Rijstvelden Bali

Hier zie je de mooiste rijstvelden van Bali

Wie naar Bali op reis gaat, droomt er vaak ook van om een fietstocht of wandeling langs fris groene rijstvelden te maken. Waar het water nog een beetje in staat, groene sprietjes trots omhoog staan en waar je door de aangelegde terrassen zo vanaf lijkt te kunnen lopen. Maar waar vind je de mooiste rijstvelden op Bali? We zochten het voor je uit!

Bali rijstvelden rijstvelden bali_-3

1. Tegalalang rijstvelden – Ubud

Rijstvelden in Bali zijn door middel van terrassen aangelegd en sommige zelfs op flink stijle bergwanden. Dit is ook het geval bij de rijstvelden van Tegalalang, die je dichtbij Ubud vindt (op ongeveer 20 a 30 minuten rijden). Dit zijn waarschijnlijk de meest gefotografeerde rijstvelden van heel het eiland en zodra je er aan komt snap je ook al gauw waarom. Tussen de rijstvelden staan wuivende bananenbomen en palmbomen (waar soms nog kokosnoten aan hangen) en door het golvende en soms steile landschap, zie je overal waar je kijkt machtig mooie groene rijstveldjes en waterige poelen. Terras na terras, veldje na veldje. Het lijkt een oneindige lappendeken van rijstterrassen en het is echt een plek die je niet wilt missen als je voor het eerst op Bali bent. Dat het bijzonder is blijkt trouwens ook uit het feit dat de felgroene rijstvelden rondom Ubud zijn benoemd tot werelderfgoed door UNESCO!

Zo kom je er: Je kunt heel gemakkelijk naar Tegalalang toe vanaf Ubud (bij deze georganiseerde rondreizen over Bali ga je ook naar Ubud en de rijstvelden), dus boek wanneer je hier verblijft zeker een tour of huur zelf een scooter. Je kunt deze rijstvelden het gehele jaar door bezoeken, want het hele jaar lang wordt hier gepland en geoogst. Zorg trouwens wel dat je een beetje vroeg op de ochtend gaat (bij voorkeur zelfs voor zonsopgang), want zoals vaker met veel gefotografeerde plekjes, kan het ook hier best druk worden.

Locatie van deze rijstvelden op Bali: Jl. Raya Tegalalang, Tegalalang, Kabupaten Gianyar, Bali 80561, Indonesia

2. Jatiluwih rijstvelden – West-Bali

In het westen van Bali vind je de uitgestrekte Jatiluwih rijstvelden, op ongeveer 90 minuten rijden vanaf Ubud (klik hier voor georganiseerde prive rondreizen over Bali inclusief bezoek aan Ubud). Ook deze velden zijn zo mooi doordat het is aangelegd tegen de wanden van verschillende bergen en het best wel uitgestrekt is, volgens horen zeggen hebben we zelfs vernomen dat dit het grootste rijstveld van heel het eiland is. Verwacht dus eindeloos veel groene veldjes met daar tussen zo nu en dan een imposante palmboom die het een extra mooi tropisch sfeertje geeft. Als je naar deze rijstvelden gaat moet je trouwens wel een paar rupiah meenemen, want in tegen stelling tot andere is het niet helemaal gratis, maar dat kleine bedrag is het helemaal waard als je het spectaculaire uitzicht ziet.

Tip voor als je naar Jatiluwih gaat: Wat goed is om te weten, is dat je hier niet de hele dag heen kan, maar alleen tussen half 9 ‘s ochtends en 6 uur ‘s avonds. Zin om er een dagje uit van te maken als je naar de Jatiluwih rijstvelden gaat? Je kant een bezoekje hieraan goed combineren met de Batukaru tempel, het Alas Kedaton Monkey Forest en met de zonsondergang bij de Tanah Lot tempel.

Locatie van deze rijstvelden op Bali: Jalan Jatiluwih No No.Desa, Jatiluwih, Penebel, Kabupaten Tabanan, Bali 82152, Indonesie

rijstvelden bali_ Rijstvelden Bali

3. Munduk – Noord-Bali

Een stukje Bali dat steeds populairder wordt is Munduk, naar dit gebied kun je in 2 uur rijden vanaf Ubud en vind je wat meer in het noorden en het binnenland van Bali. Ook hier vind je prachtige rijstvelden, al blijft Ubud wel de nummer één. Om in Munduk de rijstvelden te bekijken moet je de straat Jl. Mekarsari – Baturiti Bedugul pakken, je komt dan vanzelf bij de Munduk Rice Fields uit. Super uitgestrekt en mega indrukwekkend!

Locatie van deze rijstvelden op Bali: Munduk, Banjar, Buleleng Regency, Bali 81161, Indonesia


tui

TIP: Je kunt met TUI hele mooie prive rondreizen op Bali maken (en voor een fijne prijs)!

 


4. Sideman – Oost-Bali

Veel reizigers bezoeken de Klungkung tempel en de Besakih tempel op Bali en dat kun je ook weer ideaal combineren met Sideman waar je weer veel mooie rijstvelden vindt. Dit ligt allemaal in het oosten van Bali, eigenlijk op de zuiderlijke flanken van Mount Agung. Hier beland je echt even in boerengebied en dompel je je helemaal onder in de rijstvelden. Vanaf Kuta kun je hier trouwens ook al binnen 90 minuten zijn!

Locatie van deze rijstvelden op Bali: Jalan Sidemen – Sangkan Gunung, Sangkan Gunung, Sangkan Gn., Sidemen, Kabupaten Karangasem, Bali 80864, Indonesie

5. Pererenan – Canggu

Je verwacht het misschien niet, maar als je in het kustplaatsje Canggu bent dan kun je ook ineens tussen de rijstvelden belanden. Achter het huisje waar wij sliepen, in het centrum, was bijvoorbeeld een groot veld te zien maar ook als je een wandeling of scootertocht door het binnenland van Canggu maakt kom je er genoeg tegen. Hier echter geen bergen, maar wat meer vlakke en grotere rijstvelden die wat lager liggen. Ze zijn iets minder indrukwekkend dan de eerder genoemde velden maar alsnog leuk om te zien!

Locatie van deze rijstvelden op Bali: Jl. Raya Canggu, Pererenan, Mengwi, Kabupaten Badung, Bali 80351, Indonesie

Rijstvelden Bali tips rijstvelden bali_-2

Beste tijd om de rijstvelden van Bali te bewonderen

‘s Ochtends vroeg, als het net licht wordt, dat is over het algemeen de beste tijd om naar de rijstvelden op Bali te gaan. De net opgekomen zon zorgt dan voor een extra glinstering en omdat het licht dan vaak wat warmer is dan wanneer je midden op de dag gaat, ziet alles er net wat mooier uit. Bovendien heb je dan ook als voordeel dat de meeste andere reizigers nog niet aanwezig zijn en dat je dit stukje natuur voor jezelf hebt.

Wanneer zijn de rijstvelden groen op Bali?

Als je benieuwd bent naar wanneer de rijstvelden groen zijn op Bali, dan verbaasd het je waarschijnlijk niet als we zeggen dat dit rond het regenseizoen is. Dus tussen oktober en maart. Alles groeit en bloeit dan net wat harder, dus ook de rijstvelden zijn dan het meest groen.

Bescherm de natuur op Bali tijdens je eigen reis!

Op Bali wordt door de bevolking steeds meer gedaan om de natuur te beschermen. Onder meer door plastic te ruimen, maar ook door duurzaam reizen gemakkelijker te maken. Reisorganisaties zijn hier gelukkig ook steeds meer bij betrokken, maar probeer ook als reiziger zelf hier op te letten. De mooie rijstvelden moeten natuurlijk mooi blijven en niet verpest worden voor toekomstige generaties.

Zo bezoek je de rijstvelden op Bali

Je kunt natuurlijk zelf je hele reis naar Bali plannen, maar bij veel georganiseerde rondreizen zit een tripje naar Ubud en de daarbij gelegen rijstvelden ook inbegrepen. Check dus ook eens het aanbod van prive rondreizen van ANWB.