west-kalimantan borneo Tanjung Bajau indonesie

Ontdek de schoonheid van het onbekende West-Kalimantan in Borneo

Indonesië is een populair vakantieland, al jarenlang, toch hebben niet veel mensen gehoord van West-Kalimantan. West-Kalimantan is het Indonesische deel van Borneo met Pontianak als hoofdstad. Afgelopen zomer was ik in West-Kalimantan en ik merkte dat veel mensen geen idee hadden bij dit prachtige deel van Indonesië. Hoog tijd om je dit stukje Borneo dus te laten ontdekken!

Tanjung Bajau borneo west-kalimantan Waterval in west-kalimantan borneo

De mooie natuur van West-Kalimantan

Op West-Kalimantan vind je overal prachtige natuur met name veel jungle in combinatie met stranden. Wij bezochten Ketapang in het binnenland waar je echt uren door de prachtige jungle kunt lopen of rijden. Daarnaast kun je ook verschillende mooie watervallen tegenkomen in de binnenland van West-Kalimantan zoals de waterval op bovenstaande foto. Tajung Bajau is een prachtige plaats langs de westkust van het eiland. In Tajung zijn wij naar een uitzichtpunt geweest en ik had hier wel uren kunnen zitten, zo mooi. Aan de ene kant zie je de zee en zijn mooie stranden, aan de andere kant zie je de hoge bergen en de jungle. Je ziet echt in één oogopslag alles wat West-Kalimantan te bieden heeft.

Tanjung Bajau west-kalimantan borneo

west-kalimantan borneo Tanjung Bajau indonesie

Vriendelijke bevolking

Omdat West-Kalimantan nog niet zo ontdekt is als Java of Bali zijn er veel mensen die geen Engels spreken. Toch werden we in alle gevallen super goed geholpen door de vriendelijke mensen. Een probleem met de auto, binnen een mum van tijd stonden er genoeg mensen om ons heen om het probleem te verhelpen. De bevolking vind het daarnaast nog steeds echt bijzonder om een Westerling te zien, dat geeft soms nog wel ongemakkelijke situaties maar daar wen je aan. Op verschillende plekken stonden mensen in de rij om met mij op de foto te gaan, heel gek. Maar als je niet wilt dan vinden ze dat ook geen probleem en respecteren ze dat. Kortom de bevolking maakt dit deel van Indonesië nog een stukje mooier.

west-kalimantan Bevolking Borneo go local west-kalimantan eten koffie

Orang-Oetans spotten in Borneo

Veel mensen kennen deze dieren alleen van Sumatra maar ook hier kun je ze vinden. Op West-Kalimantan zijn wij natuurlijk ook op zoek gegaan naar deze bijzondere dieren. Eerst hebben we het met een bootje geprobeerd en vervolgens zijn we de jungle ingelopen met een gids. Helaas geen geluk, de volgende dag hebben we weer een poging gewaagd, dit keer op een andere plek. We hadden toen wél geluk, want een ranger had toevallig een orang oetan gezien en bracht ons terug naar die plek. En ja hoor: Een orang oetan vrouwtje samen met een babytje bovenin de boom, echt geweldig om te zien!

Orang Oetans spotten borneo west-kalimantan Natuur in west-kalimantan borneo

Het lekkere eten & drinken

Als je op pad bent met alleen maar Indonesiërs dan ben je soms in het nadeel. Zo kon ik de gesprekken niet altijd volgen en sommige gerechten waren te pittig voor mijn Hollandse smaakpapillen. Maar een voordeel is dat je gewoon echt de lokale gerechten mee krijgt. Er wordt altijd gegeten met de handen en vaak wordt de hele tafel vol gezet met verschillende gerechtjes. Je kunt dan zelf lekker pakken wat je wilt. Omdat West-Kalimantan grotendeels aan de zee ligt staan er vooral visgerechten op het menu. Ondanks dat ik geen visliefhebber ben, heb ik echt genoten van alle lekkernijen die ik hier heb gegeten. Mijn tip? Laat je verrassen en graag wat de specialiteiten zijn en geniet van de lekkere keuken van West-Kalimantan.

eten in west-kalimantan borneo west-kalimantan Eten borneo

→ Bekijk hier al onze artikelen over Indonesie