Bo Kaap kaapstad

Proef Kaapstad tijdens een kookcursus in de kleurige Bo Kaap bij Lekka Kombuis

We rijden Wale Street in en wanneer we onze auto willen parkeren, is het eerste dat ons op valt dat alle huizen in de meest felle kleuren zijn geschilderd. Van oogverblindend geel tot overweldigend barbie roze, maar ook appeltjes groen komt voorbij net als het turquoise van de zee. We zijn in de Bo Kaap, de kleurigste wijk van Kaapstad en om 11 uur hebben we hier een afspraak bij Lekka Kombuis voor een kookcursus. Tijd om Kaapstad eens echt te proeven! Maar voordat we naar onze afspraak gaan, eerst nog even een rondje verdwalen in de kleurige straatjes van deze bijzondere wijk.

Bo Kaap

Bo Kaap

Een kort geschiedenislesje over de Bo Kaap

De kookcursus bij Lekka Kombuis wordt gegeven door Gamidah. Samen met haar gezin woont ze in Wale Street, het hart van de Bo Kaap en sinds een aantal jaar geeft ze hier ook met liefde kookcursussen. Ze vertelt ons dat de Bo Kaap een multiculturele moslimwijk is. Dat zij zelf moslim is, valt ons ook al gauw op door de tekeningen en kunstwerken die in het huis hangen. Dat de Bo Kaap bewoond wordt door een multiculturele samenleving komt doordat de inwoners afstammen van slaven die een aantal eeuwen terug vanuit Azië naar Zuid-Afrika zijn gehaald. In de wijk zijn dus niet echte Zuid-Afrikaanse roots terug te vinden, maar een mengelmoes van roots vanuit landen als Indonesië en Maleisië. De keuken die wij gaan proeven in dit stukje Kaapstad heet daardoor ook Cape Malay cuisine.

De kleurige Bo Kaap verkleurd meer dan eens

Je zou het misschien niet verwachten, maar de bewoners van de Bo Kaap staan erom bekend dat ze ervoor zorgen dat hun huis meer dan eens een nieuw kleurtje krijgt. Wanneer we Gamidah bezoeken is haar huis diep blauw gekleurd, maar ze vertelt dat wanneer zij en haar man genoeg hebben van deze kleur ze het huis zeker opnieuw zullen schilderen en zo ook hun buren. Grote kans dus dat de huizen die je op deze foto’s ziet inmiddels zijn verkleurd! De architectuur van de huisjes in de Bo Kaap kan je trouwens ook bekend voorkomen, de huizen hebben namelijk details vanuit Engeland en Nederland. In de Bo Kaap zijn trouwens ook verschillende moskeeën te vinden. Wij hebben er geen een bezocht, maar als we de verhalen mogen geloven zijn er zo’n tien te vinden in de wijk.

Aan de slag in de Bo Kaap bij Lekka Kombuis

Gamidah is zo goed als klaar met vertellen en we gaan aan de slag. We zien een stapel met potjes staan waarin kruiden zitten die we mogen mengen, vervolgens worden snijplanken klaar gelegd en we beginnen met het snijden van de uien. Vervolgens maken we van bloem verschillende pita broden die we zachtjes bakken in een koekenpan en daarna werpen we ons op de tomaten. We maken een curry van linzen en daarbij eten we gefrituurde snackjes gemaakt van filodeeg met een ui-kaas-mengsel als vulling. Na een uurtje tot anderhalf uur koken zijn we klaar en staat een goddelijke lunch voor ons op tafel. Oftewel, zoals ze in het Afrikaans zeggen: Eet smaaklik!

Kruiden bo kaap bokaap

Ook een kookcursus volgend in Bo Kaap bij Lekka Kombuis?

Ook een kookcursus volgen bij Lekka Kombuis? Je vindt Gamidah op Tripadvisor! Via daar kun je als het goed is een online boeking doen of mail haar via lekkakombuis@mweb.co.za. Je kan een kookcursus met z’n tweeën doen, zoals wij hebben gedaan, of met een groep. En wil je een stukje van de Bo Kaap bekijken in een filmpje? Spoel dan hieronder even door naar 04:35 dan zie je gauw meer:

→ Bekijk hier al onze artikelen over Zuid-Afrika