Surfen in Taiwan Donghe Dulan

Surfen in Taiwan: Donghe & Dulan

Aan de oostkust van Taiwan, op een uurtje rijden van het drukke en chaotische Taitung, vind je twee kleine dorpjes genaamd Donghe en Dulan. Ogenschijnlijk lijkt hier maar weinig te gebeuren, vooral als je met scooter of bus over de grote 11-weg rijdt die de beide dorpjes doorsnijd. Als je over die weg crosst ben je namelijk binnen 10 minuten met gemak zowel Donghe als Dulan door, maar wat je eigenlijk moet doen… Is juist stoppen, er een paar nachten slapen en er een week lang genieten van alles dat deze surfdorpjes je te bieden hebben.

Surfparadijs aan de oostkust van Taiwan

In de omgeving van Donghe en Dulan vind je niet alleen prachtige zwarte stranden die bezaait zijn met de mooiste schelpen en golven waarop je goed kunt surfen, ook zijn er hoge bergen die je doen denken aan plekken als Hawaii of Dominica en waartussen je waanzinnige watervallen kunt ontdekken. Daar komt bij dat je er een paar gezellige backpackers hostels vindt, waar je je na één dag al helemaal thuis voelt.

Donghe & Dulan

→ Hotel tip: B&B Tropical Low Boundary of Dulan Tranquilo Hostel

‘Tropical Low Boundary B&B’ in Donghe

In Donghe hebben wij een aantal nachten geslapen bij het onwijs toffe B&B Tropical Low Boundary. Een gezellig ho(s)tel waar je je binnen no time thuis voelt en waar je vanaf het restaurant een geweldig uitzicht hebt over zee en tegelijkertijd uitkijkt op de met palmbomen bezaaide bergen. Het hostel bestaat uit drie gebouwen, zo vind je in het ene gebouw hostelkamers plus opslag voor de surfboards, in het andere de privé hotelkamers en er is een gebouw met een knus restaurant. Vooral het restaurantje, tegelijkertijd chillplek voor uitgeputte surfers, was onze favoriete plek bij Tropical Low Boundary. Niet alleen in de ochtend als je er je ontbijtje nuttigt maar juist ook om ‘s avonds een hele goede rijstschotel of hamburger (!) te eten en biertjes te drinken met andere reizigers.

→ Je kan een overnachting bij Tropical Low Boundary boeken via Booking.com.
→ Ander leuk hostel: Dulan Tranquilo Hostel

Eigenaren stammen af van de inheemse Taiwanese Bunun Tribe

Gaaf om te zien als je bij Tropical Low Boundary slaapt, is dat de eigenaren behoren tot de inheemse Bunun Tribe. Zij zijn onder meer de oorspronkelijke bewoners van Taiwan en staan bekend om hun verfijnde en bijzondere vocale muziek. Ook toen wij er waren hoorde we de eigenaresse meer dan eens meezingen, onwijs mooi om te horen en totaal anders dan de typische Aziatische muziekjes die wij beter kennen. Verwacht trouwens sowieso niet al te veel westerse reizigers als je bij Tropical Low Boundary slaapt, de meeste surfers en reizigers die je hier ziet komen namelijk uit Taiwan zelf!

Lekker eten in Donghe: bij Tropical Low Boundary B&B of Steamed Bun Shop

Net als in elk ander dorpje in Taiwan, vind je natuurlijk ook in Donghe een 7/11, maar het lekkerste eten vind je hier toch echt bij Tropical Low Boundary. Bestel een van de rijst gerechten of ga voor de goddelijke cheese burger. Liever iets traditionelers? Het schijnt dat je geweldige steamed buns kunt eten bij de Steamed Bun Shop, schuin tegenover de 7/11 en dichtbij het busstation!

Surfen Taiwan Dulan Low Pressure Surf Guesthouse

Wil je surfen? Of liever zwemmen? Een paar tips voor Donghe:

Als je wilt surfen, ben je aan het juiste adres bij B&B Tropical Low Boundary. Er worden verschillende lessen georganiseerd of je kan gewoon met een eigen gehuurd board mee met de Surf Taxi. De surfers vertrekken vaak al vroeg in de ochtend, voor 7 uur, en schuiven na een paar uurtjes surfen hongerig aan bij het ontbijt rond 9 of 10 uur.

Ga naar lovers beach als je niet wilt surfen

Als je gewoon lekker wilt zwemmen en op zoek bent naar een niet al te wilde zee, dan kun je het beste een scooter huren bij B&B Tropical Low Boundary en daarmee beneden naar de kust rijden. vanaf het hostel kun je bij de 7/11 naar beneden gaan of na de brug na het tankstation. Eenmaal beneden rijd je richting de haven, en achter “The Wall” zoals de locals het noemen vind je een uitgestrekt zwart strand. Ook is daar een “Lovers Island” te vinden, waar je volgens de giechelende surfdudes uit het hostel gemakkelijk naakt kunt zwemmen en de enigen die je dan zien zijn misschien een paar los lopende buffels. Of een verdwaalde visser. Die zat er namelijk toen wij er waren.

Surfen in Taiwan bij Donghe Lovers Beach

Lovers Beach viewpoint bij Donghe

Hippiedorp Dulan en de ‘Sugar Factory’

Surfen gebeurd in Dulan en Donghe al vanaf de jaren ’80. Waar voorheen Taiwan nog niet als echte surfbestemming werd erkend en een underground positie had, is het nu een echte internationale surf-hotspot aan het worden. Wanneer je in Dulan of Donghe bent, zul je dan ook heel wat mensen in de weer zien met hun surfboard. Beide dorpjes zijn ook zo geliefd bij surfers, omdat er voor elk surfniveau wel een goede plek te vinden is. Vraag de locals om tips en ze vertellen je zo waar je heen moet met welk surfniveau.

Ga in het weekend naar de Sugar Factory in Dulan

Zoals gezegd sliepen wij in Donghe, maar de meeste reizigers die willen surfen aan de oostkust van Taiwan gaan eigenlijk naar Dulan. Hier vind je onder andere het backpackershostel WaGaLiGong en het leuke als je hier slaapt, is dat je met gemak in het weekend naar de Sugar Factory kunt. Op vrijdagen en zaterdagen is hier vaak life muziek te vinden en er zijn diverse winkeltjes waar producten worden verkocht die door tribes uit de omgeving worden gemaakt. Ook is het leuk om bij de Sugar Factory even wat te drinken bij het Dulan Cafe, ze verkopen niet alleen goddelijke koffie maar ook Belgische biertjes. Wij waren jammer genoeg alleen op een doordeweekse dag in Dulan, veel winkeltjes en de fabriek zelf waren toen helaas dicht, dus zorg echt dat je hier in het weekend bent. Dan is het een stuk levendiger als we de locals mogen geloven.

→ Hostel tip in Dulan: Dulan Tranquilo Hostel

bij de Sugar Factory Dulan

Wind- kite- of gewoon surfen bij Cape Cafe in Dulan

Wil je leren surfen vanuit Dulan? Dan is het leuk om naar Cape Cafe te gaan. Bij een van de tankstations rijd je een klein weggetje in en langzaamaan neemt dat weggetje je mee naar de kust. Hier vind je het Cape Cafe, een Spaans barretje waar je tapas en cheesecake kunt eten, maar waar je ook surf, windsurf of kitesurfles kunt krijgen.

Surfen Taiwan bij Cape Cafe Dulan

Donghe Taiwan bucketlist

Hoe kom je in Donghe of Dulan?

Vanuit Taipei hebben wij de trein genomen naar Hualien zodat we vanuit daar de Taroko Gorge konden bezoeken en een dag later zijn we vanuit Hualien met de bus naar Donghe gegaan. Nabij het treinstation van Hualien vind je een groot oranje gebouw vanwaar ‘s ochtends vroeg één bus richting Taitung, Dulan en Donghe vertrekt. Check de dag van te voren even hoe laat deze bus vertrekt en ‘s ochtends vroeg (rond 9 uur) kun je dan kaartjes kopen, reserveren kan niet echt maar het is dan ook een gewone stadsbus waarin je rijdt.

Praktische tips voor als je met de bus gaat vanaf Hualien naar Donghe

De bus doet er ongeveer 3 uur over, maar neemt je wel mee langs een mooie kustroute dus onderweg heb je genoeg moois om naar te kijken. Een kaartje voor de bus van Hualien naar Donghe kost 440 Taiwanese Dollar per persoon, dat is ongeveer 13 euro. Je kan de buschauffeur vragen om je af te zetten bij Donghe, dit deden wij door een plaatje van de kaart te laten zien van Donghe en de Taiwanese naam voor Donghe en het B&B Tropical Low Boundary. Je wordt dan bij het begin van het dorpje gedropt en vanaf daar is het 5 minuten lopen naar het hostel.

Vanaf Donghe naar Dulan met de scooter

In Donghe hebben wij vervolgens bij het B&B Tropical Low Boundary een scooter gehuurd en vanaf Donghe is het dan 16 kilometer rijden naar Dulan. Je kan ongeveer 40 tot 60 kilometer per uur rijden en de scooter kost zo’n 200 Taiwanese Dollar per dag, oftewel omgerekend zo’n 3 euro. Je komt via deze route trouwens ook door een aantal andere leuke dorpjes heen, waar je zeker even moet stoppen of scooter juist even richting de zee of de bergen.

Hoe kom je vanaf Donghe (oostkust) naar de westkust van Taiwan (Tainan)?

Uiteindelijk zijn wij vanaf Donghe naar de westkust gegaan van Taiwan, naar de culturele stad Tainan. Dit deden we door in Donghe de bus te pakken, bij hetzelfde busstation als waar we werden afgezet toen we aankwamen in Donghe. Deze bus bracht ons in een uurtje naar het busstation van Taitung en daar hebben we vervolgens een taxi genomen naar het treinstation van Taitung (die liggen op ongeveer 20 minuten van elkaar af). In Taitung hebben we de trein naar Kaohsiung genomen en daar zijn we overgestapt op de trein naar Tainan (je kan in Taitung bij de balie al een kaartje kopen voor zowel de trein naar Kaohsiung als Tainan). Een pittige reis, maar na zo’n 5 a 6 uur reizen ben je aan de andere kant van Taiwan.

→ Hotel tips: B&B Tropical Low Boundary of Dulan Tranquilo Hostel

3 tips voor als je iets anders wilt dan surfen of chillen:

Zin om even iets heel anders te doen dan surfen of luieren? We hebben nog drie tips voor je:

1. Ga op jacht naar watervallen ten noorden van Donghe!

Als je een scooter huurt, kun je natuurlijk naar verborgen stranden rijden, verlaten dorpjes of de bergen induiken. Maar het is ook tof om op zoek te gaan naar watervallen. In heel Taiwan zijn er heel wat te vinden, ze staan allemaal verzameld op Taiwanswaterfalls.com, en de twee in de buurt van Donghe zijn de Caihong waterval (vertaald naar het Engels betekent dit Rainbow Waterfall) op de Malaolou Trail  en de Luoshan waterval. Voor de eerste moet je een hike maken van ongeveer 1 tot 1,5 uur en bij de ander is zelfs een parkeerplaats te vinden. Wij hebben de watervallen helaas niet zelf bezocht, vandaar ook geen foto’s, maar andere reizigers uit ons hostel wel en die waren er erg over te spreken.

2. Met je scooter op avontuur!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Huur een scooter (of auto) als je hier bent! Dan kun je echt allerlei toffe plekjes ontdekken en de kans is groot dat je echt niemand tegen komt. Het is heerlijk rustig in de omgeving van Dulan en Donghe en beiden worden omringd door waanzinnig mooie natuur. Of duik juist een hip winkeltje in, want die zijn er ook echt genoeg! Wat dacht je bijvoorbeeld van het winkeltje ‘Cottonant’ dat zo uit een tijdschrift lijkt te komen? De foto’s hierboven zeggen als het goed is genoeg en je vindt dit winkeltje in Taitung Donghe Longchang Village 1 van 55, op de Provinciale Highway 11 bij kilometerpaal 138.

3. Sansiantai Bridge

Op een uurtje rijden van Donghe vind je de Sansiantai Bridge. Een van de bekendste bruggen van Taiwan en door middel van alle bogen, die boven de zee lijken te dansen, moet deze brug lijken op een prachtige draak. Je kan deze brug al spotten als je met de bus vanuit Hualien naar Donghe rijdt, maar als je de tijd hebt is het natuurlijk nog leuker om even terug te rijden en er overheen te wandelen.

Bekijk Dulan & Donghe ook in onderstaande video gemaakt tijdens het backpacken in Taiwan: