Zuid-Afrika is één van de populairste reisbestemmingen ter wereld. Niet zo gek ook, want de enorme diversiteit die dit land te bieden heeft, zorgt ervoor dat bijna iedereen een fantastische vakantie zal beleven in dit prachtige land. De waanzinnige natuur, bijzondere bevolking, eindeloze zandstranden en bruisende wereldsteden bieden een diversiteit die bijna ongeëvenaard is. Kaapstad is dan ook terug te vinden in zo goed als ieder lijstje waar ’s werelds beste reisbestemmingen worden beschreven en ook het Krugerpark prijkt op de bucketlist van een groot aantal reisfanaten.

Surfen in Zuid-Afrika… Nog een reden om ZA aan je bucketlist toe te voegen

Naast de bovengenoemde redenen en bezienswaardigheden, prijkt Zuid-Afrika ook hoog op de lijstjes van surfers over de gehele wereld. Het meest zuidelijk gelegen land van Afrika kent namelijk een kustlijn van maar liefst 2800 (!) kilometer, verdeeld over de koele Atlantische Oceaan en de warmere Indische Oceaan. Deze enorme kustlijn herbergt een enorme verscheidenheid aan surfspots, welke geschikt zijn voor surfers op ieder niveau.

Kan je wel 10 beste plekken om te surfen in Zuid-Afrika benoemen?

Het is bijna onmogelijk om het grote aantal surfspots terug te brengen tot een tiental surfspots, toch ga ik een poging wagen. Zodoende vind je in het vervolg van dit artikel 10 uitstekende plekken om te surfen in Zuid-Afrika. Ken jij nog andere surfspots die ik heb gemist? Dan hoor ik dit uiteraard graag!

Surfen in Muizenberg:

surfen-zuid-afrika-muizenberg

1. Muizenberg, Western Cape

Muizenberg is een buitenwijk van Kaapstad, gelegen aan de zogenaamde False Bay. Dit is dé surfspot waar een groot deel van de Capetonians (inwoners van Kaapstad) heeft leren surfen. De goede kwaliteit van de golven wordt veroorzaakt door een grote zandbank voor de kust van het strand. Wil je hier surfen? In Muizenberg tref je een aantal zeer goede surfshops en surfscholen, het is dus geen probleem om gear te kopen of huren en lessen nemen kan er ook. Bovendien is dit een ideale surfspot voor beginnende tot intermediate surfers.

Surfen in Wilderness:

Surfen zuid afrika wilderness

2. Wilderness, Western Cape

Wilderness is een dorpje gelegen in het hart van de prachtige Garden Route. Het dorp is bekend vanwege haar 8 kilometer lange zandstrand en de prachtige, groene omgeving rondom Wilderness. Langs de gehele lengte van het strand vind je uitstekende consistente golven voor surfers op alle niveau’s. Naast surfen bieden de regenwouden en rivieren rondom Wilderness uitstekende mogelijkheden voor outdoor sports als mountainbiken, hiken en kajakken.

3. Victoria Bay, Western Cape

Victoria Bay (Victoriabaai) is een kustplaatsje dat zich bevindt in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap. Het plaatsje ligt langs de populaire Garden Route, tussen George en Wilderness, en Victoria Bay kent een groot aantal vakantieparken en campings. Victoria Bay kent verder uitstekende golven en is daarmee een populaire bestemming voor surfers, er worden bovendien ook regelmatig wedstrijden georganiseerd. Leuk om te weten: De bekende professionele surfster Bianca Buitendag heeft hier leren surfen!

Surfen in Kommetjie:

surfen-zuid-afrika-kommetjie

4. Kommetjie, Western Cape

Kommetjie (wordt uitgesproken als Kommekie) is een klein plaatsje ten zuiden van Kaapstad. Het ligt ongeveer halverwege Cape Peninsula, het schiereiland waar Kaapstad zich ook bevindt. Hier vind je een breed zandstrand waar krachtige golven uit de Atlantische Oceaan tegenop rollen. Met de juiste omstandigheden kunnen hier enorme golven ontstaan. Let wel op: het water van de Atlantische Oceaan is hier zeer koud vanwege smeltwater van Antarctica. Zorg dus dat je een goed wetsuit meeneemt!

Surfen in Mdumbi:

Surfen zuid afrika mdumbi

5. Mdumbi, Eastern Cape

Het prachtige Mdumbi is één van de beste surfspots van de oostkust van Zuid-Afrika in een prachtige, echt Afrikaanse omgeving. Mdumbi bevindt zich in de Transkei, wat een zogenaamd “thuisland” was tijdens de apartheid. Een thuisland was een  zelfstandig gebiedsdeel binnen de grenzen van Zuid-Afrika dat aan de zwarte bevolkingsgroepen werd toegewezen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de Transkei aanvoelt als een heel andere wereld dan de meeste, meer modernere plaatsen in Zuid-Afrika. Hier voelt Zuid-Afrika echt als Afrika. De kwaliteit van de golven van Mdumbi wordt veroorzaakt door een rivier die hier uitkomt in de Indische Oceaan.  Als je gelukt hebt, deel je deze fantastische golven met een groep dolfijnen. Rondom het strand van Mdumbi vind je een aantal eco-lodges waar toerisme wordt gecombineerd met duurzame ontwikkeling van de (arme) regio.

6. Cape st. Francis, East Cape

Cape st. Francis is een stadje aan de zuidkust van Zuid-Afrika. Het is een populaire badplaats vanwege haar prachtige stranden en uitstekende golven. Het stadje heeft een zeer belangrijke rol in de reputatie van Zuid-Afrika als één van de beste surfbestemmingen ter wereld. Dit komt omdat de golven van Cape st. Francis zijn “ontdekt” tijdens de opnames van de wereldberoemde surfdocumentaire “Endless Summer” uit 1966, waarin een groep surfers reist over de wereld om de beste, onontdekte surfspots te vinden.

Surfen in Stilbaai:

surfen-zuid-afrika-stilbaai

7. Stilbaai, Western Cape

Stilbaai staat ook bekend als “the bay of sleeping beauty” en is een klein dorp dat vlakbij het begin van de Garden Route ligt. De afstand vanaf Kaapstad bedraagt ongeveer vier uur met de auto. Deze prachtige baai biedt beruchte golven, die je vaak deelt met dolfijnen of zeehonden. Let wel op: veel surfspots in en rondom Stilbaai kennen een rotsige ondergrond. De golven zijn zodoende vooral geschikt voor meer ervaren surfers.

Surfen in Jeffrey’s Bay:

surfen in zuid afrika

8. Jeffrey’s Bay, East Cape

Naar aanleiding van de hierbovengenoemde documentaire trokken surfers vanuit de hele wereld naar Cape st. Francis om te surfen op deze wereldberoemde golven. Het duurde echter niet lang voordat deze surfers nog betere golven vonden in het nabij gelegen Jeffrey’s Bay. Tegenwoordig wordt Jeffrey’s Bay gezien als één van de allerbeste surfspots ter wereld. Dit is dan ook één van de stops van de zeer prestigieuze World Surf League. In de loop der jaren is J’Bay uitgegroeid tot een echt surfparadijs, waar je een enorm aantal surf camps, surf hostels, surfshops en scholen vindt.

9. Durban, KwaZoeloe-Natal

Durban is een stad aan de oostkust van Zuid-Afrika. Het is een zeer populaire vakantiebestemming vanwege het heerlijke, subtropische klimaat en de prachtige stranden. Vooral tijdens de zomer trekken veel mensen uit Johannesburg richting Durban om van deze stranden te genieten. Deze stad wordt gezien als dé surfhoofdstad van Zuid-Afrika. Langs de gehele breedte van de stad vind je een groot aantal surfspots waar surfers op ieder niveau het gehele jaar kunnen surfen.

Surfen in Mossel Bay:

surfen zuid afrika mosselbaai

10. Mossel Bay, Western Cape

Mossel Bay, of Mosselbaai, is een populaire kustplaats aan de Garden Route. In dit stadje vind je twee bekende surfspots met de namen “Inner pool” en “Outer pool”. Met eb moet je bij Outer Pool zijn, waar de golven snel en krachtig worden. Wanneer het vloed is, is Inner Pool de meest geschikte keuze. Hier zijn de golven vetter en langzamer. De Outer Pool en de Inner Pool wordt gescheiden door de beruchte “Peanut Butter Rock.”  Deze rots zorgt voor een prachtig gezicht voor zowel surfers als toeschouwers. Tip: in Mossel Bay kun je in een oud treintoestel op het strand verblijven! Zie de foto hierboven.

→ Bekijk hier al onze artikelen over Zuid-Afrika

Geef een reactie, deel jouw reistips!