Noorderlicht IJsland

Het Noorderlicht in IJsland: Wanneer en waar kun je het zien?

“Kijk rechts! Gauw! Zien jullie daar ook die groene streep in de lucht?!” Iedereen in het busje probeert door een rechter zijraam naar buiten te kijken en voor me zie ik zelfs iemand over een andere passagier heen kruipen om dichter bij het raam te komen. “Jaaa, ik zie het ook! Oooh can we stop the car!?!” Hoor ik bijna gillend achter me. Van alle kanten worden nu “Ooohs” en “Aaahs” geroepen en wanneer we stoppen weten we niet hoe snel we naar buiten kunnen. Haastig worden nog wat camera’s gepakt en binnen een tel staat vervolgens iedereen in de IJslandse kou. We zijn op een willekeurige plek langs de weg gestopt en staren naar boven. Even is iedereen stil, want boven ons bewegen groene lichtbanen geleidelijk heen en weer. Het Noorderlicht.

Noorderlicht in IJsland

Ijsland noorderlicht

Waar kun je het Noorderlicht in IJsland zien?

Wij zijn op weg naar het vliegveld van Akureyri wanneer we het Noorderlicht zien, in het noordern van IJsland. Dit was in het begin van de maand November. We kwamen toen net van de Myvatn Nature Baths vandaan waar we om 17 uur weg gingen, zodat we het vliegtuig van 18:55 uur konden halen. Maar zoals je hierboven kan lezen, zagen we onderweg ineens het Noorderlicht. Bizar, want de avond ervoor hebben we 3 uur lang rond gereden tijdens een Northern Light Tour samen met twee Northern Light Hunters. Door die avond hadden we de hoop dus op gegeven, maar ineens werd de lucht dus spontaan groen gekleurd door allerlei licht banen. Met als resultaat dat we op weg naar het vliegtuig drie keer uit ons busje zijn gerend, om ervan te kunnen genieten en foto’s te maken. Op het nippertje hebben we het vliegtuig gehaald en in het vliegtuig zelf hebben we ook nog buiten het Noorderlicht kunnen zien. Het schijnt dat je het ook in het zuiden en westen kunt zien van IJsland en dat de kans het kleinst is rond Reykjavik omdat het daar nogal licht is.

Waar moet je op letten als je het Noorderlicht wilt zien

Zorg er allereerst voor dat je tijdens een heldere avond op zoek gaat of in ieder geval de lucht in de gaten houdt als je het Noorderlicht wilt zien. Wanneer er veel wolken zijn, is de kans zeer klein dat je het Noorderlicht ziet. Check dus meerdere keren per dag de weersvoorspelling, want niets is zo veranderlijk als het weer in IJsland. Het kan het ene moment extreem bewolkt zijn en het volgende moment volledig opklaren. Ook moet je zorgen dat het echt donker is. Eigenlijk is het best bijzonder dat wij het konden zien boven zo’n verlichte stad, dat betekent dat het een uitzonderlijk sterke Noorderlicht avond was. Wanneer je gaat kijken in een donker gebied, voorkom dan ook dat je in de lampen van een voorbij komende auto of je telefoonscherm kijkt. Zorg dat je ogen zo veel mogelijk aan het donker zijn gewend, want dan zie je het Noorderlicht het beste.

Hoe ontstaat het Noorderlicht eigenlijk?

Verder kun je het Noorderlicht dus alleen zien, als er uitbarstingen op de zon zijn geweest. Geladen deeltjes worden dan richting onze aardbol geslingerd en die zorgen voor de groene lichtlijnen. Of je het dus ziet, hangt dus heel erg af van de zonneactiviteit. Er zijn verschillende websites die je in de gaten kunt houden als je het Noorderlicht wilt spotten. Een van die websites is bijvoorbeeld Aurora Forecast. Je ziet dan precies boven welke gebieden er mogelijk Noorderlicht te zien is en wat de kracht is.

Wanneer kun je het Noorderlicht in IJsland zien?

De beste periode om het Noorderlicht te zien in IJsland is in de maanden september/oktober tot en met maart. Volgens sommige zijn de beste maanden in die periode van november tot en met februari, omdat het dan het donkerst is. Anderen zeggen juist dat je dan niet moet gaan, omdat het weer dan extreem slecht kan zijn en wanneer er te veel wolken zijn zie je niks.

Wanneer moet je in die maanden dan naar de lucht gaan staren?

Zodra het donker is, kun je eigenlijk naar de lucht gaan kijken in de hoop het te spotten. Zoals je hierboven kon lezen is het namelijk nooit zeker of je het zult zien. Qua tijd kun je dus het beste tussen 22:00 uur en 03:00 gaan kijken.

Noorderlicht IJsland

Hoe maak je foto’s van het Noorderlicht?

Bovenstaande foto’s zijn gemaakt met deze camera. Er zijn hele uitgebreide blogs te vinden waarop staat uitgelegd hoe je foto’s kunt maken van het Noorderlicht, maar met deze camera heb ik gewoon de automatische instellingen gebruikt. De camera heeft toen zelf ervoor gezorgd dat er een langere sluitertijd werd gehanteerd. Deze foto’s zijn ook zonder statief gemaakt, maar de camera heb ik wel zelf zo stil mogelijk proberen te houden. Als je perfecte foto’s wilt maken zou ik wel een statief meenemen en eventueel een afstandsbediening waarmee je de camera foto’s kunt laten maken. Het is ook handig om een licht gevoelige lens mee te nemen en een lens met een grote hoek. Denk dus aan f2.4 of f1,4. Oh en nog een laatste tip, trek warme kleren aan! Als je het Noorderlicht wilt spotten moet je soms uren in de avond kou staan en dan heb je liever wat meer lagen kleding aan dan te weinig.

Meer lezen over IJsland?

Hier ontdek je IJsland in 10 foto’s en we hebben een review geschreven over het Icelandair Reykjavik hotel die de moeite waard is om te lezen. Wij vlogen verder met Icelandair naar IJsland, mocht je dus die kant op willen kun je hier goede vliegtickets scoren.

→ Bekijk hier al onze IJsland artikelen