natuurverschijnsel Pamukkale

11 natuurverschijnselen die je ooit wilt zien!

Van de indrukwekkende zoutvlakte in Bolivia, het Noorderlicht, lichtgevende stranden en imposante bergketens in Noorwegen; over de hele wereld zijn veel bijzondere natuurverschijnselen te bewonderen. Dingen, plekken, momenten die niet door mensen zijn gemaakt, maar verschijnselen die moeder natuur uit zichzelf creëert. Welke natuurverschijnselen wil je ooit met eigen ogen bewonderen? De elf mooiste en meest unieke natuurverschijnselen vind je hieronder bij elkaar. Welke natuurverschijnselen heb jij al eens gezien en wat zou je nog graag eens willen bewonderen?

Natuurverschijnselen: 11 voor op je bucketlist!

kuala lumpur vuurvliegjes kuala selangor natuurverschijnselen

1. Rainbow Mountain Peru

Ga je op reis naar Peru? Bezoek dan niet alleen de welbekende Machu Picchu, maar ga ook naar de Rainbow Mountain, op een paar uur rijden en een flinke klim vanaf Cuzco. Deze Rainbow Mountain is ook wel bekend als Vinicunca, dat betekent ‘gekleurde berg’ in het Quechua, de oorspronkelijke taal in Peru.

De berg bestaat uit veertien verschillende gekleurde mineralen en dankt daar ook zijn naam aan. Je kunt de Rainbow Mountain alleen met een officiële tour bezoeken, dus het makkelijkst is om in Cuzco al een goede reisorganisatie te vinden die dat organiseert. In 2013 was de hele berg nog onder de sneeuw bedolven, dus pas sinds de laatste jaren zijn de kleuren te zien. Onderweg naar de top kom je lama’s en alpaca’s tegen. Wanneer je de tocht zwaar vindt, kun je altijd onderweg een paard of ezel huren. Het beste seizoen voor een trekking naar de Rainbow Mountain is tussen maart en november en van juni tot augustus.

→ Lees ook: Er is nog een regenboogberg in Peru, dit is het alternatief voor de Vinicunca!

natuurverschijnselen, Rainbow Mountain

2. Zoutvlaktes Bolivia

Ook in Zuid-Amerika; het indrukwekkende natuurverschijnsel van Bolivia: Salar de Uyuni. De grootste zoutvlakte ter wereld van meer dan tienduizend vierkante kilometer. In een ver verleden was dit gebied een ondiep meer dat steeds verder opdroogde. Uiteindelijk kwam deze mega-zoutvlakte eruit naar boven. De zoutvlakte ligt op zo’n 3700 meter hoogte en ligt niet ver van het Andesgebergte af. Je kunt op de zoutvlakte genieten van een mooie zonsondergang, in de warmwaterbronnen ontspannen en de geisers bewonderen. De lokale bevolking delft hier zout voor hun eigen tafelzout en er worden zelfs hele hotels mee gebouwd. Je vindt in Salar de Uyuni ook prachtige rotsformaties met eeuwenoude rotstekeningen- en schilderingen. Zoals de Árbol de Piedra, een bekende formatie van vulkanisch gesteente.

Om te zoutvlakte te bezoeken, kun je het beste een rondreis van een paar dagen boeken. In Potosí boek je een toer, waarmee je met een jeep door het gebied reist.

→ Lees ook: In 3 dagen van de Atacama woestijn (Chili) naar Salar de Uyuni (Bolivia)

Zoutvlakte Bolivia, natuurverschijnselen

3. Noorderlicht

Het Noorderlicht, of ook wel Aurora Borealis is een van de meest indrukwekkende verschijnselen ter wereld. Een unieke lichtshow die je zeker een keer in je leven wilt zien. Wil je het Noorderlicht spotten? Je hebt een goede kans in Noord-Noorwegen, bijvoorbeeld in Tromsø en op de Lofoten. Doordat deze plekken gunstig liggen, kun je hier het Noorderlicht extra goed zien. Van oktober tot en met februari is de beste reistijd.

Ook in IJsland, bijvoorbeeld in Reykjavik, kun je het Noorderlicht goed zien. Doordat deze lucht heel schoon is, kun je het Noorderlicht extra goed zien. Bij Myvatn en Godafoss zijn zelfs uitkijkplatforms voor het licht. Je kunt het beste van september tot en met april naar IJsland reizen voor het Noorderlicht. Lapland is nog zo’n regio die bekend staat om het mooie Noorderlicht. Zowel Fins als Zweeds Lapland zijn hiervoor geschikt.

→ Lees ook: Zo spot én fotografeer jij het Noorderlicht in Finland!

Noord Noorwegen noorderlicht

4. Lichtgevende stranden en zee

Verschillende stranden en zeeën geven soms licht. Denk aan zeeën in de Malediven en Australië en stranden bij Taiwan. Het lichtgevende element bij de stranden zijn algen. Deze kleine, lichtgevende diertjes geven licht in het donker. Dit heet ook wel bioluminiscentie. In het water ziet dat er indrukwekkend en magisch uit. De zeeën die lichtgeven, doen dat omdat er lichtgevend plankton aanspoelt. Ook is het mogelijk dat je zeevonk ziet; een klein, eencellig organisme met een kort staartje. Dit diertje eet plankton en groeit daardoor snel. De golven lichten in het donker vaak blauw op zo. De zeevonk is zelfs in Nederland te zien.

Zeevonk in Nederland

5. Kruipende stenen, Death Valley

Een heel bijzonder verschijnsel in Californië: kruipende stenen. De strepen die achter de grote rotsblokken te zien zijn, laten zien dat de stenen zich meters kunnen verplaatsen. En hoe dat kan? Wanneer het regent en daarna gaat vriezen, ontstaat er een dun laagje ijs op de bodem van de woestijn. Smelt het ijs dan weer en begint het te waaien, dan kunnen de stenen dus verplaatst worden door de wind. De stenen kunnen tussen de twee en vijf meter per minuut verplaatsen op deze manier. Zeker een bezoekje waard dus!

→ Lees ook: Roadtrip route door Death Valley: Tips & Bezienswaardigheden

kruipende stenen natuurverschijnsel

6. Catatumbobliksem in Venezuela

In Venezuela vind je een heel bijzonder natuurverschijnsel: aan het meer van Maracaibo bliksemt het namelijk zo n 160 nachten per jaar. De lucht licht dan zelfs driehonderd keer per uur op. De bliksemflitsen zijn in allerlei kleuren te zien, dus het is zeker een spektakel. De exacte oorzaak van dit verschijnsel is niet zeker, waarschijnlijk door de ligging van het meer. Het meer ligt midden in het Andesgebergte, dus het kan zomaar komen door de warme en koude luchtstromen in combinatie met wind en de vochtige lucht uit het meer. Als je niet bang bent voor onweer, een aanrader om eens te gaan bekijken en beleven.

7. Roze meren: Natronmeer

Roze meren vol flamingo’s; een prachtig natuurverschijnsel dat onder meer in Tanzania voorkomt. Hier vind je het Natronmeer dat een roze kleur heeft van de micro-organismen die erin leven. Het is meteen ook de enige plek waar de kleine flamingo s in Oost-Afrika leven. Ze eten spirulina-algen, die een roze kleur hebben. Dit zoutmeer is veelal een tussenstop voor de flamingo’s, waar ze even blijven om eten te zoeken en daarna weer doorvliegen naar het volgende meer. Bij het Manyarameer zijn de vogels tussen juni en september en tussen januari en maart te zien. Ook in Mexico en Australië vind je roze meren, net als in Aigues-Mortes in Frankrijk. Hier zie je het zoutmeer dat meteen in een van de zoutwinningsgebieden van Europa ligt.

→ Wist je dat er ooit ook een roze meer op Texel was? Dit ontstond doordat het onwijs warm was in Nederland.

Roze meer in Frankrijk

8. Preikestolen

‘De Preekstoel’ of ook wel de Preikestolen in Noorwegen, is een indrukwekkend natuurverschijnsel om te bezoeken. Deze klif ligt ruim zeshonderd meter boven het Lysefjord en de wandeling naar boven is misschien wel de bekendste bergwandeltocht in Noorwegen. De wandeling is acht kilometer lang en begint bij de berghut Preikestolen Fjellstue. In zo’n vier uur wandel je de tocht naar de Preekstoel en weer terug naar beneden. De Preikestolen is het hele jaar door te bereiken, maar van november tot april heb je ook een gids en een speciale uitrusting nodig. Enige wandelervaring is voor deze tocht wel vereist, want je klimt en daalt zo’n vijfhonderd meter.

De Preikestolen in Noorwegen

9. Pamukkale

In Turkije vind je de Pamukkale, ook wel het Kasteel van Katoen. Dit is een mooi natuurverschijnsel waarbij het warme bronwater dat wit is door de kalk, langs verschillende Vanaf een afstand lijkt het wel een bevroren waterval. In sommige stukken kun je nog evenin het water, maar lang niet overal.

natuurverschijnsel Pamukkale

10. Zhangye Danxia Landform Geological Park in China

Ook in China vind je meer dan genoeg prachtige natuurverschijnselen, waaronder het Zhangye Danxia Landform Geological Park. Hier staan verschillende, kleurrijke bergen in kleuren als rood, geel en bruintinten. Danxia betekent rode wolk in het Chinees en het gebied is ruim vijftig vierkante kilometer groot. De bergen staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst vanwege hun bijzondere uiterlijk. In het Qilian Shan-gebergte ligt dit geologische park, in de provincie Gansu.

Geological Park in China

11. Vuurvliegjes

Net zo magisch als zeevonk, zijn vuurvliegjes. Ze lichten ‘s nachts op en lijken op voorbij vliegende sterretjes. Machtig mooi om te zien! De eerste keer dat wij vuurvliegjes (ook wel fireflies) zagen was in Maleisië, in het plaatsje Kuala Selangor dat je vlakbij Kuala Lumpur vindt! Vanuit een bootje kun je daar ‘s avonds vuurvliegjes kijken tijdens een boottripje met een gids.

Wat vind jij het mooiste natuurverschijnsel?

Dit is nog maar een greep uit de bijzondere natuurverschijnselen die je op deze aardbol vindt. Heb je nog toevoegingen? Laat het ons weten! We horen ook graag hoe jouw ervaring met bovenstaande verschijnselen was.→ Bekijk hier al onze reistips