is de F208, je hoeft geen rivieren over te steken, maar het wordt wel een hobbelige rit. Een goede tip: in IJsland is het het best om met een wat grotere auto met vierwielaandrijving te rijden. Voor F wegen is dit zelfs verplicht. Om de F208 te bereiken start je vanaf Route 1 in Zuid-IJsland of neem route F26 langs de Golden Circle. Daarna neem je de F208 in zuidelijke richting en vanaf daar de F224 naar Landmannalaugar. Een alternatieve route gaat vanaf weg 26 naar de F225. Daar volg je de route richting F208 om vanaf daar verder te rijden op de F224 op tot in Landmannalaugar. Deze weg is wat avontuurlijker omdat de weg wat ruwer is. Onderweg zie je hier wel de Hekla-vulkaan!

Vanuit Reykjavik is het trouwens ongeveer 3 uur en 15 minuten rijden. Je kunt de Landmannalaugar dus eventueel als een dagtour maken, maar wanneer je met eigen vervoer gaat, is het wel zo tof om er ook te overnachten. Liever niet zelf rijden? Boek dan een tour vanuit Reykjavik en ga mee met een bus. Je kunt eventueel ook in- en uitstappen in Selfoss of Hella en daar overnachten, je bent dan wat korter onderweg en wat goedkoper uit.

Let op! In de winter is het niet mogelijk om Landmannalaugar te bereiken in verband met hevige sneeuwval, zorg dus dat je daar rekening mee houdt. En check ook goed de verzekering van je huurauto, het kan zijn dat het op eigen risico is als je off road gaat rijden en je dus niet verzekerd bent.

Wat voor accommodatie is er?

Je ervaart Landmannalaugar het best als je gaat kamperen. Er is een camping tussen de bergen, waar iedereen zijn of haar tent op mag zetten tegen een klein prijsje. Bonus: vlakbij de camping is er een heerlijke hotspring waar iedereen na een lange dag vol klimmen en hiken heerlijk kan ontspannen. Maar ook s’ochtends is het erg fijn om te genieten van de zonsopgang terwijl je in het warme water ligt. Geen betere manier om je dag te beginnen, toch?

Tip: vergeet zeker je zwemkleren niet mee te nemen als je naar Landmannalaugar, maar neem ook warme kleren mee. Het kan in de hooglanden ook heel koud zijn!

Liever niet kamperen? Er is ook een lodge aanwezig. Hier vind je een keuken en een paar slaapkamers. De prijs per nacht is 9000 ISK (€65) per persoon per nacht. Hij is geopend van 15 juni tot 15 september, in die periode is het wel verstandig om te reserveren, want hij is gauw volgeboekt. Je kunt ook iets verderop slapen in het pension The Highland Center Hrauneyjar. Het hotel ligt iets meer dan 30 km van de vulkaan Hekla en de populaire wandelroutes van Landmannalaugar. Pluspuntje: gasten van het hotel hebben gratis toegang tot de sauna!

Rainbow Mountains

Rainbow mountains ijsland Landmannalaugar Landmannalaugar hiken ijsland

Wat kan je allemaal doen in Landmannalaugar?

Natuurlijk is het een geweldige ervaring om een van de bergen te beklimmen en te genieten van het adembenemende uitzicht. Maar ook als dat niet echt je ding is, hoef je je niet te vervelen. Zo kan je door de enorme lavavelden wandelen, die je vanaf de bergen goed kan zien. De enorme zwarte rotsen alleen al zijn genoeg om uren door heen te dwalen. Maar pas op: het is makkelijk om daar de weg kwijt te raken! Gelukkig zijn er witte paaltjes geplaatst om je de weg te wijzen, maar zorg dat je altijd iemand bij je hebt en nooit zonder zaklamp op pad gaat.

Leuk weetje: de lavavelden ontstonden al tussen 870 en 1480. De meest indrukwekkende lavavelden zijn la Laugahraun, Hrafntinnuhraun en Namshraun. Volgens lokale folklore zitten er allerlei wezens tussen de gestolde lava verstopt, waaronder trollen en elfjes. Wanneer je hier zelf gaat wandelen, snap je wel waarom. Het voelt echt even alsof je je in een andere wereld bevindt.

Op zoek naar de meren en geisers van Landmannalaugar

Ook zijn er meerdere kleine meertjes verstopt tussen de bergen, die je pas vindt als je de kleine verstopte weggetjes neemt. Het felblauwe water steekt mooi af tegen het groene mos op de meestal wat donkere bergen, wat een prachtig plaatje maakt. Zeker een aanrader! Wat verder de bergen op bevind je je al gauw in een walm van zwavelgeuren en warme wolken. Je raadt het al: de geisers! Van het ene op het andere moment zijn ze overal om je heen, dit zorgt voor een prachtig mysterieus scenario en natuurlijk ook voor talloze geschikte fotomomenten.

Meren & Geisers

Landmannalaugar bergen ijsland ijsland foto's

Wandelen in de adembenemende omgeving

In Landmannalaugar kun je prachtige wandelen. Het is de ideale manier om de bergen te bewonderen en ook om de geisers en lavavelden te bezoeken. Je kunt zelf op pad gaan, of met een gids wandelen.

Laugahraun Tour: Deze route is perfect voor wie weinig tijd heeft of met jonge kinderen op pad is. Een korte route zonder extreme of steile beklimmingen. De route is goed gemarkeerd en geschikt voor wandelaars van alle niveaus.

  • Afstand: 4,3 km
  • Duur: 1,5 tot 2 uur

Blahnúkúr: ook bekend als de Blue Peak, is een uitgedoofde vulkaan die je kunt beklimmen. Het is een zware wandeling, maar het adembenemende uitzicht vanaf de top maakt het de moeite waard. Veel wandelaars beschouwen dit als de mooiste wandeling in heel IJsland.

 • Afstand: 6,1 km
 • Duur: 2,5 tot 3,5 uur

Brennisteinsalda: deze top wordt ook wel de Sulphur Wave genoemd en ligt naast Blahnúkúr. Het is een iets makkelijkere tocht dan de beklimming van Blahnúkúr, maar het uitzicht is minstens even mooi.

 • Afstand: 6,5 km
 • Duur: 2 tot 3 uur

Blahnúkúr Brennisteinsalda Loop: je kunt beide toppen combineren tijdens de Blahnúkúr Brennisteinsalda Loop. Deze luswandeling biedt het beste van Landmannalaugar. Je wandelt tussen lavavelden en beklimt de top van beide bergen voor een ongelooflijk uitzicht over het landschap.

 • Afstand: 9,7 km
 • Duur: 4 tot 6 uur

Ljótipollur: dit is een populaire wandelroute rond een vulkanische krater. Deze wandeling start op korte rijafstand vanaf de camping in Landmannalaugar.

 • Afstand: 13,3 km
 • Duur: 4 tot 6 uur

Kalli: de langste wandeling die je in een dag kunt volbrengen in dit gebied. Het is er niet heel druk en dus kun je in alle rust genieten van de roestkleurige bergen rondom Blahnúkúr. Op de terugweg naar Landmannalaugar loop je een deel van het Laugavegur Trail.

 • Afstand: 15 km
 • Duur: 6 tot 8 uur

Laugavegur Trail: dit is een bekende meerdaagse hike van 55 km die begint in Landmannalaugar en eindigt in Thórsmörk. Meestal duurt de wandeling 4 dagen en 3 nachten, waarbij je ‘s nachts kampeert of verblijft in berghutten langs de route. Wie graag meerdaagse hikes loopt, gaat deze tocht fantastisch vinden. Je regelt het zelf, of boekt de tocht via BookATrekking!

→ Zin in een langere tocht? Ga mee hiken in het ruige ijsland met The Iceland Trail!

Landmannalaugar ijsland geisers schapen

Zo ben jij helemaal voorbereid voor je bezoek aan Landmannalaugar. Neem er genoeg tijd voor en vergeet niet te genieten. Naar mijn idee is dit absoluut één van de mooiste plekken van IJsland!

→ Bekijk hier al onze IJsland artikelen