Surfen in Peru

Surfen in Peru: 5 Surfspots om niet te missen!

Peru is op dit moment een van de populairste backpack-bestemmingen in Zuid-Amerika. Niet zo gek ook, want je vindt er prachtige natuur, bezienswaardigheden als Machu Picchu en kleurrijke stadjes. Maar wist je ook dat surfen in Peru intens populair is? Peru wordt gekenmerkt door een ruim 2400 kilometers lange kustlijn met perfecte golven, je vindt er zelfs de langste golven ter wereld! Beginnende surfers kunnen hier goed terecht, maar surfspots in Peru zijn ook geliefd bij de pro’s. Bij Pico Alto kun je namelijk een aantal van de hoogste golven vinden in heel Zuid-Amerika. Met name in het noorden van Peru zijn surfers graag te vinden, maar ook het zuiden kent een paar surfspots en eigenlijk kun je het hele jaar door goede golven pakken. Benieuwd waar je precies heen moet tijdens je surfvakantie in Peru? Check onderstaande top 5 van beste surfspots in Peru:

5 plekken om te Surfen in Peru

surfen-in-peru-huanchaco

1. Máncora: De gezelligste surfspot van Peru

Mancora wordt door heel wat reizigers en surfers aangemerkt als de favoriete surfspot van Peru. Je kan er niet alleen heerlijk surfen, maar ook goed feesten of chillen bij kampvuurtjes op het strand. De meeste hostels vind je hier op enkele meters van het strand, het plaatsje Mancora bestaat namelijk vooral uit de Panamericana Highway die dicht aan het strand ligt en hier zijn de meeste ho(s)tels, surfscholen en restaurants ook te vinden. Ten opzichte van Organos (ook een bekende surfbestemming) vind je Mancora nog iets verder in het noorden van Peru, zo’n 15 kilometer verderop, en het is net als veel andere plekken in dit land een tropisch paradijs. Je vindt hier zeer goede surfcondities, de weersomstandigheden zijn namelijk bijna perfect en de golven heerlijk lang. Als je een beginnende surfer bent, kun je hier erg goed terecht omdat het net wat minder ruig is dan Organos of Lobitos. Wil je trouwens een keer iets anders uitproberen, dan kun je hier ook goed terecht voor een sessie kitesurfen of ga een keer naar het natuurpark Los Pilares de la Quebrada Fernández.

Mancora

surfen in peru mancora

2. Cabo Blanco

Cabo Blanco aan de noordkust van Peru is oorspronkelijk een vissersdorpje, maar door de goede golven is dit ook zeker een surfspot te noemen. Cabo Blanco, vertaald naar het Nederlands ook wel de “Witte Kaap”, is een favoriete surfplek bij gevorderde surfers. De golven kunnen hier namelijk meters hoog worden en ze breken vlakbij het rif. Het is plek waar menig gevorderde surfers oefenen voor wedstrijden en zichzelf trainen. In principe vind je hier het hele jaar door goede surfcondities, maar de beste tijd is van oktober tot en met januari. Let wel even op de temperatuur, want die is iets lager dan in Mancora.

Cabo Blanco

surfen-peru-surfspots-cabo-blanco

3. Lobitos

Ben je een gevorderde surfer of doe je aan Stand Up Padding (SUP), dan ga je naar Lobitos! Dit is het heftigere broertje van Mancora. Je vindt deze surfspot op een uurtje rijden van Organos. Er zijn eigenlijk drie surfstranden waar je hier naartoe kunt: Lobitos, Piscinas en El Hueco. Het kan hier tropisch en droog zijn, maar ook verstikkend heet (boven de 35 graden) of juist lekker koud (bijna 10 graden). Check dan ook het weerbericht voor je hier naartoe gaat. Het strand zelf is overigens niet al te mooi hier, vanaf de kust zie je in zee bijvoorbeeld ook een groot olieplatform liggen, dus ga hier vooral naartoe als je echt flink wilt surfen.

Lobitos

surfen-in-peru-playa-de-lobitos

4. Huanchaco: Surfen op Caballitos in plaats van surfboards?

Verder in het zuiden, of eigenlijk in het midden van Peru, vind je Huanchaco. Ook dit is een goede plek om surfstranden te vinden. Zowel beginnende surfers kunnen hier terecht als gevorderden. Kan of wil je niet met board het water in? Dan vind je hier nog een bezienswaardigheid, namelijk de caballitos. Zo’n 4000 jaar lang worden deze kleine, rieten vissersbootjes op dezelfde manier handgemaakt (ze zijn mooi hé?!) en gebruikt om mee te surfen. Volgens de locals waren dit de eerste échte ‘surfplanken’ ter wereld en het is indrukwekkend om te zien hoe de jonge generatie in Peru ze nog weet te gebruiken. Check hieronder een aantal foto’s:

Huanchaco

Surfspots Peru Huanchaco

surfen-in-peru-caballito-de-totora

5. Chicama: De langste golven ter wereld

In Peru vind je de langste golven ter wereld, de surfer die onderstaand filmpje maakte (Ben Herrgott) kon er soms zelfs 1 tot 2 minuten op blijven. Je vindt Chicama halverwege Lima en de grens van Ecuador, ten noorden van Trujillo. De golven strekken zich hier uit over 4 kilometer en terug de zee op paddelen is eigenlijk niet een optie. Je moet dus golven blijven pakken, tot je weer op het strand bent en vervolgens terug lopen om vervolgens weer de zee in te gaan.

Hoe kom je bij deze 5 surfspots?

Je kan vanuit Nederland (of een ander land) het beste naar Lima vliegen en vanuit daar doorvliegen naar Piura. Deze binnenlandse vlucht duurt zo’n 1,5 uur. Vanaf daar kun je vervolgens naar de kust gaan. Wil je juist naar de surfplekken die wat meer in het midden van het land liggen? Maak dan een binnenlandse vlucht naar Trujillo, dit is 1 uur vliegen vanaf Lima. Check hier prijzen van binnenlandse vluchten.

Beste tijd om te surfen in Peru?

Het verschilt een beetje per gebied, wat de beste reistijd is, dus daarom hebben we het opgehakt in zuid en noord:

Beste tijd om in het zuiden te surfen

Het hele jaar door kun je in principe goede golven pakken in Peru, maar als we dan toch een beste reistijd moeten noemen zou dat in het zuiden van mei tot en met augustus zijn. Golven zijn dan krachtig en hoog, alleen is de temperatuur van het water en de lucht iets kouder dan de rest van het jaar waardoor je wel een goed wetsuit aan moet.

Ga je naar het noorden van Peru om te surfen?

Wanneer je naar het noorden van Peru gaat om te surfen, dan kun je het beste van november tot en met februari gaan. De zee is hier ook iets warmer en de golven hoog genoeg. Hier vind je volgens kenners echt de beste surfspots van Peru en misschien zelfs wel van heel Zuid-Amerika. In deze maanden kun je trouwens ook prima surfen met een boardshort en zonder wetsuit, omdat de temperatuur wat hoger ligt.

Surfers in actie zien op een van de surfspots in Peru?

Er zijn vaak toernooien of andere surfevenementen in Peru te vinden, zo is er jaarlijks het Billabong Pico Alto evenement. Maar bekijk ook zeker onderstaande filmpje van Quicksilver dat gefilmd is bij Playa Chilca in Peru:

→ Bekijk hier al onze Peru artikelen