surfspots europa

10 uitstekende surfspots in Europa

Ben jij van plan om te surfen dit jaar, maar ben je er nog niet helemaal uit wat geschikte locaties zijn voor jouw surfvakantie? In dit artikel zijn 10 uitstekende surfspots in Europa beschreven. Surfen is natuurlijk meer dan alleen op een board staan, het is een way of life. Daarom is er, naast de kwaliteit van de golven, ook gekeken naar de aanwezigheid van surfshops, surfscholen en uitgaansmogelijkheden in de beschreven plaatsen. Lees gauw verder en ontdek de top 10!

10 perfecte surfspots in Europa

→ Tip: Wist je dat je via Surfblend super toffe surfkampen kunt boeken?

surfspots europa bundoran

1. Bundoran, Ierland

Ierland zal niet bij iedereen komen bovendrijven wanneer wordt gevraagd naar de beste surfbestemmingen van Europa. Kenners zijn het er echter over eens: Bundoran is één van de beste surfpots ter wereld. Dit stadje bevindt zich in het noorden van Ierland en is wereldberoemd vanwege haar uitstekende surfcondities. In Bundoran vind je tevens een bijzondere surfcultuur. Zo duik je na je surfsessie de lokale pubs in voor een traditionele aprés-surf.

  • Zo kom je bij Bundoran: Ga met de auto, je surfgear en de ferry naar Ierland en rij daarna naar Bundoran
  • Leuke surfschool bij Bundoran: Bundoran Surf Lodge Hostel

2. Cornwall, Verenigd Koninkrijk

Deze landelijke regio bevindt zich in het uiterste zuidwesten van Groot-Brittannië en heeft de vorm van een punt dat uitsteekt in de Atlantische Oceaan. Cornwall staat bekend als het centrum van de Britse surfscene. De in Cornwall gelegen badplaats Newquay wordt op haar beurt gezien als de surfhoofdstad van Groot-Brittannië. Dit stadje is een goede uitvalbasis om de verschillende stranden te ontdekken, surflessen te nemen of materiaal te huren.

3. Hossegor, Frankrijk

Hossegor is één van de badplaatsen aan de beroemde Franse Cote d’ Argent (zilverkust). Dit is een kustlijn van 230 kilometer aan onafgebroken strand langs de Atlantische kust van Zuid-Frankrijk. Deze brede zandstranden zijn immens populair onder surfers. De combinatie van een diepe kloof en zandbanken voor de kust van Hossegor zorgen voor de unieke surfcondities waar Hossegor beroemd om is. Met de juiste omstandigheden kunnen de golven hier enorm worden. Laat je dan ook goed informeren voordat je op deze surfspot het water in duikt.

4. San Vicente de la Barquera, Spanje

Surfen in San Vicente is surfen in een ongekend pittoreske omgeving. Een schilderachtig dorpje, prachtige zandstranden, een rivier die uitmondt in zee en de (vaak besneeuwde) bergen van de Picos op de achtergrond maken het plaatje compleet. Daarnaast rollen er fantastische golven tegen de brede zandstranden van San Vicente op. Naast de populaire surfcultuur, staat San Vicente bekend om haar fantastische eetcultuur. Probeer vooral de plaatselijke ham eens, een echte aanrader!

surfspots europa nazare

5. Biarritz, Frankrijk

In 1957 verbleef de Amerikaanse filmregisseur Peter Viertel een zomer in Biarritz om aan de film The Sun Also Rises te werken. Toen hij de Atlantische golven zag, bedacht hij zich geen moment en liet hij zijn surfboard opsturen vanuit Californie. Het surfen in Europa was geboren! Tegenwoordig is Biarritz, gelegen in Frans Baskenland, één van de populairste surfspots van Europa. Vergeet niet ook de surfbestemmingen in de omgeving als St. Jean de Luz en Hendaye te ontdekken.

6. Corralejo, Spanje (Canarische Eilanden)

Fuerteventura wordt ook wel het Hawaii van Europa genoemd, vanwege de witte zandstranden en prachtige golven. Daarnaast heerst er een heerlijk klimaat op de Canarische Eilanden, volgens wetenschappelijk onderzoek zelfs het beste ter wereld! Het surfen concentreert zich vooral rond Corralejo, gelegen in het noorden van het eiland. Naast golfsurfen is Fuerteventura ook een zeer populaire bestemming voor windsurfers en kitesurfers. De grote aantallen watersporttoeristen heeft ertoe geleid dat Corralejo bekend staat als de watersport-hoofdstad van Europa.

7. Nazaré, Portugal

De golven voor de kust van Nazaré kunnen gigantisch hoog worden vanwege de combinatie tussen flinke stormen en een diepe kloof die zich net voor de kust van Nazaré bevindt. Hier is ook het wereldrecord hoogste golf surfen verbroken door de Amerikaanse big wave surfer Garrett McNamara. Maar wees gerust: de golven bereiken zeker niet iedere dag deze enorme afmetingen. Het overgrote gedeelte van het jaar is Nazaré gewoon een fantastische surfbestemming welke geschikt is voor intermediate tot gevorderde surfers.

8. Peniche, Portugal

Peniche is een schiereiland dat als een punt in de Atlantische Oceaan ligt. Deze unieke ligging zorgt voor de uitstekende surfcondities waar Peniche beroemd om is. Het grote voordeel van surfen in Peniche is dat er een zeer grote variëteit aan golven te vinden is. De beroemdste spot staat bekend als supertubos. Deze spot wordt wereldwijd erkend als één van de beste surfspots van Europa en trekt jaarlijks een groot aantal surfers van over de hele wereld.

surfspots europa san vicente

9. Ericeira, Portugal

De uitstekende surfcondities rondom dit stadje hebben ertoe geleid dat de Portugese regering heeft besloten om de kustlijn van Ericeira officieel te beschermen als het eerste officiële surfreservaat van Europa. Het surfreservaat omvat 8 kilometer aan prachtige kust met uitstekende surfcondities. De natuur, het authentieke, oude stadje en het prachtige landschap zorgen voor fantastische ingrediënten voor een perfecte surfvakantie.

10. Madeira, Portugal

Madeira wordt ook wel het bloemeneiland genoemd vanwege het grote aantal bloemen dat je kunt vinden op dit eiland. Vooral in het voorjaar zorgen de kleuren van de bloemen voor een prachtig effect. Daarnaast kent Madeira een aantal fantastische surfspots. De meeste surfspots vind je aan de zuidwestkust, omdat deze spots beschut liggen tegen de wind. Let op, er zijn geen zandstanden te vinden op Madeira. Dit eiland is dan ook vooral geschikt voor de meer gevorderde surfers.

Handige tip voor als je op reis wilt naar een van deze surfspots in Europa…

Wil je dit jaar een surfvakantie maken? Check dan Surfawhile.com als je dat via een organisatie wilt doen! Via deze site kun je zowel taal- als surfreizen boeken en ook leuk om te weten, deze site is ooit opgezet door 2 Nederlandse surfliefhebbers. Wil je meer lezen over surfen in Europa? Check dan hier de beste surfspots in Portugal!

→ Bekijk hier al onze artikelen over surfen